2019-03-19 08:28


Platina, noul pariu al investitorilor

 |  18:13
Platina, noul pariu al investitorilor

       „Febra modernă a aurului” provocată de alegerea investitorilor de a-şi plasa activele în achiziţionarea unor cantităţi tot mai mari ale metalului preţios, ceea ce a dus la o explozie a cotaţiei acestuia, ar putea să se transfere în viitorul apropiat spre un alt metal tranzacţionat pe bursele internaţionale.

Potrivit The Telegraph, platina ar putea reprezenta viitorul pariu al investitorilor, mai ales că tot mai mulţi analişti încep să devină sceptici cu privire la creşterea accelerată a preţului aurului. În ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult că preţul metalului preţios este mai degrabă o bulă alimentată de speculaţii decât de legile fundamentale ale economiei: cererea şi oferta. Cotaţia aurului a crescut cu 32% în acest an, în timp ce preţul platinei este cu doar 5% peste cel din ianuarie 2011. „În ultimii 10 ani, platina a avut un avans mediu de 420 dolari/uncie faţă de aur, iar în prezent preţul celor două metale este aproape egal”, a declarat Nick Moore, analist pe piaţa metalelor preţioase.

Platina ar putea deveni un refugiu mai bun decât aurul pentru investitori, deoarece piaţa metalului preţios este una extrem de redusă, rezervele la nivel global crescâmd cu doar 20.000 de uncii în 2010, la 6,06 milioane de uncii. Totodată, preţul de exploatare a început să crească, în condiţiile în care majoritatea zăcămintelor de platină sunt extrase din Africa de Sud, o ţară a cărei monedă naţională a devenit tot mai vulnerabilă în faţa dolarului american.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...