2017-01-24 21:22


Pesediştii caută fonduri la marile puteri. Ponta zboară spre China, Vanghelie - spre America

 |  20:08
Pesediştii caută fonduri la marile puteri. Ponta zboară spre China, Vanghelie - spre America
Preşedintele PSD a decolat spre meleaguri asiatice pentrua participa la un forum economic China – Europa. Marian Vanghelie, preşedintelepesediştilor din Capitală, şi-a concentrat acţiunea spre vest, fiind invitat laConferinţa anuală AIPAC – for al lobby-ului israelian în SUA.

Victor Ponta nu se află la prima vizită în China, el maiavând şi anul trecut drum pe meleagurile asiatice. De data aceasta,preşedintele pesediştilor participă la un forum privind relaţiile între Chinaşi Europa. „Tema reuniunii este cooperarea între Uniunea Europeană şi China, cudiscutarea oportunităţilor concrete de colaborare şi parteneriat derivate dinproiecţiile de dezvoltare pe termen scurt şi mediu ale celor două părţi.Participanţii vor dezbate principalele direcţii de dezvoltare economică şisocială cuprinse în programele de dezvoltare ale UE (Strategia Europa 2020) şi,respectiv, China, explorând similitudini şi strategii comune de reacţie laprovocările curente”, este descris evenimentul de oamenii din Kiseleff. Pontasusţine că va prezenta oportunităţile care există în colaborarea dintre Chinaşi UE. La întâlnire, din partea socialiştilor va fi prezent şi Martin Schulz,preşedintele socialilştilor din Parlamentul European. Anul trecut, Ponta s-aîntâlnit cu liderii Partidului Comunist Chinez, dar şi cu „alţi oameni foarteimportanţi”, după cum i-a descris la întoarcerea în ţară. În această primăvara,şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a plecat pentru câteva zile în China, cusperanţa că va găsi investitori pentru autostrada suspendată, dar şi pentrualte proiecte din Capitală. „Consider că deplasarea afost utilă, practică, deschizând perspectivele pozitive ale unor colaborăriviitoare. Am stabilit cu partea chineză măsuri concrete şi un calendar de lucrupe termen scurt, mediu şi lung împreună cu cele mai mari companii chineze, respectivBeijingMunicipalConstruction Group şi China Construction, China Comunication ConstructionCompany, inclusiv cu banca de dezvoltare a Chinei. Toate discuţiile s-auterminat cu un memorandum. Am semnat un memorandum de intenţie cu ei, cu uncalendar fix, pentru a putea să-i avem aici pentru parteneriate public-private,identificând portofoliul de lucrări care se pretează acestor fapte imediate, considerândîncă o dată că este singura cale în acest moment de a avea banii necesariasigurării dezvoltării municipiului Bucureşti”, a precizat Oprescu laîntoarcere.

Vizită de o săptămână

Dacă Ponta şi Oprescu caută bani în China,Marian Vanghelie se duce în direcţia opusă, către Statele Unite ale Americii.Vizita a fost gândită de consultantul său politic, Cozmin Guşă, şi va duraaproximativ o săptămână. Preşedintele pesediştilor bucureşteni va fi însoţit încălătoria sa şi de deputatul Georgian Pop. „Ne vom întâlni cu oficialiamericani, dar şi cu firme care doresc să investească în România. Spre exemplu,în problemele legate de alimentarea cu apă. Americanii sunt cu mulţi aniînaintea noastră în acest domeniu. Vrem să ne informăm ce soluţii sunt pentru ale aplica şi în ţara noastră şi astfel ardem anumite etape”, a explicatdeputatul pesedist, cel care apare în stenogramele WikiLeaks drept „omulamericanilor”. Marian Vanghelie a recunoscut că vrea să atragă investitoriamericani în parteneriate public-private. Unul din proiectele pe care le vaprezenta primarul sectorului 5 este legat de cartierul eco pe care l-a plănuitîmpreună cu ministrul apărării, Gabriel Oprea, şi cu cel al dezvoltării regionaleşi turismului, Elena Udrea. Vanghelie a fost invitat în America la Conferinţaanuală AIPAC – un important for de lobby israelian de peste Ocean. Aceasta seva desfăşura în perioada 22-24 mai. „Mergemşi venim cu experienţă, îi învăţăm şi pe primarul general, şi pe primarii desectoare că banii nu se vor cheltui pe iarbă, să spunem cum trebuiesc cheltuiţibanii”, a declarat Vanghelie după prima vizită în SUA, care a avut loc în lunaianuarie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image