2017-01-18 16:10

POLITICA


PNL nu vrea republică prezidenţială. PSD se mai gândeşte. Planurile lui Voiculescu: Băsescu suspendat, Crin la Cotroceni cu puteri sporite

 |  19:19
PNL nu vrea republică prezidenţială. PSD se mai gândeşte. Planurile lui Voiculescu: Băsescu suspendat, Crin la Cotroceni cu puteri sporite

Traduse, cele mai noi planuri ale mogulului Voiculescusună în felul următor: Preşedintele Băsescu trebuie suspendat şi înlocuit laCotroceni de Crin Antonescu, iar, o dată ajuns în poziţia de şef al statului,puterile lui Antonescu trebuie sporite prin modificarea Constituţiei în sensulintroducerii republicii prezidenţiale. Surpriză, totuşi! Liberalii nu sunt deacord cu mogulul. Social-democraţii se mai gândesc însă.

VicepreşedinteleSenatului, Dan Voiculescu, a anunţat ieri că România are nevoie de o republicăprezidenţială, în care şeful statului să fie şi şeful Guvernului. Menţionăm căde la revoluţia din ’89 şi până în prezent, în România funcţionează un sistemsemi-prezidenţial, care poate fi modificat doar prin modificarea Constituţiei. „În opiniamea, revizuirea Constituţiei este absolut necesară. Nu pentru că o vrea TraianBăsescu sau USL, ci pentru că realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat căambiguităţile şi paralelismele din textul legii fundamentale generează blocajeinstituţionale cu efecte politice, economice şi sociale extrem de grave”, scriepărintele Antenelor pe blogul personal. El susţine că republica prezidenţialăar rezolva problema deselor blocaje constituţionale ce apar între Guvern şipreşedinte. „Spre exemplu, raportul preşedinte-Guverntrebuie redefinit. Experienţa ultimilor 20 de ani demonstrează că actualulsistem, care presupune o coabitare în cadrul puterii executive între preşedinteşi premier, nu este adecvat realităţilor democraţiei româneşti şi determină fieconflicte deschise, în genul celui dintre domnii Băsescu şi Tăriceanu, fie ovasalizare a unuia dintre cei doi demnitari, în genul relaţiei dintre domniiBăsescu şi Boc. În ambele cazuri, nici Preşedinţia, nici Guvernul nu îşi faccorect datoria. În opinia mea, sistemul actual, semi-prezidenţial, şi-a doveditclar limitele. Avem nevoie de o clarificare netă şi, personal, aş opta pentruun sistem prezidenţial clasic”, mai afirmă Voiculescu.

PNLnu e de acord

Momentan, USLlucrează la un proiect propriu de revizuire a Constituţiei pe care anunţă că îlva prezenta în curând. Nicăieri în acest proiect nu apare tema republiciiprezidenţiale, după cum afirmă deputata liberală Alina Gorghiu, care face partedintre membri USL care redactează propunerea legislativă. „În proiectul USL de revizuire a Constituţieinu e prezent acest punct - republica prezidenţială, ci, republica parlamentară.Nu s-a discutat nici măcar o secundă despre republica prezidenţială. Suntem deacord cu limpezirea, clarificarea raporturilor dintre puteri, dintre preşedinteşi premier, dar în cadrul unei republici parlamentare”, a declarat pentru„Puterea” Alina Gorghiu. Solicitată de noi să ne spună dacă PNL ar susţinevarianta prezidenţialismului, deputata a evitat un răspuns clar, însă a lăsatde înţeles că acest lucru e puţin probabil. „Mă întrebaţi ca reacţie ladeclaraţia lui Dan Voiculescu? Nu vă pot prezenta o poziţie a PNL, dar vă potspune punctul meu de vedere: eu nu voi susţine aşa ceva niciodată”, a comentatAlina Gorghiu.

