2018-12-14 05:33


Petrecem cu Ponta până în 2016. Băsescu nu mai e convins, cum era pe 16 noimebrie, că va cădea Guvernul, dimpotrivă

 |  21:01
Petrecem cu Ponta până în 2016. Băsescu nu mai e convins, cum era pe 16 noimebrie, că va cădea Guvernul, dimpotrivă

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat într-un interviu la Adevărul Live că, acum, când nu mai deține nici o funcție se trezește fără griji și „marea responsabilitate” care i-a mai rămas este să își apere mandatele împotriva „acestei campanii de distrugere a ceea ce s-a făcut în zece ani, de discreditare”.

Băsescu a fost întrebat ce dosar i-a dat lui Adrian Năstase în dezbaterea de la TVR, cu ocazia prezidențialelor din 2004: „Era o foaie dintr-un dosar de Securitate al altcuiva, nu al lui Adrian Năstase, pe care un binevoitor din PSD, pentru că ei aveau acces la arhivele fostei Securităţi, a desprins-o” și i-a dat-o să o folosească în dezbatere, dar nu a făcut-o, ba chiar i-a fost „silă de individ”. În campania cu Geoană, un alt binevoitor, i-a dat un filmuleț în care Geoană „primea niște bani de la doamna Birchall”. A refuzat să îl folosească și pe acela.

Voiculescu, Guvernul DA și oportunistul Tăriceanu

Despre Guvernul DA, Băsescu a declarat că a fost la Grivco și i-a cerut lui Voiculescu „să aducă grupul conservator în alianță”, să facă o majoritate, deși PSD câștigase alegerile împreună cu PC. Dar Voiculescu l-a refuzat. El a mai precizat că apoi s-a întâlnit „foarte frecvent” cu George Copos, care a fost intermediarul lui în relația cu Voiculescu. Astfel l-a convins pe acesta din urmă și s-a format Guvernul.

„Dacă dădeam guvernarea PSD-ului, ce şanse aş mai fi avut? Că, pe urmă, Tăriceanu s-a dovedit a fi mult mai apropiat de PSD, asta este altă poveste”, a spus Băsescu. În Tăriceanu nu a avut niciodată încredere pentru că nu crede în „oamenii superficiali”. În plus, Tăriceanu este „profund oportunist” deoarece „își vinde conștiința pentru orice beneficiu personal, aşa cum a vândut Alianţa cu PD pentru a fi susţinut de PSD”.

El a susținut apoi că nu are o dușmănie față de Voiculescu, ci doar îl tratează ca pe un „turnător dovedit”, fapt mult mai grav decât acela că a fost condamnat de o instanță. În schimb, despre „dușmănia” pe care Voiculescu o are împotriva lui, Băsescu e de părere că nu are nici o legătură cu politica. El consideră că „mecanismul a fost altul”, și anume că patronul Antenelor avea nevoie de o explicație „care ține la multă lume”, pentru acuzele privind banii de la Crescent, că Băsescu îi este dușman și de aceea „îl prigoneşte cu Poliţia, cu DNA”.

Justiția și arestările

Fostul președinte a mai amintit cum a făcut-o pe Monica Macovei ministru al Justiției în guvernul Tăriceanu și cum i-a adus pe Daniel Morar și pe Codruța Kovesi la șefia DNA, respectiv a Parchetului General, propunându-i lui Macovei. Despre Kovesi crede că ar trebui să i se prelungească mandatul. „Ce pot să-i reproşez (lui Kovesi – n.r.) sau ce nu-mi place este recurgerea la arestări, când avem atâţia demnitari anchetaţi în libertate, care au fost condamnaţi fără nici un fel de probleme. Partea spectaculară, după mine, ar putea să lipsească din acţiunile procurorilor”. Băsescu e de părere că recurgerea la arestări care „a explodat în ultimele șase luni” ține de abordarea lui Kovesi în conducerea DNA. Despre preluarea DNA de către Kovesi, fostul șef de stat a spus că a fost o negociere de „vreo trei săptămâni” între el și Ponta, în 2013: „Eu m-am mulţumit cu DNA, el cu Parchetul General”.

Conspirația lui Hayssam

Despre răpirea jurnaliștilor români, Băsescu a explicat că a fost un „eveniment generat de Omar Hayssam”, care a plănuit totul, inclusiv cum să îi aducă înapoi, dar a scăpat lucrurile de sub control. Situația l-a determinat pe fostul președinte să ceară toate informațiile despre Hayssam. „Sunt tomuri scrise de structurile româneşti de Securitate cu suspiciuni de ilegalităţi şi de toate cele. Faptul că am aflat că era un om din anturajul unor consilieri ai domnului preşedinte Iliescu, faptul că era nelipsit din deplasările externe, faptul că a fost la un pas de a fi pe listele PSD m-au făcut să trag concluzia că mulţi vor avea probleme dacă acest om vorbeşte. Constat că nu a vorbit până acum. A fost îndreptat spre mine să mă mai ciupească”.

Tot atunci l-ar fi cunoscut și pe generalul Coldea, pe care el l-a trimis în Irak la recuperarea jurnaliștilor: „Cine i-a dat misiunea aceea domnului Coldea? Eu. Toată acţiunea a fost condusă de mine şi mi-am asumat-o din punct de vedere politic”. De Coldea nu îi pare rău că l-a avansat: „Nu îmi pare rău de nici un om pe care l-am promovat. Poate să îmi pară rău de comportament, dar discutăm de oameni care chiar şi-au făcut datoria cât am fost la Cotroceni. Nu îmi pare rău nici de Coldea, nici de Stanciu, nici de Kovesi, chiar dacă nu le susţin nişte atitudini noi”.

