2018-12-16 12:38


Partide: Donații înregistrate și cheltuieli la vedere. Guvernul a aprobat normele de aplicare ale Legii Finanțării formațiunilor politice

 |  21:01
Partide: Donații înregistrate și cheltuieli la vedere. Guvernul a aprobat normele de aplicare ale Legii Finanțării formațiunilor politice

Guvernul a aprobat miercuri normele de aplicare la Legea Finanțării partidelor politice care au rolul de a asigura „mai multă transparenţă şi un control mai riguros al aplicării legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale” și „reglementează, în principal, aspecte referitoare la modalităţile şi formatul de înregistrare, evidenţă şi publicitate a donaţiilor, cotizaţiilor, împrumuturilor şi veniturilor proprii, precum şi a cheltuielilor partidelor politice”, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului.

Actul normativ prevede ca partidele politice să înregistreze toate sursele de venit şi să le țină evidența în documente contabile. Normele stabilesc în detaliu menţiunile obligatorii înscrise în chitanţele, foile de vărsământ şi ordinele de plată ale sumelor care constituie venituri ale partidelor politice pentru a permite identificarea persoanei care a generat venitul respectiv, procedura de urmat în cazul încasării fiecărei surse de venit prin cont bancar sau numerar, precum şi modalităţile şi formele de asigurare a publicităţii veniturilor. La acceptarea donaţiilor, indiferent de modul şi de forma în care au fost făcute, partidele politice sunt obligate să verifice şi să înregistreze identitatea donatorilor.

Dacă donaţiile depăşesc 10 salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare. Limita este anuală. Donațiile confidențiale au același regim juridic în privința înregistrării și evidenței cu al celorlalte tipuri de donații. Singura diferență este că nu se publică numele donatorului în Monitorul Oficial și pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente (AEP).

Pentru toate donațiile, fără excepție și indiferent de valoarea, forma și obiectul lor, se vor trece în actele contabile cu data contractului de donație. numele și prenumele donatorilor și datele lor de identificare, cetățeniei și naționalității sau, în cazul că sunt persoane juridice, se scriu codurile unice de înregistrare sau de identificare fiscală. Normele de aplicare oferă un model de formular pentru înregistrarea donatorilor.

Subvenții de la stat

În privința subvențiilor de la bugetul de stat, normele reglementează procedura și algoritmul de calcul în acordarea acestor fonduri pentru partide. Potrivit acestora, subvenția este direct proporțională cu numărul de mandate obținute în alegeri de candidații femei ale partidului respectiv, dar și, în general, cu numărul de mandate obținute la alegerile locale și parlamentare.

Cât privește cheltuielile electorale, acestea fiind suportate de stat, acestea se vor derula, conform legii, numai prin conturi bancare deschise special pentru acest scop și care sunt declarate la AEP. Normele detaliază această prevedere, în sensul că plata cheltuielilor electorale se va efectua din aceste conturi speciale, prin virament bancar, către furnizori. Toate operațiunile financiare se vor face prin mandatarii financiari ai partidelor, alianţelor politice sau candidaţilor independenţi, înregistraţi la Autoritatea Electorală Permanentă.

Legea limitează strict cheltuiele sunt strict limitate în funcţie de tipul de cheltuială electorală. Normele vin și spun că se pot aloca fonduri până la anumite procente pe fiecare categorie de cheltuieli și numai pe anumite produse sau servicii, dar lasă la latitudinea candidaților să își dozeze fiecare cheltuială. Astfel, cu producția și difuzarea de materiale de propagandă electorlă prin mijloacele de comunicare clasice (radio, TV, presă scrisă) se pot cheltui cel mult 40% din totalul permis, iar până la 30% din total poate fi direcționat pentru propaganda pe internet. Pe lângă acestea mai sunt permise cheltuielile cu cercetări sociologice, dar să nu depășească 30% din total. Materialele tipărite au stabilite, de asemeni, cote maxime de cheltuile: afişele electorale - cel mult 20%, broşuri, pliante şi alte materiale electorale tipărite - cel mult 50% din total.

În fine, până la 30% se poate aloca pe următoarele tipuri de cheltuieli: cele cu organizarea de evenimente cu tematică politică, economică, culturală sau socială, decontarea cheltuielilor pentru transport și cazare, asistență juridică și alte tipuri de consultanță, plata serviciilor mandatarilor financiari, dar și comisioanele bancare.

Amenzi și sancțiuni

Mandatarii financiari vor fi numiți de conducerea formațiunilor politice sau de candidații independenți și înregistrați ca atare la AEP. Ei vor ține evidența contribuțiilor și a cheltuielilor.

Controlul aplicării legii privind finanțarea activității curente a partidelor și alianțelor se face de către AEP, din oficiu sau la sesizarea persoanelor interesate. Și Curtea de conturi va controla subvențiile de la buget.

Încălcare prevederilor Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale mai prevede sancțiuni cu amendă de la 10.000 la 200.000 de lei. Contravențiile sunt constatate de AEP, care ia și deciziile privind amenzile.

Dar sunt prevăzute și alte sancţiuni, respectiv suspendarea acordării subvenţiilor, confiscarea sumelor care fac obiectul contravenţiilor, nerambursarea cheltuielilor electorale şi nevalidarea mandatelor candidaţilor aleşi, în funcţie de natura contravenţiilor.

Tot AEP va intermedia rambursarea cheltuielilor electorale de la bugetul de stat.

Partidele şi alianţele trebuie să obţină minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate şi să se încadreze în limitele de cheltuieli stabilite de lege, pentru fiecare categorie de cheltuială electorală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-13

TAGURI: partid, donatii, cheltuieli, guvern, legea finantarii, formatiuni politice
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BALACEALA EUROPENA
13 Ian 2016

Iar cei care au luat bani , sau pregatiti de la Fundati SOROS , sa fie declarati Tradatori de Tara .
Random imageUltimele stiri


loading...