2017-01-24 21:15


Pentagonul vrea „Big Brother“ pe reţelele sociale

 |  17:39
Pentagonul vrea „Big Brother“ pe reţelele sociale

SUA duc o companie invizibilă demanipulare şi control al reţelelor sociale de pe internet. Pentagonulcaută oameni de ştiinţă care să detecteze şi să contracareze propaganda de pereţelele de socializare, în urma revoltelor din lumea arabă care au fostîncurajate şi organizate pe Facebook şi Twitter, arată AFP. În Orientul Mijlociu, reţelele sociale au servit ca un motor de protestîmpotriva unor aliaţi consacraţi ai SUA.

Agenţiade cercetare pentru apărare a armatei Statelor Unite (DARPA) a transmis ocerere pentru experţi care să studieze "noua ştiinţă a reţelelorsociale" şi care să poată anticipa evenimentele conturate prin intermediulacestora. Oficial, scopulprogramului a fost de a urmări "mesaje voit înşelătoare şidezinformarea" în reţelelesociale şi să “contracareze transmiterea de mesaje referitoare laoperaţiuni inamice”, potrivit cererii formulate pe 14 iulie. Proiectul pare să reflecte preocupările ofiţerilor de topdin armata SUA referitoare la ritmul rapid al schimbărilor politice dinOrientul Mijlociu, unde reţelele de socializare au servit ca motor pentruproteste la adresa unor vechi aliaţi ai SUA. Mai mulţi ofiţeri superiori au vorbit în particular despre necesitatea unuisistem de detectare a mobilizărilor prin intermediul reţelelor sociale şi degăsire a unor modalităţi de a influenţa rezultatul acestora prin utilizareaTwitter, Facebook sau YouTube. "În sferareţelelor sociale se desfăşoară tot mai multe evenimente de importanţăstrategică şi tactică pentru forţele noastre armate", se arată într-uncomunicat al DARPA, care adaugă că Pentagonul trebuie să fie la curent, în timpreal, cu acest tip de evenimente. DARPA a prezis căreţelele sociale ar avea un efect inovator asupra războiului. "Modificările aduse de natura conflictului care rezultă dinutilizarea mass-media sociale sunt susceptibile de a fi la fel de profunde caşi cele care rezultă din revoluţiile de comunicaţii anterioare", aratăagenţia. Conform propunerii, cercetatorii trebuiesă descopere şi să clasifice "formarea, dezvoltarea şi răspândirea de ideişi concepte” din social-media.DARPAa alocat 42 de milioane de dolari pentru programul de comunicare strategică însocial-media, iar cei care se vor ocupa de acesta vor trebui să testeze algoritmiprin experimente pe reţele sociale. Un posibil experiment ar putea implica"o reţea de socializare închisă" cu 2.000-5.000 de voluntari sau unjoc de roluri online la care să ia parte zeci de mii de persoane.

Cenzură on-line

Înurmă cu câteva luni, The Guardian dezvăluia că Centcom, organismul caresupraveghează operaţiunile armate ale SUA în Orientul Mijlociu şi AsiaCentrală, a atribuit un contract unei firme pentru a dezvolta un software caresă permită armatei SUA manipularea reţelelor sociale pentru a influenţaconversaţiile şi a răspândi propaganda proamericană. Proiectul a fost comparat cueforturile Chinei de a controla şi limita libertatea de exprimare pe internet.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
22 Iul 2011

SUA AR TREBUI SA-SI REPARE GRESALA URGENT ! GRESALA DE AL SPRIJINII PE BASESCU!
Random image