Traian Băsescu a mai spus că fuga lui Hayssam i s-a părut nepermisă și un afront adus statului român și de aceea s-au făcut schimbări la serviciile secrete române.

Putin și Moldova

Despre Putin, Băsescu crede că „are o inflexibilitate în concepte greu de acceptat de un şef de stat român”: „Eu, în raport cu ce ne dorim, aveam un nivel de inflexibilitate ridicat şi vă asigur că nu de la Tezaur pornesc marile neînţelegeri. Moldova e primul motiv, Dunărea e al doilea, jocurile în Marea Neagră - al treilea şi putem merge la o listă întreagă”. El a fost întrebat ce vrea Putin de la România: „Putin vrea ce a vrut întotdeauna Rusia. Vrea influenţă în regiune. Or, noi, cel puţin la mandatul meu, am spus stop acestei influenţe. (…) Tot timpul Moldova a fost subiectul numărul unu. Nici o ofertă nu am avut de la el. De câte ori îl întrebi pe Putin de ce nu respectă acordul de la Istanbul să ia tancurile din Transnistria, o să găsească nişte motive că nu ştiu ce au făcut occidentalii. (…) El spune acum că are de apărat minoritatea rusă din Transnistria. În conceptele democratice nu poate intra aşa ceva, să îi aperi cu tancul. Îi aperi în discuţii, făcând presiuni, să îşi păstreze limba, cultura, şcoala”, a explicat Băsescu.

Fostul șef al statului român i-a lăudat pe președinții americani Bush și Obama, care „au luat decizii extrem de bune pentru România”, la fel și pe Merkel.

Toată UE a sărit la suspendare

La a doua suspendare, Băsescu consideră că toată Uniunea Europeană l-a ajutat deoarece „la ei era de neconceput să întrerupi mandatul unui preşedinte pentru că are procente de popularitate scăzute” și s-ar fi creat un precedent periculos: „Uitaţi-vă la Hollande, bietul om are 13-14% intenţie de vot. (…) Dacă iei măsuri impopulare, şi de multe ori în criză trebuie să le iei, vin doi ameţiţi care profită de căderea de popularitate generată de măsurile luate şi spun: hai să-l suspendăm! Creezi o instabilitate formidabilă”.

Despre cele două suspendări, Băsescu a spus că au „un singur filon”, cel legat de Justiție. El crede că ne mai trebuie 10 ani ca să punem Justiția la punct deoarece, până avocatul nu va fi egalul procurorului în fața judecătorului „nu avem Justiție”: „Ştiu că iar voi avea admonestări sau amenzi, dar e de neconceput judecătorul care e partenerul procurorului”.

El a amintit că a fost criticat pentru „atitudinile” sale „legate de cele trei cereri de arestare venite de la DNA în privinţa Elenei Udrea sau luarea Alinei Bica cu fulgi cu tot din trafic”. „Astea sunt nişte excese care trebuie evitate pentru credibilizarea justiţiei, dar nu m-aţi auzit niciodată spunând că nu trebuie anchetată Udrea, nu trebuie anchetat Georgescu, fostul şef ANI”, a precizat Băsescu. El s-a pronunțat din nou împotriva spectacolului din acțiunile instituțiilor statului, referindu-se și la cei de la Antifraudă. Chiar dacă e de părere că toți trebuie să plătească taxe, și cei cu dughene sau cu tarabă la Vama Veche, fostul președinte se întreabă ce se face cu datoriile RATB, RADET, CFR, Rompretrol și de ce nu vedem coloana de mașini de la ANAF ducându-se la acești giganți. Ba chiar a dat exemplul lui Mazăre, întrebându-se de ce a fost nevoie de spectacolul de forță în ridicarea lui de la terasa unde își bea cafeaua.

Alianța cu PSD

Alianța cu PSD în 2009 este explicată de Băsescu prin faptul că PNL a pus condiția ca Tăriceanu să fie premier, în condițiile în care acesta participase la prima suspendare, la dezastrul de la Fondul Național de Dezvoltare și făcuse ce făcuse cu economia. Fostul președinte a avut o discuție cu Ilie Sârbu înainte de „a-i trimite pe cei de la PD la discuții” cu PSD. A fost evocat în interviu și momentul căderii guvernului Boc după episodul cu Raed Arafat și ieșirea oamenilor în stradă.

Întrebat ce crede, va rămâne Ponta la Guvern până în 2016, Băsescu a declarat că „după alegerile din noiembrie a crezut că nu”, dar acum e „convins că da”. „Îl tămâiază pe Iohannis şi lui Iohannis îi place”. El a refuzat să îl „judece” pe urmașul său la Cotroceni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-04

TAGURI: victor, ponta, traian, basescu, guvern
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MITZURA
05 Mai 2015

Eu cred ca vom pertece si dupa!!!!cine sa fie primministru???tariceanu c.p.???
IULIA TABACU
11 Mai 2015

Poate atunci cind Sova s a tamiiat in parlament s a rugat in gindul lui ca i ar place sa fie insotit de Victoras in celula ca precum dictomului impreuna la bine dar si larau le urez bafta ambilor
TARANISTUL
12 Mai 2015

Tabacista,dar ce zici lui BESESCU,nu i-ar place in celule apropiate cu Videanu,Boc.Udrea,Blaga,Anastase,Kovesi,Silvia,Bica si toata gasca,sa faca canalul de legatura Bucuresti-Constanta?Vai de capul si de curul tau tat-o!
Random imageUltimele stiri


loading...