2018-10-23 01:54


Pensiile speciale ale aleșilor locali, neconstituționale. Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului României

 |  21:01
Pensiile speciale ale aleșilor locali, neconstituționale. Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului României

Conform deciziei de miercuri a Curții Constituţionale, care admite o sesizare depusă de Guvernul României, legea prin care se acordă pensii pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene este neconstituţională, informează Mediafax. Agenția de presă a citat surse potrivit cărora decizia CCR, care nu a fost încă facută publică, urmează să fie înaintată Guvernului.

În consecință, Legea pensiilor pentru aleşii locali va intra din nou în dezbaterea Parlamentului, pentru a pune de acord decizia magistraţilor de la CC cu actul normativ.

Preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri, că de legea pensiilor speciale pentru aleşi locali vor beneficia şi foştii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru că foştii prim-secretari erau preşedinţi de consilii judeţene, iar secretarii de municipii erau primari.

Curtea Constituţională (CC) discută miercuri sesizarea făcută de Guvern privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, adoptată pe 21 decembrie de Senat.

Întrebat dacă pot beneficia de pensie şi cei care au ocupat o funcţie la un moment dat, dar n-o mai ocupă în momentul de faţă, Zegrean a răspuns că „asta se şi doreşte”.

Președintele CCR a mai spus că a aşteptat ca și Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie trimisă la curte pentru verificare dar, în ciuda faptului că toţi parlamentarii s-au lăudat la televizor că vor face sesizare, până la urmă n-au făcut. Cum Zegrean a fost parlamentar înainte de a ajunge în Curtea Constituțională, jurnaliștii l-au întrebat dacă va depune cerere pentru a beneficia de pensia specială de parlamentar. „Nu vă spun astăzi, încă nu vă spun, dar nu cred că aş rezista tentaţiei. O să am şi pensie de la curte, dar sigur, nu-i nimeni aşa bogat în România, mă refer la oameni care trăiesc din leafă, ca să-şi permită să renunţe la nişte bani”, a răspuns judecătorul constituțional.

Guvernul a sesizat CCR pe 26 decembrie împotriva legii pensiilor aleșilor locali invocând încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală prin instituirea unor privilegii pentru anumiţi aleşi locali şi impactului financiar al aplicării actului normativ. Prin forma adoptată de legislativ, spunea Guvernul în sesizare, ar exista 16.300 de potențiali beneficiari ai legii, rezultând un deficit bugetar de 395 de milioane de lei, peste cel agreat cu Parlamentul.

PNL: noi am spus că e neconstituțională

PNL a reacționat printr-un comunicat în care purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat, miercuri, că decizia CCR arată că liberalii avut „o atitudine corectă” când au decis să boicoteze actul normativ. Stroe a mai spus că legea pensiilor speciale pentru aleșii locali „iniţiată şi susţinută cu îndârjire de PSD, se înscrie în suita de privilegii pentru care social-democraţii au luptat şi vor continua să lupte şi în acest an electoral”. Dar, în opinia liberalilor, „populismul iresponsabil” al PSD, a fost acum sancţionat de decizia Curţii Constituţionale și va fi penalizat pe măsură la vot. Stroe a mai spus că social-democraţii, care controlează şi majoritatea parlamentară, urmăresc fidelizarea primarilor, fără a ţine cont de perspectivele pe termen mediu şi lung.

PNL aşteaptă cu interes argumentaţia CCR pentru decizia privind neconstituţionalitate „pentru a stopa şi alte iniţiative similare”, se mai arată în comunicat.

Și prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a amintit că PNL a susținut de la început neconstituționalitatea legii și a votat împotriva ei. Prevederile declarate neconstituționale vor fi eliminate din lege de către Parlament, la reluarea dezbaterii asupra ei, a mai spus Orban, citat de Agerpres. Liberalul a mai precizat că el personal nu susține ideea de pensii speciale decât a celor pentru militari.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că după ce va fi publicată motivarea deciziei, articolele declarate neconstituționale vor fi analizate și puse în acord cu CCR.

Motivele CCR

Curtea Constituţională (CC) a decis cu unanimitate de voturi că Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali este neconstituţională. Curtea a reţinut că legea contravine art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la "indemnizaţia pentru limită de vârstă", sub aspectul naturii juridice a acestei instituţii, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de acordare a dreptului.

De asemenea, Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20

TAGURI: pensii speciale, alesi locali, curtea constitutionala, guvernul romaniei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SOCRATE
21 Ian 2016

SI LEGEA PENSIILOR SPECIALE pt PARLAMENTARI este TOTAL NECONSTITUTIONALA deoarece este VORBA despre un drept special si nu despre UNUL comun. ESTE IMORAL si ABUZIV ca PARLAMENTARII sa-si atribuie singuri din AVUTIA POPORULUI acest DREPT SPECIAL SUPER CONSISTENT, STABILIT FARA NICI UN ALGORITM DE RALIONALITATE ORI DE FUNDAMENTARE mai ales in situatia in care nu exista NICIUN criteriu de performanta a muncii lor pt a COMENSURA MERITELE acestora care lipsesc cu desavarsire mai ales in cazul celor fara instruiere, fara experienta sau fara vocatie ori a celor care lipsesc sau dorm in Parlament.
Random imageUltimele stiri


loading...