2017-01-19 17:10

POLITICA


Partidele, prezenţă slabă online

 |  21:00
Partidele, prezenţă slabă online

Politicienilor nu le prea place internetul. Cu câteva excepţi, spaţiul online este plin cu site-uri şi bloguri ale unor politicieni care au cam uitat să scrie de la ultima campanie electorală.

Partide politice sau lideri consacraţi preferă să comunice pe canale care ating mase mari de oameni. Spre exemplu, cu ajutorul televiziunilor. Astfel, se neglijează o parte importantă a electoratului, miza în online fiind interactivitatea şi posibilitatea creării unui dialog. Surprinzător, principala formaţiune politică de Opoziţie, USL, nu are o pagină de internet proprie. Asta în pofida faptului că stă foarte bine în sondaje. Există doar un grup online pe Facebook, neoficial, care dăunează imaginii USL, conţinând comentarii negative la adresa celor doi lideri, precum şi link-uri irelevante, care generează confuzie.

PSD-ul are două site-uri: şi . Ultimul este actualizat ce-i drept, de Biroul de Presă cu informaţii referitoare la demiterea din fruntea Senatului a lui Mircea Geoană. Care încă nu s-a petrecut. Interfaţa site-ului PSD este destul de groaie, găsirea unor informaţii pe site necesită timp şi trecerea prin multe rubrici. Cât despre reţelele sociale, pe Facebook există o pagină a PSD online, dar aceeaşi nepăsare, informaţiile nu sunt actualizate din august. Culmea, există un cont “orice numai nu PSD”, care are 6.999 de aprecieri, inclusiv aprecieri ale unor nume sonore din publicitate. De remarcat este că liderii PSD sunt ridiculizaţi prin postările de pe această pagină, existând chiar şi caricaturi. Probabil le este străin acest fapt.

Cât despre tabăra adversă, PDL a găsit o adresă de web destul de complicată, , însă singura actualizare promptă este a datei calendaristice. În rest, ştirile sunt vechi sau foarte vechi, unele chiar de la constituirea Coaliţiei de guvernare cu UDMR. Un site ceva mai actualizat este cel al UNPR, doar că secţiunea destinată informaţiilor şi ştirilor este destul de haotică. Mai mult, titlurile comunicatelor de presă sunt eliptice. De genul: G. Oprea: “Ne-am propus la sută din alegerile din 2012, dar vom depăşi procentul”. Surprinzător, liderul UNPR Cristian Diaconescu are doar o pagină creată pe Facebook, unde sunt postate doar câteva date biografice, însă pe blog nu a mai scris de foarte mult timp. Camdin perioada campaniei electorale.

Să luăm un alt exemplu: Crin Antonescu. Lidrul PNL are site-ul , folosit în mare parte pentru campaniaelectorală din anul 2009. A rămas totuşi activ, încă de atunci. În secţiunea “Noutăţi”, ultima actualizare datează din 25 octombrie, iar activitatea de pe blog este aproape moartă, nu a mai scris din 6 iulie. Antonescu face publică pe site-ul său o adresă de e-mail invalidă, prin urmare, orice încercare a unui cetăţean de a-l contacta este inutilă.

Excepţiile de la regulă

Există totuşi şi persoane politice foarte active în online, atât pe blog, Facebook sau Twitter care manifestă disponibilitate în a furniza informaţii. Mircea Geoană activează în online, pe mirceageaona.ro. Are multe secţiuni, link-uri. Pe pagina de Facebook are trimitere către site, blog, contul de Twitter, YouTube, Linkedin. Full option, la prima vedere. Pe pagina de Facebook este foarte activ, multe postări cu privire la demiterea sa din fruntea Senatului şi încearcă să pună capăt speculaţiilor pe marginea acestui subiect. Mai ales că în dimineaţa zilei de marţi a spus jurnaliştilor că nu va mai face nici o declaraţie sub acest aspect.

Alţi politicieni activi în online: Elena Udrea, Adrian Năstase, Victor Ponta. Ultimul dintre ei are un site bine pus la punct, reactualizat, cu link-uri către aceleaşi tipuri de conturi menţionate anterior. În extremitatea opusă, există şi politicieni care nu au nici o legătură cu mediul online. De referinţă: Corneliu Vadim Tudor, care preferă ieşirile zgomotoase sau declaraţiile jignitoare pentru a se face remarcat în rândul opiniei publice.

Care sunt riscurile?

În primul rând, online-ul asigură vizibilitate publică, şi încă una mare. Esenţialul? Să se înţeleagă asta. Dar, atât politicienii, cât şi partidele politice nu conştientizează importanţa comunicării în online şi în tot acest timp se perindă pe la televiziuni, sau merg în mijlocul electoratului doar în campaniile electorale. Totodată, a te folosi de mediul online în timpul campaniei elctorale pentru a face o campanie negativă contracandidatului nu este o soluţie. Eficienţa în online presupune activitate pe meritul şi pe bucăţica fiecăruia, dar spaţiul politic românesc nu este capabil să îi vadă miza.

Ce spun specialiştii

Cristian Manafu, unul dintre cei mai reprezentativi activişti în mediul virtual românesc şi consultant online, este de părere că în România clasa politică nu a luat în serios mediul online. “Ultimele alegeri din România şi tot ce s-a întâmplat de atunci în lume (Iran, Egipt, Occupy...) ne-au arătat că mediul online e vital astăzi pentru clasa politică. Mă aştept chiar, la următoarele alegeri, să văd o adevărată bătalie online între partide. Ea s-a purtat şi în trecut, dar acum va fi mult mai vizibilă. Din păcate, la noi clasa politică încă nu a luat în serios puterea internetului. Mă gândesc că vor adopta celebra strategie românească «îngrăşăm porcul înainte de Crăciun» şi vor pompa bani cu sacoşa în tot ce se poate în momentul începerii campaniei. Sunt însă convins că unii care lucrează încă de acum la campaniaonline şi care îşi pregătesc terenul, probabil cresc tactic instrumente şi «voci online» pentru o luptă corp la corp pe web. Astăzi, pentru o organizaţie de orice fel e important să menţină comunicarea şi interacţiunea permanent cu audienţele vizate. Suntem pe Facebook, Twitter, Bloguri etc. în fiecare zi, nu din an în Paşte. Cine va începe cel mai devreme conversaţia online va avea un avantaj”, spune Cristian Manafu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-17

TAGURI: politicieni, online, blog, siteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image