2017-01-24 03:09


Pentagonul a decis că atacurile informatice pot reprezenta acte de război

 |  18:37
Pentagonul a decis că atacurile informatice pot reprezenta acte de război
Pentagonul a ajuns la concluzia că sabotajul informaticlansat din alte ţări poate reprezenta un act de război, o constatare care oferăSUA posibilitatea de a face uz de forţă militară tradiţională în urma atacurilor informatice,informaeză Wall Street Journal. Documentul instituţiei, care are 30 de pagini în versiunea clasificatăşi 12 pagini în cea neclasificată, va da startul pentru o nouă strategie privindpolitica de securitate.

Prima strategie informatică oficială a Pentagonului, dincare unele fragmente urmează să fie date publicităţii luna viitoare, reprezintăo tentativă de a face faţă unei lumi în schimbare, în care un hacker poate fi oameninţarelafel de importantă ca armata unei ţăriostilepentru reactoare nucleare, sisteme de transport sau conducte. În parte, Pentagonulintenţionează ca planul său să fie un avertisment pentru cei care intenţioneazăsă atace în acest fel SUA. Atacurile recente vizând sistemelePentagonului, sabotarea programului nuclear iranian cu virusulIT Stuxnet,precum şi atacarea unor contractori majori din industria apărării au determinatStatele Unite să îşi accelereze eforturile de a dezvolta o abordare mai binestructurată faţă de atacurile informatice.

Strategia propusă de Pentagon va genera o dezbatereprivind o serie de subiecte sensibile pe care autorităţile americane nu le-aulămurit, cum ar fi posibilitatea stabilirii cu certitudine a originii atacului saucum este definit un atac informatic suficient de grav pentru a reprezenta unact de război. Aceste întrebări au reprezentat deja un subiect de dispută înarmată. Una dintre ideile vehiculate la Pentagon este noţiunea de „echivalenţă”- dacă un atac informatic produce decese, pagube, distrugeri, perturbări lanivelul celor provocate de un atac militar tradiţional, atunci poate fi uncandidat pentru „uzul de forţă”.

Regulileconflictelor armate tradiţionale sunt reglementate printr-o serie de tratateinternaţionale, cum ar fi Convenţiile de la Geneva. Dar războiul informatic nu este acoperit de tratateleexistente, astfel încât militarii spun ca vor săcaute un consens între aliaţi despre cum vor proceda.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image