2018-07-18 00:03


Pleacă Diaconu de la Cultură

 |  21:00
Pleacă Diaconu de la Cultură

Ministrul culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat definitiv incompatibil conform sentinţei luate marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul incompatibilităţii este deţinerea simultană a funcţiei de senator şi pe cea de director al Teatrului Nottara.

ÎCCJ a respins recursul declarat de Mircea Diaconu şi a menţinut sentinţa luată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă, iar Mircea Diaconu va avea interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, care se calculează începând cu 19 iunie. Ministrul a declarat luni că va demisiona din funcţia din Guvern dacă pierde procesul la ÎCCJ.

A trecut un an şi jumătate de când Agenţia Naţională de Integritate a dat publicităţii raportul de evaluare prin care demonstra că Mircea Diaconu este într-o situaţie de incompatibilitate din decembrie 2008. Actorul a continuat să ocupe ambele funcţii în tot acest timp. Potrivit declaraţiei sale de avere, de la Teatrul Nottara a încasat, lunar, un salariu de 2.830 de lei net, în ciuda legii care interzice cumulul de funcţii. În noiembrie 2011, Diaconu şi-a înaintat demisia din funcţia de director al teatrului.

Senatorul Diaconu a mers la Curtea de Apel pentru a contesta raportul ANI, dar, în septembrie anul trecut, apelul său a fost respins.

Mircea Diaconu a fost reclamat şi la Parchetul General, pentru că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, atunci când a acordat, în calitate de director al Teatrului Nottara, patru contracte soţiei sale, actriţa Diana Lupescu.

Potrivit ANI, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Alistar, Dumitrescu, Mang...

Cazul lui Mircea Diaconu era deja cunoscut înainte de formarea Guvernului Ponta, cu toate acestea, USL a mers mai departe şi i-a încredinţat portofoliul Culturii. Diaconu nu este singurul membru al Guvernului care are probleme. Primul care a „păţit-o” este Victor Alistar, pe care Victor Ponta a vrut să îl pună ministru delegat  cu strategii guvernamentale. Deşi încă din 2009 raportul de evaluare prin care ANI a demonstrat că Alistar s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate a rămas definitiv, acesta se pregătea să preia ministerul ce îi fusese destinat şi susţinea public faptul că nu se află sub nici o interdicţie. Cu toate acestea, timp de trei ani, începând din 2009, Victor Alistar nu are voie să ocupe nici un fel de funcţie publică. Acest termen urmează să expire în august 2012. Ponta a fost nevoit să renunţe la Alistar.

A urmat cazul Corinei Dumitrescu, aproape-ministra educaţiei şi cercetării. Rector al Universităţii „Dimitrie Cantemir“, Corina Dumitrescu a fost subiectul unui scandal pornit de la greşelile de ortografie din CV-ul său. Dar cea mai gravă acuzaţie a fost cea legată de o calificare universitară fictivă pe care a trecut-o în CV. În fine, Dumitrescu a fost acuzată de plagiat de prof univ dr. Octavian Manolache (premiat de Academia Română).

Şi următorul ministru al educaţiei a fost nevoit să plece: Ioan Mang (PSD), profesor universitar la Universitatea din Oradea. Mang a reuşit să ajungă pe scaunul de ministru, dar a fost acuzat de plagiat de câţiva cercetători străini. În urma scandalului creat, Ponta a fost nevoit să renunţe şi la senatorul bihorean. Cazul Mang-plagiator a ajuns la Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, dar nu a apucat să fie judecat, deoarece consiliul a fost suspendat şi componenţa sa, schimbată de ministrul educaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-16

TAGURI: diaconu, cultura

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova