2017-01-17 05:02

POLITICA


Politicienii francezi s-au lăfăit în favoritismele dictatorilor

 |  19:05
Politicienii francezi s-au lăfăit în favoritismele dictatorilor
FrancoisFillon, premierul francez, şi-a petrecut ultima vacanţă deRevelion înEgipt, între 26 decembrie şi 2 ianuarie,pe cheltuiala autorităţilor,având la dispoziţie un avion aparţinând lui Hosni Mubarak. În plus, ca bonus aprimit o croazieră pe Nil. Ministrul de externe, Michele Alliot-Marie, întimpul vacanţei petrecute în Tunisia la sfârşitul anului trecut, a folosit dedouă ori avionul privat al unui prieten tunisian care are legături cu clanulfostului dictator Ben Ali.

În context,presa franceză a reacţionat şi a condamnat recursul sistematic la favoruri lacel mai înalt nivel al statului, după polemica privind vacanţele celor doipoliticieni.

"Sindromulavionului privat a lovit din nou", rezumă cotidianul de stânga Liberation."După Michele Alliot-Marie, Francois Fillon este vizat pentru că abeneficiat - de această dată direct - de bunăvoinţa interesată a unui dictatorcu metode brutale şi cu avere echivocă", scrie publicaţia. "Guvernanţiise frecventează şi se ajută în probleme mici şi mari, ca şi membrii uneiconfrerii supreme care sfârşeşte prin a dispreţui criteriile etice comune alemuritorilor şi nu le pasă deloc de problema spinoasă a drepturiloromului", adaugă ziarul. "Şi când furnizorii acestor favoruri suntpreşedinţi care zboară cu avionul şi torţionari cu grade militare, este deînţeles că opinia publică este nemulţumită", potrivit aceleiaşi surse.

ZiarulL'Humanite nu este suprins însă de aceste practice deoarece, potrivit acestuia,"conflictul de interese este, într-un fel, unul din actele fondatoare alesarkozysmului" care "începe la Fouquet's (...), continuă pe iahtulmiliardarului prieten Vincent Bollore (...), continuă cu dosarulWoerth-Bettencourt"."Iată spectacolul lamentabil oferit lumii şiţării. Iată deci un ministru al afacerilor externe compromis, un prim-ministrula fel de compromis", notează ziarul.

Cotidianulregional Sud-Ouest adoptă un ton mai degrabă ironic: "pentru a şti unde vaizbucni revoluţia, va fi suficient pe viitor să observăm unde îşi vor petrecemembrii Guvernului vacanţele". Dar, potrivit ziarului, "acest dublucaz pune cel puţin două probleme: sensul eticii, care se disipează pe măsură ceperioada de deţinere a puterii se prelungeşte. Şi această complicitatepersistentă a liderilor noştri cu autocraţii arabi, vestigiu demn de milă alunei politici arabe a Franţei, care nu se preocupă prea mult de popoare".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image