2017-01-23 08:37


PDL, treci la muncă! Protejata lui Falcă, favorită pentru a-i lua locul lui Botiş

 |  20:34
PDL, treci la muncă! Protejata lui Falcă, favorită pentru a-i lua locul lui Botiş

Cu toate că pânăvineri trebuie desemnat un nou ministru al muncii,pedeliştii fac trei paşi în spate atunci când sunt întrebaţidacă vor postul. În public ei se laudă că partidul are mulţi profesionişti carear putea prelua ministerul. Cu toate astea, când vine vorba de a se înhăma laMuncă, democrat-liberalii dau înapoi. Rând pe rând, cei ale căror nume au fostvehiculate drept posibili înlocuitori ai lui Ioan Botiş neagă că ar fiinteresaţi de acest portofoliu. Favorită în acest moment este ClaudiaBoghicevici, deputat PDL de Arad. Desemnarea unui nou ministru al muncii trebuiefăcută până vineri. Conform Constituţiei, atunci expiră interimatul lui EmilBoc la acest minister.

Gheorghe Barbu,Raluca Turcan şi Sulfina Barbu au fost printre numele „grele” din PDL desprecare s-a speculat că sunt „în cărţi” pentru şefia ministerului muncii. Toţi infirmăînsă că îşi doresc locul liber din Guvern. Nici Andreea Vass, mâna dreaptă a premierului,nu doreşte funcţia. Nici măcar Gelu Vişan, remarcat de Traian Băsescu drept celmai brav soldat PDL, nu spune un „da” hotărât. Cele mai mari şanse în acestmoment le are Claudia Boghicevici, pentru care Gheorghe Falcă face în acestezile lobby puternic în PDL. Începând cu 21 aprilie, şefia ministerului munciieste asigurată de Emil Boc prin interimat, însă Constituţia prevede că uninterimat ministerial poate dura cel mult 45 de zile. Aşadar, cel târziu pânăîn 4 iunie, Emil Boc trebuie să facă o nouă nominalizare.

Gheorghe Barbu: „Îmi vădde ale mele!”

Gheorghe Barbu nuîşi doreşte scaunul de ministru al muncii. El este unul dintre membrii PDL carecorespund perfect profilului despre care pedeliştii spun că îl caută pentru a-lînlocui pe Ioan Botiş. Fost ministru al muncii între 2004-2007, iar apoipreşedinte al Comisieide muncă şi protecţie sociale a Camerei Deputaţilor, Barbu ocupă în prezentfuncţia de secretar general al Camerei Deputaţilor. „Nu mă întreba nimic de Ministerul Muncii. Nu vreau să am nici o treabă cuministerul. Nu îmi doresc postul de ministru al muncii. Eu sunt bine, suntfuncţionar public, sunt la locul meu şi îmi văd de ale mele. Nu eu trebuie sădiscut de Ministerul Muncii, ci, primul-ministru. Pe el întrebaţi-l deminister, nu pe mine”, a declarat democrat-liberalul pentru „Puterea”.

Turcan nu îşi face iluzii

Raluca Turcan, alcărei nume a fost cel mai des invocat drept succesoare a lui Botiş şi-a luat şiea gândul de la Muncă. Întrebată de noi dacă îşi mai doreşte funcţia, deputatane-a spus fix aşa: „Îmi pare rău, dar nu pot face speculaţii legat de lucrurigreu realizabile. Probabil că postul va reveni cuiva cu mai multă susţinerepolitică”.

Sulfina îi lasă pe alţii

Deputata SulfinaBarbu este un alt membru „greu” din PDL despre care s-a spus că ar putea fiviitorul ministru al muncii. Fost membru al guvernului Tăriceanu şi actualăpreşedintă a organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu corespunde şi eaprofilului de nou ministru al muncii pe care l-au anunţat democrat-liberalii.Cu toate acestea, nici ea nu arată extrem de încântată de a-i lua locul luiIoan Botiş. „Numele meu a apărut în presă fără o bază reală. Nu am avutdiscuţii pe aceată temă. Eu am o expertiză pe alt domeniu, cel al mediului şial administraţiei, sunt destui colegi competenţi pe domeniul muncii. Mi-e greusă vă spun acum dacă aş accepta o astfel de propunere. Nu s-a discutat astăzi (luni,n.r.) în BPN subiectul numirii noului ministru al muncii, dar el va fi dintrecolegii care au expertiză în acest domeniu, care fac parte din comisiile demuncă. Avem mulţi colegi competenţi, nu aş vrea să vă dau nume, pentru că nu arfi corect faţă de ei”, afirmă deputata.

