2017-01-19 02:27

POLITICA


Planul Rusiei de a torpila relaţiile dintre SUA şi Europa

 |  21:00
Planul Rusiei de a torpila relaţiile dintre SUA şi Europa

Americanii au aruncat o nouă teorie pe piaţă.Tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite au escaladat în ultima lună, însă Moscova nu urmăreşte ruperea relaţiilor cu Washington, ci pe cele dintre SUA şi Europa, potrivit unei analize a agenţiei Stratfor.

Agenţia susţine că strategia Moscovei implică utilizarea crizelor cu SUA pentru a crea incertitudine în Europa Centrală cu scopul de a creşte percepţia europenilor că americanii au forţat Rusia să acţioneze în modul în care acţionează. Indicii cu privire la îngrijorarea Europei Centrale ar fi apărut deja în urma anunţului preşedintelui rus Medvedev privind noua strategie de apărare. La 23 noiembrie, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat lumii că Rusia este pregătită să desfăşoare rachete la frontiera cu UE, între Polonia şi Lituania, şi posibil în partea de sud, în apropiere de Georgia şi Turcia, pentru a contracara procesul de construcţie avansată a scutului american antirachetă care înconjoară Rusia.Medvedev a subliniat că toate aceste măsuri ar putea fi evitate în favoarea unei noi ere de parteneriat între Statele Unite şi Rusia, dacă se doreşte acest lucru de la Washington.

Europenii, prinşi la mijloc

Cum Statele Unite nu au răspuns la „agresivitatea rusă”, mulţi europeni s-ar putea întreba dacă SUA intenţionează să trădeze relaţiile sale cu Europa Centrală pe termen scurt pentru a-şi asigura liniile de aprovizionare în Afganistan prin Rusia (după ce Pakistanul a închis liniile). Nu se pune problema ca central-europenii să dorească o relaţie mai „caldă” cu Rusia, numai că ei ar putea simţi nevoia să speculeze relaţia cu SUA. Acest lucru s-a putut observa săptămână trecută, când Polonia a anunţat că ar fi deschisă la discuţii cu Rusia pentru apărarea antirachetă, dar şi cu Cehia (primul partener al SUA în sistemul de scut antirachetă), care a semnat contracte de miliarde de dolari cu Rusia. Mai mult, faptul ca SUA dau semne că cedează în chestiunea aderării Rusiei la OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului), după ce a făcut presiuni şi asupra Georgiei să nu se mai opună aderării (ţară care are un „dinte” puternic împotriva Rusiei din cauza ocupaţiei ruseşti în teritoriile disputate din Abhazia şi Osetia de Sud), ridică noi semne de întrebare pentru europeni.

Stratfor susţine că dacă va merge pe escaladarea tensiunilor cu SUA, Moscova riscă să creeze o reacţie puternică opusă, şi anume o unificare unilaterală a SUA cu Europa împotriva Rusiei pe problemele de securitate regională. Interesul Rusiei ar fi să continue cu strategie echilibrată pentru a păstra Statele Unite prinse între numeroasele angajamente în lume şi în afara Europei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-02

TAGURI: SUA, Rusia, tensiuni, scut antirachetă, Europa, StratforComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image