2017-01-22 03:57

POLITICA


Parlamentul unicameral, ţintă imposibilă

 |  20:59
Parlamentul unicameral, ţintă imposibilă

În 2009, la referendumul despre introducerea Parlamentului unicameral, s-a înregistrat un rezultat de 78% pentru, în condiţiile unei prezenţe de 51% la vot. Şansele ca ideea să fie transpusă în practică sunt însă infime, cel puţin până la finalul acestei legislaturi.

În afară de PDL, care şi-a făcut din el un obiectiv politic, Parlamentul unicameral mai e susţinut doar de UNPR. În rest, PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor sunt împotrivă. Astfel, după cum ne-au declarat deputaţii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei, nu se întruneşte nici măcar majoritatea simplă. Singurul mod de desfiinţare a uneia dintre Camere este schimbarea legii fundamentale, iar pentru aceasta ar fi nevoie de un proiect care să fie votat de două treimi din ambele Camere sau de trei sferturi din plenul reunit.

Un proiect la mai multe comisii

În aprilie 2010, cele două Camere au înfiinţat Comisia specială pentru analizarea propunerilor de revizuire a Constituţiei, însă aceasta nu s-a întrunit niciodată. Abia în iunie anul acesta preşedintele a trimis Parlamentului un proiect propriu de revizuire. Conform procedurilor, proiectul nu poate fi discutat decât separat de Comisiile juridice ale celor două Camere, fiind un proiect extern. Pentru a evita un blocaj, PDL şi-a asumat proiectul şi îl va propune spre discutare Comisiei speciale pe cale parlamentară. Pentru cazul când proiectul va ajunge în plen, partidele au formate deja o părere despre tema unicameralismului: nu se poate.

Pro

Gabriel Andronache (PDL):

 „Indiferent de procedura parcursă, e important finalul, la vot. Noi sperăm ca proiectul să fie votat în această toamnă, astfel ca referendumul pentru aprobarea modificării să se realizeze până la alegerile viitoare. Dar am auzit că onor Opoziţia vrea să lipsească din comisii la discutarea lui. Ei îşi permit să nu respecte ceea ce a votat poporul.”

Eugen Nicolicea (UNPR):

„În mod cert avem o poziţie, fiindcă poporul s-a pronunţat. Suveranitatea lui se manifestă, conform Constituţiei, prin aleşii săi şi prin referendum. Dacă  minimalizezi referendumul, după asta poţi să spui orice. Dar fiecare va da socoteală de nesocotirea voinţei poporului.”

Contra

Florin Iordache (PSD):

 „Nu discutăm aşa ceva şi nu suntem de acord. Nu există în UE un stat de mărimea României cu o singură Cameră. Dacă o lege e greşită, se îndreaptă în cealaltă, altfel ies legi proaste. Băsescu propune dubla citire, însă de aceiaşi oameni, ceea ce este absurd. Dacă vrem să se legifereze mai repede, avem procedura de urgenţă. Suntem de acord să reducem şi numărul de parlamentari – deşi nu aşa se reduc cheltuielile. Referendumul nu a fost pregătit, nu s-a făcut o dezbatere, aşa că poporul a votat în necunoştinţă de cauză.”

Tudor Chiuariu (PNL):

„Tradiţional, partidul nostru e pentru Parlamentul cu două Camere, ca în orice ţară europeană cu peste 10 milioane de locuitori. Şi Băsescu recunoaşte, în proiect, că e nevoie de o dublă lectură. Atunci, e mai bine să citească o lege de două ori aceeaşi Cameră, sau două Camere diferite? Aceasta nu e o discuţie de cârciumă. Dacă poporul va vota să-l înviem pe Ceauşescu şi să-l punem din nou şef, atunci facem aşa? Poporul a fost indus în eroare la acel referendum.”

Attila Varga (UDMR):

„Votul poporului îl traducem ca un semnal că actualul Parlament e lent şi ineficient. De aceea, noi suntem de acord cu o departajare mai clară a atribuţiilor celor două Camere. Dar nu suntem pentru un Parlament unicameral – ne asumăm din punct de vedere politic acest lucru. Referendumul este consultativ, nu imperativ.”

Varujan Pambuccian (Minorităţi):

„Părerea noastră în favoarea bicameralismului o repetăm de zece ani, nu avem puncte de vedere conjuncturale. Ideea nu ne încurcă pe noi cu ceva, dar aceasta e părerea noastră. Ca să se exprime poporul înseamnă să voteze 50%+1 în favoarea acestui lucru, ceea ce nu a fost cazul. Dar şi atunci rămân 49% care au altă părere. Oricum, vă spun că nu se va revizui Constituţia în această legislatură.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image