Vass: „Nu aş accepta o funcţie prematură!”

Andreea Vass,consilier al lui Boc şi, practic, mâna sa dreaptă în Guvern, îşi refuză oricetentaţie de a face acum un pas decisiv în cariera politică, devenind ministrual muncii. Vass consideră că e prea devreme pentru ea o astfel de funcţie.„Nici vorbă! Nu a existat nici un fel de propunere şi nici un fel de discuţiedespre aşa ceva. Iar dacă ar fi fost cazul, v-aş fi spus că nu răspund. O să vămai ia ceva timp să înţelegeţi că sunt un politician dintr-un altfel de aluat.Niciodată nu aş accepta o funcţie prematură!”, ne-a declarat Andreea Vass.

Vişan, doar la televizor

Nici măcar GeluVişan, cel mai devotat apărător al partidului, după cum însuşi Traian Băsescuafirma, nu spune explicit că s-ar încumeta să ocupe fotoliul pe care cândva îlîncălzea Botiş. Menţionăm că Vişan este membru al comisiei pentru muncă dinCamera Deputaţilor. „Nu am făcut nici un demers pentru a obţine acest post (celde ministru al muncii, n.r.) şi nici nu am avut vreo discuţie în acest sens.Sunt mulţi colegi din PDL din comisia de muncă a camerei deputaţilor, dar şidin alte structuri, care au expertiză pe acest domeniu”, afirmădemorat-liberalul. Întrebat de noi dacă l-ar tenta postul de ministru, Gelu Vişans-a eschivat în a da un răspuns. „Cu scuzele de rigoare, dar nu voi comenta înnici un fel această întrebare. Eu tot ce pot spune este că de-a lungul timpuluimi-am făcut treaba în comisia de muncă şi nu numai”, ne-a declarat pedelistul.

Cine e favorita

Şansele cele maimari de a deveni noul ministru al muncii pare a le avea în acest moment ClaudiaBoghicevici. Ea este deputat de Arad din 2008 şi membru PDL din 2003. Până aajunge în Parlament a ocupat în Arad numeroase funcţii în domeniul drepturilorcopilului. În plus, este lector universitar la Universitatea de Vest“Vasile Goldiş”, unde predă asistenţă socială. Numele Claudiei Boghicevicidrept ministru al muncii a mai fost vehiculat şi înainte ca Ioan Botiş să preiaacest portofoliu.

Pe lângă specializarea în asistenţă socială care ar putea-o recomanda laMinisterul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pe Claudia Boghicevici o mairecomandă - la propriu - şi Gheorghe Falcă, primarul arădean şi totodată finulpreşedintelui Traian Băsescu. Surse din PDL ne-au declarat că Falcă face înaceste zile un lobby puternic pentru a-şi impune protejata în Guvern.

Săptămâna asta un nouministru

O decizie privind noul ministru al muncii va fi luată în cursul acesteisăptămâni. „Sigur nu se va încheia interimatul fără să avem un nou ministru alMuncii”, a declarat Elena Udrea luni, înainte de şedinţa conducerii PDL.Interimatul la care se referă aceasta a fost preluat de Emil Boc pe 21 aprilie,după ce fostul ministru Ioan Botiş demisionase cu o zi înainte. Conform articolului107 din Constituţia României, interimatul unui ministru poate dura 45 de zile,Legea fundamentală neprecizând, însă, clar dacă e vorba despre zilecalendaristice sau zile lucrătoare. Dacă e vorba de zile calendaristice, atuncitermenul expiră pe 4 iunie. Cum 4 iunieva fi o zi de sâmbătă, în realitate, 3 iunie este ultima zi în care Emil Bocpoate numi un ministru al muncii, iar apoi Traian Băsescu să semneze decretulprezidenţial în acest sens.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image