2019-01-23 07:52


Pleacă ambasadorii. Mai mulţi diplomaţi au primit aviz favorabil în comisiile de politică externă

 |  21:01
Pleacă ambasadorii. Mai mulţi diplomaţi au primit aviz favorabil în comisiile de politică externă
Daniel Măgureanu

Comisiile de politică externă din Parlament au avut activitate intensă marţi, când au acordat aviz favorabil diplomaţilor Adrian Vieriţă, Bogdan Mazuru, Viorel Moşanu, Mihnea Motoc şi Luminiţa Odobescu. Astfel, Vieriţă va ocupa postul de ambasador pe lângă Oficiul ONU, Mazuru pe cel de ambasador în Austria, Moşanu va fi primul ambasador al României în Belarus, Motoc va fi ambasador în Marea Britanie, iar Odobescu a fost numită în postul de Reprezentant Permanent la UE.

Diplomatul Adrian Vieriţă a primit avizul cu 17 voturi pentru, 1 vot împotrivă şi o abţinere, iar la final a declarat: „Mi se pare important ca România să continue să se conecteze la activitatea structurilor şi organizaţiilor care au ca obiectiv reducerea riscului de dezastre naturale”. Vieriţă a precizat că România este subreprezentată în structurile ONU, fiind nevoie de o cooperare între oficiile diplomatice.

Bogdan Mazuru a primit 19 voturi pentru şi două împotrivă. „Relaţia economică cu Austria este una specială, dat fiind rolul şi locul Austriei în economia românească, şi trebuie să ne gândim numai la două domenii, cel energetic şi cel financiar şi de asigurări, acolo unde Austria are o pondere foarte însemnată. Trebuie să menţinem acest nivel de interes austriac pentru România la un nivel ridicat şi să menţinem interesul companiilor austriece pentru piaţa românească”, a afirmat Mazuru, propus luna trecută, de preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Austria.

Viorel Moşanu, primul ambasador al României în Belarus, a primit 18 voturi pentru şi unul împotrivă şi a subliniat în cadrul audierilor faptul că importanţa R. Belarus pentru asigurarea unui cadru de stabilitate şi securitate regională a crescut în ultima perioadă, iar „criza ucraineană şi recrudescenţa politicii agresive a Federaţiei Ruse a creat la nivelul conducerii de la Minsk o vie preocupare pentru asigurarea independenţei şi suveranităţii ţării“.

Mihnea Motoc a primit 20 de voturi favorabile şi un vot împotrivă şi a declarat că, prin nominalizarea sa ca ambasador în Marea Britanie, are şansa de a porni la drum cu un guvern aflat la început de mandat, cu o majoritate limpede, el arătând că, dintre membrii actualului Executiv, majoritatea vor fi reconfirmaţi în funcţie.

Luminiţa Odobescu, în prezent consilier al premierului Victor Ponta, a fost avizată cu 21 de voturi pentru şi o abţinere. „În perioada următoare, activitatea Reprezentanţei Permanente a României la UE se va axa pe mai multe paliere, în primul rând pe o participare activă şi substanţială în procesul decizional comunitar şi aici mă refer la o serie de dosare de actualitate de pe agenda europeană, care fac parte din aşa-zisa agendă strategică a UE, cum ar fi consolidarea guvernanţei economice, consolidarea creşterii (economice), reducerea şomajului, în special în rândul tinerilor, desăvârşirea Uniunii Energetice (...), aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, în special a Uniunii Bancare”, a declarat Odobescu la audieri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-12

TAGURI: ambasadori, diplomati, aviz, favorabil, comisii, politica, externa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...