2018-10-16 16:08


PDL l-a invalidat pe Traian Băsescu

 |  21:00
PDL l-a invalidat pe Traian Băsescu

PDL a făcut luni un anunţ care invalidează, practic, realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte. Democrat-liberalii împreună cu formaţiunile partenere de guvernare au anunţat eşecul punerii în aplicare a celor două puncte votate de majoritatea românilor la referendumul din 2009: Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de aleşi la 300. Acestea au fost două dintre temele principale folosite de Băsescu în campania prezidenţială de acum doi ani.

Coaliţia guvernamentală construită în jurul PDL a decis ieri (luni, n.r.) ca viitorul Parlament să aibă 388 de aleşi. În actuala legislatură există 471 de scaune de deputat. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat că PDL a acceptat propunerea maghiarilor privind sistemul electoral aplicabil în 2012. „Este vorba despre sistem mixt pentru Camera Deputaţilor şi propunerea mea mai veche pentru Senat - câte doi senatori pentru fiecare judeţ şi câte un senator pentru fiecare sector al Capitalei. Şi în aşa fel am ajunge la un Senat de 88 de locuri. Şi la Camera Deputaţilor, în mod natural, numărul parlamentarilor va scădea, ţinând cont de rezultatele preliminare ale recensământului. Noi am ajuns la o soluţie de compromis, undeva la 300 de parlamentari pentru Camera Deputaţilor şi 88 pentru Senat şi listă naţională de compensare cam pentru 35% din numărul de parlamentari. (...) Aceste lucruri au fost acceptate. Noi am făcut compromisul pentru comasarea alegerilor, ei pentru sistemul electoral şi sistemul mixt de compensare pe listă naţională”, a afirmat Kelemen Hunor.

Anunţul liderului maghiar reprezintă, de fapt, eşecul punerii în practică a rezultatului referendumului din noiembrie 2009. Atunci, Traian Băsescu promitea că din 2012 trebuie să existe cel mult 300 de parlamentari, iar 88,84% din populaţia prezentă la vot valida propunerea preşedintelui.

Boc se scuză

Celălalt punct al rezultatului referendumului din 2009, trecerea la Parlament bicameral, a fost şi el „bifat” ieri de PDL la capitolul eşecuri. „PDL nu a renunţat la revizuirea Constituţiei. Este un obiectiv politic pe care românii ni-l cer, dar pentru asta, vreau să fiu foarte clar înţeles. Avem nevoie şi de votul Coaliţiei şi de votul Opoziţiei. Deci, de două treimi. Fără suportul Opoziţiei nu putem ajunge la Parlament unicameral”, a declarat înfrânt premierul Emil Boc. Amintim că Opoziţia a anunţat ferm în repetate rânduri că nu susţine această idee. Mai mult, nici UDMR nu o agreează.

Parlamentul unicameral a fost ales la referendumul de acum doi ani de 77,78% dintre cei prezenţi la vot. Reamintim că referendumul a avut loc la propunerea preşedintelui Băsescu, pe 22 noiembrie 2009, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Prezenţa totală la urne a fost de 50,95% din numărul românilor cu drept de vot.  Cele două teme, reducerea numărului aleşilor la maxim 300 şi Parlamentul cu o singură Cameră sunt considerate a fi două dintre subiectele-cheie care i-au adus voturi lui Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-13

TAGURI: traian basescu, pdl, invalidat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BIBI
15 Noi 2011

l-au suparat f tare pe tatucu'. o sa le dea na-na la poponeatza.
Random imageUltimele stiri


loading...