2017-01-19 19:28

POLITICA


PDL se face că uită de turnătorul Buta. Ieri colaborator oficial al Poliţiei politice, azi deputat democrat-liberal

 |  20:10
PDL se face că uită de turnătorul Buta. Ieri colaborator oficial al Poliţiei politice, azi deputat democrat-liberal
Dacă ar fi să judecămdupă reacţiile dure ale PDL şi ale preşedintelui Traian Băsescu, ar trebui săcredem că cea mai mare problemă a democrat-liberalilor sunt “clienţii” DNA, DanPăsat şi Monica Iacob-Ridzi. Nimeni nu spune însă nimic despre un caz mult maigrav. Deputatul PDL Sorin Buta, colaborator al fostei Securităţi cu actedefinitive de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu este băgat în seamă deconducerea partidului, deşi Statutul PDL spune clar că ar trebui exclus.

De mai bine de trei săptămâni, PDL are înrândurile sale un fost colaborator al Securităţii, pe deputatul Sorin Buta, căruia pe20 ianuarie i-a fost respins de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţierecursul. În acest fel, verdictul dat de CNSAS privind colaborarea sa cuSecuritatea a rămas definitiv. De atunci conducerea PDL s-a făcut că subiectulnu există, nimeni nu a spus un cuvânt despre acest om care are o deciziedefinitivă în instanţă, în timp ce Ridzi şi Păsat sunt doar cercetaţi de DNA,ei nefiind condamnaţi încă pentru nimic. Tăcerea aceasta este cu atât mai ciudată,cu cât în Statutul PDL scrie clar că foştii colaboratori ai Securităţii nu audreptul să fie membri ai partidului. Nici la nivelul conducerii PDL nu s-adiscutat acest subiect, agenda discuţiilor fiind cu totul alta.

Nu e ştire de prime-time

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, careeste şi membră a Biroului Permanent Naţional al PDL a declarat pentru “Puterea”că nici măcar nu a ştiut despre situaţia colegului său de grup parlamentar. “Eunu am văzut ştirea. Probabil că nu şi-a făcut loc în prime-time şi de aceea nu is-a dat importanţă”, a spus Anastase. Ea a mai adăugat că în astfel de cazurica al lui Sorin Buta “lucrurile sunt clare” adică “Statutul se aplică, nu sediscută”, ceea ce înseamnă că deputatul PDL ar trebui dat afară din partid.Preşedintele Camerei a explicat că organizaţia din care face parte cel cuprobleme trebuie să înainteze Consiliului Naţional de Coordonare al partiduluio sesizare de incompatibilitate. CNC analizează cazul şi ia o decizie, iar celîn cauză are dreptul să conteste această decizie la Comisia de litigii a PDL.Deputatul Sorin Buta este membru al organizaţiei de Argeş, iar preşedinteleacesteia, senatorul Mircea Andrei, a menţionat pentru “Puterea” că decizia înprivinţa excluderii deputaţilor PDL aparţine Biroului Permanent Naţional şi nu organizaţiei.El a mai spus, de asemenea, că nu va sesiza conducerea partidului cu privire laButa până ce acesta nu-şi epuizează demersurile juridice şi anume un proces laCEDO. “Nu poţi să iei o decizie acum şi să pierzi un vot în Parlament”, a mai declaratAndrei.

Butaeste „Horia”

DeputatulPDL Sorin Buta se consideră nevinovat şi a afirmat că va ataca hotărâreaÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la CEDO. PotrivitCNSAS, el ar fi dat informaţii despre colegii săi de facultate, iar ulteriordespre colegii de birou, când era inginer la Câmpulung, şi ar fi fostrecompensat pentru informaţiile furnizate. Astfel, potrivit uneichitanţe din 9 decembrie 1983, informatorul “Horia” a semnat pentru primireasumei de 500 de lei pentru “aport informativ”. O altă chitanţă semnată “Horia”,din 24 mai 1984, arată că acesta a primit suma de 800 de lei pentru “sprijinulacordat”. Potrivit unei note de constatare, Sorin Buta ar fi fost recrutat încalitate de colaborator de Securitatea Municipiului Bucureşti, pe data de 22ianuarie 1981, semnând angajamentul pe 22 ianuarie 1983, sub numele conspirativ“Horia”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image