2017-01-23 10:37


Poliţia japoneză: Bilanţul cutremurului ar putea depăşi 10.000 de victime. Alertă nucleară în Japonia: Miezul unui reactor a început să se topească. VEZI IMAGINI

 |  08:28
Poliţia japoneză: Bilanţul cutremurului ar putea depăşi 10.000 de victime. Alertă nucleară în Japonia: Miezul unui reactor a început să se topească.  VEZI IMAGINI

Bilanţul cutremurului de vineri din Japonia ar putea depăşi 10.000 devictime, a apreciat, duminică, şeful poliţiei din prefectura Miyagi, citat deteleviziune publică niponă NHK, relatează agenţia Kyodo, în pagina electronică, transmite Mediafax.

Naoto Takeuchi,comandantul poliţiei din Miyagi, a declarat că "nu are nici oîndoială" că numărul victimelor va ajunge la 10.000 numai în prefecturaaflată în nord-estul Japoniei.

Ultimele bilanţuriprovizorii oficiale indică aproximativ 800 de decese confirmate în prefecturaMiyagi şi în alte zone afectate de cutremur şi de valurile seismice generate deacesta.

Probleme continuă la centrala nucleară. după explozia desîmbătă, un alt recator are problenme cu sistemul de răcire. Un oficial japonezsusţine că miezul reactorului 3 a început să se topească. Mai multe persoane aufost expuse la radiaţii. Între timp, bilanţul neoficial al morţilor a ajuns la2000.

Un alt reactor de la centrala nucleară Fukushima din Japonia are probleme cusistemul de răcire după seismul de vineri, a anunţat duminică Agenţia niponăpentru siguranţa nucleară, transmite Reuters, preluată de Realitatea.net.Sistemul de răcire de urgenţă nu mai funcţionează la reactorul nr. 3 de lacentrala Fukushima Daiichi, ceea ce face necesare măsuri de urgenţă defurnizare de apă la reactor, a precizat un responsabil al agenţiei în cadrulunei conferinţe de presă.Oficialul citat a mai menţionat că este posibil ca minimum 9 persoane să fifost expuse la radiaţii, dar şi ca această cifră să crească la 70-160 depersoane.

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată, sâmbătă, lacentrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iarAgenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unuldintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fisiune nucleară.Explozia produsă sâmbătă la centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu a avutloc la reactorul 1, iar învelişul acestuia nu a fost avariat, a declaratpurtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, citat de agenţia Kyodoîn pagina electronică.El a precizat că deflagraţia a provocat prăbuşirea acoperişului şi zidurilorclădirii care adăposteşte reactorul, însă învelişul acestuia nu a fost afectat.Explozia a avut loc în momentul în care vaporii eliberaţi din înveliş au intratîn contact cu oxigenul din atmosferă, a spus Edano.El a adăugat că operatorul Tokyo Electric Power a început răcirea reactoruluicu apă de mare şi injectează acid boric pentru a preveni o situaţie critică,însă procesul de injectare a apei va dura mai multe ore.

Incidentul nuclear, evaluat la gradul 4 pe o scarăcu şapte gradaţii

Incidentul nuclear produs sâmbătă în Japonia este evaluat la gradul 4 pe oscară cu şapte gradaţii, a anunţat Agenţia japoneză pentru securitate nuclearăşi industrială.Gravitatea unui eveniment produs într-o uzină nucleară este evaluată cu valoricuprinse între 0, care indică absenţa oricărei anomalii, şi 7, care indică unaccident major.Nivelul 4 corespunde accidentelor care nu generează riscuri importante în afaracentralei, conform documentelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică(AIEA).Termenul "anomalie" este utilizat pentru evenimentele evaluate lanivelul 1, iar termenul "incident" este specific evenimentelorîncadrate la nivelele 2 şi 3.Un reprezentant al agenţiei nipone a precizat că un eveniment de nivelul 4 estecel mai grav înregistrat până în prezent în Japonia.

Peste 1800 de morţi, mii de dispăruţi

Peste 1.800 de persoane au murit sau sunt date dispărutedupă puternicul cutremur urmat de tsunami vineri în nord-estul Japoniei,potrivit unui nou bilanţ provizoriu stabilit sâmbătă pe baza cifrelor furnizatede poliţie şi a unei estimări a AFP. Poliţia naţională a comunicat sâmbătă căsunt 685 de morţi şi 643 de persoane date dispărute.Aceste cifre nu includ cele 200 - 300 de corpuri neînsufleţite găsite pe oplajă din Sendai (nord-est), care ar fi fost luate de un val de peste 10 metri,nici cele 300 - 400 de cadavre descoperite de armată în portul Rikuzentakata(nord-est), tot victime ale valurilor tsunami.

VEZI ALTE STIRI DESPRE CUTREMUR, FOTO SI VIDEO LA RUBRICA INTERNATIONAL


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-14

Mai multe imagini:
Poliţia japoneză: Bilanţul cutremurului ar putea depăşi 10.000 de victime. Alertă nucleară în Japonia: Miezul unui reactor a început să se topească.  VEZI IMAGINI
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image