2017-01-23 20:59


Partidul “Albă ca zăpada” câştigă adepţi şi fără doctrină

 |  16:03
Partidul “Albă ca zăpada” câştigă adepţi şi fără doctrină

A trecut deja mai bine de un an de la apariţia, în august 2010, a ideii partidului “Albă ca zăpada”. Ea a rămas la stadiul de proiect, iar liderii PDL, care o amintesc tot mai insistent, întârzie să-i găsească un mod de aplicare.

Ideea a fost lansată de Sebastian Lăzăroiu, pornind de la sondajele care la vremea respectivă îi indicau un echilibru între primele forţe politice (26% - 26% - 20%), după schimbarea de trend produsă de Partidului Poporului. Sociologul prevedea pentru 2012 un câştigător-surpriză: un partid „Albă ca Zăpada”, cu 35%, urmat de un singur partid mai mare, cu 26%, restul netrecând de 12%. "Dacă va fi un singur partid dominant în 2012, atunci pot să vă garantez un singur lucru: nu va fi nici unul din cele pe care le ştiţi deja. Dacă nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei", mai spunea el.

PDL, condamnat la opoziţie

Devenit ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu, a continuat analizele la tabăra de vară a PDL de la Sulina de acum o lună. Spunea că Albă ca Zăpada a devenit „inevitabilă, mai ales în noul context internaţional”. Sociologul observa şi că PDL are nevoie de o asemenea transformare, întrucât acolo „Congresul nu a făcut decât să stabilizeze un pic lucrurile” între cele două tabere. De aceea, democrat-liberalii n-ar trebuie să-şi schimbe numai culoarea, numele sau sloganul, acestea fiind „lucruri de formă”, care „trebuie să acopere un conţinut”. Despre ce înseamnă noul conţinut nu ştim, deocamdată, decât că trebuie să acopere curentul de centru-dreapta, iar asta pentru că „este dominant în România”. Ceea ce am aflat, zilele trecute, e tot legat de formă: numele proiectului, Ioana Băsescu înregistrând la OSIM „Mişcarea Populară”. Lăzăroiu „e interesat să se implice în asemenea mişcare”, nu şi în „PDL, aşa cum este el acum”. Asta, deşi democrat-liberalii ar putea câştiga chiar şi în formula actuală în 2012. Ministrul e sigur, totuşi, că ar pierde în 2014, ceea ce ar condamna la opoziţie, că „în acest sistem constituţional, dacă ai preşedintele poţi să stai 10 ani la guvernare, dacă nu ai preşedintele poţi să stai 10 ani în opoziţie”. În afară de membrii şi simpatizanţii PDL, mişcarea ar mai putea conta, în opinia sociologului, pe „electoratul PNL dezamăgit de liderii liberali” Aici, el l-ar vedea alături de PDL-işti pe Dinu Patriciu şi pe alţi membri PNL care „gândesc la fel”.

Basmul e prea incoerent politic

În timp ce liderii Opoziţiei fac haz de analizele lui Lăzăroiu, ele sunt preluate, în bloc, de mulţi lideri PDL. Roberta Anastase, Sever Voinescu, Teodor Baconschi sau Emil Boc au vorbit şi ei despre noua mişcare fără să dea, însă, elemente concrete. „Unificarea tuturor forţelor de centru-dreapta”, o vede Baconschi. „O mişcare politică bine articulată”, o descrie şi Voinescu, în timp ce Emil Boc e vag: "astăzi avem PDL, ce va decide PDL-ul până în 2012 nu pot încă să spun".

Discuţiile se poartă doar în afara Biroului Permanent al partidului, unde nimeni nu a îndrăznit să aducă vorba despre o nouă formaţiune politică, în calitate de lider al celei existente - şi cu un nume înregistrat de fiica preşedintelui. Theodor Paleologu, proaspăt ajuns vicepreşedinte, e unul dintre cei care nu înţeleg de ce PDL trebuie desfiinţat. „E ca şi cum am recunoaşte singuri că nu mai e deloc atractiv”, crede el. Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Preda are pretenţia unei doctrine cât de cât coerente, pentru a vorbi de un partid. El dă ca exemplu opiniile lui Dinu Patriciu, invitat de Lăzăroiu să se alăture proiectului. „Eu îl văd mai degrabă într-o Mişcare anarho-capitalistă decât într-una care să se reclame de la identitatea populară”, notează Preda pe blog, adăugând: „Eu nu cred că într-o platformă politică pot intra şi cei care, precum preşedintele României, mizează pe euro, şi cei care, precum Patriciu, l-ar desfiinţa prin decret şi ar da frâu liber, ca un libertarianismconvins, privatizării monedei. Când ieşi din lumea basmelor, coerenţa se obţine mai greu…”, remarcă, sceptic, europarlamentarul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image