2019-03-20 23:41


Ploile favorizează poluarea Dunării. Riscurile catastrofei din Ungaria

 |  18:00

Ploile abundente favorizeazărăspândirea "rapidă şi pe suprafeţe mari" a noroiului roşu deversatîn vestul Ungariei, a declarat directorul programului privind Dunărea al WorldWildlife Fund, adăugând că acesta va ajunge "aproape inevitabil" înDunăre, consemneaza Wall Street Journal. Andreas Beckmann, directorul programului, a declarat că,în mod obişnuit, scurgerea de noroi roşu nu ar fi reprezentat o ameninţaredirectă pentru Dunăre, dar că, dincauza ploilor abundente, noroiul roşu "se va răspândi mai rapid şi pesuprafeţe mai mari", făcând "aproape inevitabilă" ajungereaacestuia în Dunăre.

Informaţiilesunt controversate. Pe de o parte, Ministerul român al Mediului, într-uncomunicat citat de AFP, susţine ca Guvernul ungar a confirmat că nu existăriscul poluării Dunării în România, dar, pe de altă parte, un responsabil ungaral administraţiei apelor, Sandor Toth, spune că nămolul toxic scurs dintr-unrezervor al unei uzine de aluminiu ar putea ajunge în patru sau cinci zile înDunăre. Potrivit acestuia, pârâul Torna, în care s-a deversat nămolul, se varsăîn râul Marcal, care îşi amestecă apele cu Raba, râu care este afluent alDunării. În acelaşi timp, comisarul european pentru cooperare internaţională,Kristalina Georgieva, a declarat că Ungaria a reuşit să impedice extindereareziduurilor şi că nu este necesară activarea cooperării UE în urmaaccidentului chimic din Ungaria.

Cu toateacestea, oficialii ungari susţin că au nevoie de ajutorul UE. Autorităţileungare estimează că va costa zeci de milioane de dolari procesul curaţării înurma poluării survenite după accidentul chimic de la o fabrică de aluminiu.Ministrul mediului, Zoltan Illes, a precizat că Budapesta va avea nevoie,probabil, de asistenţă tehnică şi financiară din partea Uniunii Europene. El adescris deversarea drept cel mai grav accident chimic din istoria Ungariei. Larândul său, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că Guvernul investigheazăcauzele accidentului şi că pentru moment nu se ştie cât vor dura operaţiunilede curăţare a zonei. "Nu există un precedent pentru o asemeneacatastrofă", a adăugat el. Serviciile de intervenţie în situaţii deurgenţă încearcă să împiedice ca reziduurile să se scurgă în râuri, inclusiv înDunăre şi în Raba. Poluarea a ajuns deja în râul Marcal. Guvernul a decretatstare de urgenţă în trei regiuni din vestul ţării.

Conformultimelor date privind accidentul produs luni, spargerea unui bazin de stocarea reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzatscurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri în pârâul Torna, afluent alrâului Marcal, aflat în vestul Ungariei. Accidentul chimic s-a soldat cu patrumorţi şi 120 de răniţi.

Compania MALcare produce alumină a emis un comunicat în care afirmă că nu se putea facenimic pentru prevenirea accidentului, produs, potrivit acesteia, din cauzaploilor abundente. Conform comunicatului, "conducerea companiei nu sepoate să fi observat semnele unei catastrofe naturale şi să nu fi făcut nimicpentru prevenirea ei".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...