2017-01-23 04:39


PDL, reformat în 35 de paşi. Platforma „grupului de la Bruxelles”

 |  19:10
PDL, reformat în 35 de paşi. Platforma „grupului de la Bruxelles”

Încăutarea celor 35 de semnături necesare depunerii unei moţiuni proprii decandidatură la şefia PDL, reformiştii Macovei, Preda şi Voinescu şi-au lansatieri în dezbaterea partidului ideile pe care vor să meargă.

„În acest moment,unii colegi din PDL caută 35 de semnături pentru a-şi susţine candidatura. Lor şituturor celorlalţi colegi şi prieteni din partid vrem să le oferim 35 de idei.Poate că este vremea semnăturilor, dar noi credem că este vremea dezbaterilor”,se arată într-un comunicat de presă semnat de cei trei componenţi ai „grupului dela Bruxelles”, Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu. Cei treidemocrat-liberali au mai menţionat că nu contează dacă vor găsi sau nu un numărde colegi gata să se reunească în jurul lor pentru a depune o moţiune, discuţiadespre ideile lor fiind mai importantă.Documentul reformiştilor se numeşte „PDL - un partid popular modern - 35de paşi necesari” şi cuprinde capitole precum economia, sănătatea, protecţiasocială, regii şi agenţii, regionalizare pentru dezvoltare, mediu şiadministraţie, demnitatea funcţiei publice, justiţie şi anticorupţie, politicăexternă, identitatea popular-europeană a PDL. Autorii platformei consideră că,la fel ca în partidele partenere din PPE, şi la PDL trebuie promovaţi înfuncţii ori demnităţi publice doar oameni competenţi în domenii precise.

Cubanii la vedere

„Partidul trebuie sădezvolte o structură centrală cu ramificaţii în teritoriu care să se ocupeexclusiv de managementul resurselor umane”, pentru că o persoană nu poate fipregătită să fie oricând şi consilier local sau judeţean, şi primar, şi deputatsau senator sau europarlamentar, şi secretar de stat sau ministru în oricaredomeniu şi specializare, se mai arată în document. Cei trei mai propun ca PDLsă publice la intervale regulate (de pildă, la fiecare 6 luni) informaţii despreveniturile şi cheltuielile partidului. Documentul mai prevede creşterea salariilor pentru profesori şi medici cu minim 50% până în2012, incriminarea îmbogăţirii ilicite a angajaţilor din sistemul public,diminuarea prezenţei statului în economie, trecerea economiei de la odezvoltare bazată pe consum la o dezvoltare bazată pe producţie, diminuareapoverii fiscale pe muncă, încrierea în Constituţie a unui deficit bugetar maximde 3%. “Statul trebuie să asigurecreşterea progresivă a elementului privat în serviciile de sănătate şi reformapieţei de asigurări de sănătate. Asistarea persoanei pentru a ieşi din stareade nevoie, şi nu pentru a permanentiza respectiva stare, trebuie să fiefilosofia de funcţionare a întregului sistem de protecţie socială”, mai propunreprezentanţii “grupului de la Bruxelles”.

Reforma constituţională

Cât priveşte reforma constituţională,aceastatrebuie “să aibă ca scop clarificarea funcţională a regimului, şinu o modificare inspirată exclusiv de una dintre crizele recente”, iar întremateriile care trebuie avute în vedere sunt: mecanismele dizolvării legislativului,relaţia dintre preşedinte şi premier, rolul Curţii Constituţionale, amenajareajustiţiei. Documentul mai propuneeliminarea oricărei posibilităţi de ingerinţă a Parlamentului sau a altorinstituţii publice în actul de justiţie referitor la un dosar care vizează unparlamentar sau un ministru, dar şiintroducerea pentru parlamentari şiminiştri a interdicţiei de a exercita, în paralel cu mandatul, acele funcţii şiactivităţi care pot duce la situaţii de conflict deinterese, de pildă iniţierea unor proiecte de lege sau amendamente sau prinluarea unor decizii în interes personal sau clientelar contrar interesuluipublic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image