Punctul de vedere alAlinei Gorghiu este întărit şi de Eugen Nicolăescu, vicelider al deputaţilorliberali. „PNL, din 1991 încoace, în afară de momentele când a vrut monarhieconstituţională, a susţinut că cea mai bună formă de guvernământ pentru Româniaeste republica parlamentară. Adică, preşedintele să fie ales de Parlament”, adeclarat pentru „Puterea” fostul ministru al sănătăţii.

PSD se mai gândeşte

Social-democraţiinu resping propunerea lui Voiculescu de trecere la republică prezidenţială. Darnici nu o aprobă. Se mai gândesc. „Noi avem un proiect cu viziunea USL asupramodificării Constituţiei. O să discutăm pe viitor în cadrul comisieiparlamentare”, ne-a declarat Victor Ponta, preşedintele PSD.

Senatorul social-democrat Dan Şova confirmă şi el afirmaţia preşedinteluiPSD. Spre deosebire de liberala Alina Gorghiu, care afirmă ferm că proiectulUSL de modificare a Constituţiei nu conţine nici o referire la republicaprezidenţială, Şova nu este atât de categoric, lăsând deschisă, ca şi Victor Ponta,o portiţă de discuţie. „E o opinie personală a domnului Voiculescu (că Româniaare nevoie de o republică prezidenţială, n.r.). E un subiect de discuţie, darnu am avut o dezbatere în acest sens. Nu vă pot spune dacă în proiectul USL derevizuire a Constituţiei este susţinut acest lucru, pentru că nu avem unproiect public în acest moment”, a declarat senatorul pentru „Puterea”.

Premierul Tăriceanu, sursă de inspiraţie

Experienţaguvernării Tăriceanu reprezintă şi ea o sursă de insipiraţiepentru PNL în sensul susţinerii republicii parlamentare. Pe vremea cândTăriceanu era premier şi purta celebrele “meciuri” cu şeful statului, el afirmacă PNL optează pentru revizuirea Constitutiei, în sensul introduceriirepublicii parlamentare, în care preşedintele este ales de legislativ, înscopul eliminării riscului unui regim autoritar.

Planurilemogulului, puse cap la cap

Trecerea la un sistemprezidenţial reprezintă doar o parte din cele mai noi planuri ale lui DanVoiculescu. O alta dintre acestea este suspendarea preşedintelui TraianBăsescu. Cea mai recentă afirmaţie a magnatului media în acest sens datează dela începutul lunii februarie. „Sunt premise parlamentare ca, până la 25 martie,Traian Băsescu să fie suspendat. Din momentul în care vom avea majoritatea înParlament, vă garantez că Guvernul Boc şi preşedintele Băsescu vor răspunde înfaţa românilor”, previziona greşit Voiculescu pe 7 februarie 2011. În fine,unul dintre planurile pe care mogulul ţine să le vadă realizate este CrinAntonescu preşedinte. Este deja cunoscut faptul că Dan Voiculescu este unuldintre principalii arhitecţi ai USL, alianţa dintre PNL şi PSD, iar protocolulUSL prevede că cel mai bine plasat în sondaje să fie candidatul formaţiunii lapreşedinţie. Reamintim că Antonescu este cel pe care sondajele Antenelor îl daudrept cel cu cele mai multe şanse pentru Cotroceni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-28

Mai multe imagini:
PNL nu vrea republică prezidenţială. PSD se mai gândeşte. Planurile lui Voiculescu: Băsescu suspendat, Crin la Cotroceni cu puteri sporite
zoom
PNL nu vrea republică prezidenţială. PSD se mai gândeşte. Planurile lui Voiculescu: Băsescu suspendat, Crin la Cotroceni cu puteri sporite
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
06 Iul 2011

Basinosul asta batran e s ingurul care actioneaza. Crin doarme pana-l arde s oarele pe burta, Ponta as culta comanda la Nastase, singurul ramas sa traga sforile e Felix

Adauga un comentariu

Random image