2017-01-23 08:39


Pedeliştii îi cer „Doctorului” să anuleze reţeta referendumului. Oprescu decide luni pe mâna cui merge: PDL sau USL

 |  19:39
Pedeliştii îi cer „Doctorului” să anuleze reţeta referendumului. Oprescu decide luni pe mâna cui merge: PDL sau USL

Chemarea bucureştenilor la urne pe tema Legii Capitalei, proiectul demodificare administrativă a Bucureştiului, se decide astăzi, în ConsiliulGeneral al Municipiului Bucureşti. Programat pentru 19 iunie şi având înconţinut nu mai puţin de şapte întrebări, referendumul ar putea să nu mai aibăloc. După ce Traian Băsescu a afirmat că refendumul e inutil, PDL s-arăzgândit, iar acum nu îşi mai doreşte organizarea lui. În cealaltă tabără, USLvrea cu orice chip ca bucureştenii să fie chemaţi să voteze. Decizia e în mânaprimarului Sorin Oprescu. Pedeliştii afirmă că dacă Oprescu va propune înConsiliul General anularea deciziei de organizare a referendumului, ei vor votapentru.

Astăzi are loc şedinţa Consiliului General alMunicipiului Bucureşti, în care se va tranşa soarta referendumului privindLegea Capitalei. Consilierii PDL din primărie i-au cerut deja lui Sorin Oprescusă propună în Consiliu ca referendumul să nu mai fie organizat. „Doctorul” nu apărut, însă, că agreează cerinţa pedeliştilor. „În ultima întâlnire, cea devineri cred, noi am încercat să-l convingem pe primarul general să nu maiorganizeze acest referendum, dar poziţia lui a fost că îl susţine în continuare”,ne-a declarat Mircea Raicu, viceprimarul PDL al Capitalei. Raicu susţine cădemocrat-liberalii nu vor propune ei anularea referendumului, ci vor susţineaceastă decizie doar dacă ea va veni din partea lui Oprescu. „Dacă primarulgeneral vine cu o propunere de anulare a referendumului, noi vom vota pentru.Dacă nu, atunci vom vota pentru organizarea lui pe data de 26, şi în loc deşapte întrebări să rămână doar două, aşa cum vor cei de la USL”, a mai precizatviceprimarul.

Sondaj amplu, soluţia PDL

Soluţia pe care ovăd acum pedeliştii în scopul consultării opiniei bucureştenilor esteînlocuirea referendumului cu un sondaj. Deputatul PDL Vasile Gherasim, unuldintre arhitecţii Legii Capitalei, susţine că o cercetare sociologică ar fimult mai ieftină decât o chemare la urne. „Din punctul meu de vedere, părereaoamenilor poate fi aflată şi altfel decât printr-un sondaj. E mult mai eficientsă o afli printr-o cercetare sociologică mai amplă, prin focus-grupuri, oriprin sondaj de opinie. E mult mai ieftin, plus că în Bucureşti nu a existatparticipare electorală mai mare de 40%. Nu au venit mai mulţi oameni laalegeri, darămite la referendum. Asta e părerea mea, sper că şi consilierii PDLo vor împărtăşi”, a declarat Vasile Gherasim pentru „Puterea”.

Reamintim că democrat-liberaliiau renunţat la ideea referendumului joia trecută, după ce preşedintele TraianBăsescu a afirmat public că este inutilă chemarea la urne a bucureştenilor. Eisusţin acum că ideea referendumului nu le-a aparţinut şi că au acceptat doar de„gura lumii”. „Ideea referendumului nu a fost a noastră, ci a primarului şi aUSL. Noi l-am acceptat pentru că nu am vrut să fim acuzaţi că nu lăsăm oameniisă-şi exprime votul”, a mai declarat viceprimarul Mircea Raicu pentru„Puterea”.

Două întrebări de la Chiliman şi USL

Reamintim că, momentan, referendumul la care sunt chemaţibucureştenii este programat pentru 19 iunie şi conţine şapte întrebări care vorfi tipărite pe şapte buletine de vot diferite. USL şi Andrei Chiliman, primarulsectorului 1, au cerut însă ca data referendumului să fie schimbată, iarnumărul de întrebări să fie redus la două. „Şedinţa de mâine este una crucialăatât pentru viitorul Bucureştiului, cât şi pentru viitorul relaţiei dintrecetăţean şi autoritatea locală. Mă adresez consilierilor. Daţi-lebucureştenilor şansa de a se pronunţa asupra viitorului oraşului lor, prinrăspuns la cele două întrebări convenite de consilierii generali ai Opoziţieicu primarul general, Sorin Oprescu: «Sunteţi de acord cu alegerea primarilor desector de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?», «Sunteţide acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?»”, a fost apelul făcutde primarul liberal.

Mărul discordiei

Ideea organizării unui referendum în Bucureşti în aceastăvară a venit în urma apariţiei în spaţiul public a informaţiilor despre LegeaCapitalei, un proiect de lege iniţiat de deputaţi ai PDL, printre care VasileGherasim şi Costică Canacheu. Proiectul vizează modificarea administrativă a Bucureştiului.Conform textului legislativ, se doreşte ca primarii de sectoare să nu mai fiealeşi de populaţie, ci de Consiliul Municipiului Bucureşti, iar bugeteleprimăriilor de sector să fie desfiinţate, ele comasându-se într-un singur bugetunitar, administrat de Consiliul General. Subiectul a fost introdus pe agendapublică de Elena Udrea, preşedinta organizaţiei PDL Bucureşti. Andrei Chilimanşi USL au lansat la scurt timp o campanie stradală prin care au cerut organizareaunui referendum pe tema Legii Capitalei. Conform legilor, referendumul nu arevaloare juridică în acest caz, modificarea administrativă a Capitaleiputându-se face doar în Parlament.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
23 Mai 2011

Lasand la o parte problema referendumului,nu inteleg intepatura din titlu:Pedeli?tii îi cer „Doctorului” s? anuleze re?eta referendumului. De ce doctorului este intre ghilimele?Sorin Oprescu este doctor in stiinte medicale!

Adauga un comentariu

Random image