2017-01-22 01:52

POLITICA


Politologii despre noul premier căutat de preşedinte. Pîrvulescu, Tănase şi Dâncu: Traian Băsescu a încălcat Constituţia

 |  17:27
Politologii despre noul premier căutat de preşedinte. Pîrvulescu, Tănase şi Dâncu: Traian Băsescu a încălcat Constituţia

Politologii chestionaţi de ziarul „Puterea” au o părere aproape unanimă:încercările preşedintelui Traian Băsescu de a găsi un înlocuitor pentru EmilBoc la Guvern şi prezenţa sa la şedinţele PDL reprezintă imixtiuni în treburileExecutivului, amestec ce depăşeşte atribuţiile constituţionale ale şefuluistatului.

Chestionaşi de ziarul „Puterea”, Cristian Pîrvulescu,Stelian Tănase, Vasile Dâncu, Zoe Petre şi Dan Pavel afirmă că demersul luiTraian Băsescu de a genera schimbarea prim-ministrului fără ca acesta să-şi fidat demisia şi fără să existe o criză în ceea ce priveşte majoritateaparlamentară reprezintă o mişcare neconstituţională.

Pîrvulescu: Prezidenţializarea statului

Cristian Pîrvulescu, profesor la SNSPA, a explicat de cela ultimele şedinţe pe care le-a avut cu membrii PDL, Traian Băsescu şi-adepăşit atribuţiile constituţionale. „Este dincolo de textul şi de spiritul Constituţieidemersul preşedintelui, dar, cu siguranţă, judecătorii Curţii Constituţionalevor avea o altă opinie. Legea fundamentală prevede clar situaţiile când anumeintervine preşedintele în formarea Guvernului, or, acum nu este cazul uneiastfel de situaţi. Asta este în ceea ce priveşte textul Constituţiei. În ceeace priveşte spiritul ei - preşedintele nu poate demite premierul tocmai pentrua proteja Guvernul de imixtiuni. E clar că asistăm în acest moment la noitendinţe de prezidenţializare a statului. Demersurile preşedintelui au locîntr-un moment inoportun pentru el, când nu este foarte popular”, a declaratPîrvulescu pentru „Puterea”.

Stelian Tănase: Constituţia nu-l acoperă

Stelian Tănase, profesor de ştiinţe politice laUniversitatea din Bucureşti, spune clar că prezenţa lui Traian Băsescu laşedinţele PDL nu este în spiritul Constituţiei. Analistul afirmă căpreşedintele şi-a pierdut astfel rolul de mediator echidistant pe care i-limpune legea fundamentală. „Prezenţa sa la şedinţele de grup ale PDL nu etocmai în spiritul Constituţiei. Textul de lege nu-i interzice să fie prezentacolo, dar este clar că în momentul ăsta el urmăreşte interesele PDL. Seimplică în viaţa partidului, se interesează cine va fi viitorul şef, facejocurile în interiorul PDL. Or, el trebuie să fie echidistant, aşa cum îi cere Constituţia.Dacă e un conflict între forţele politice, între partide, atunci cine le maimediază, el nemaifiind neutru? Constituţia nu-l acoperă deloc pe preşedinte înacest caz”, a declarat Stelian Tănase.

Vasile Dâncu: Nu e tocmai constituţional

Intenţiile preşedintelui Băsescu de a găsi un înlocuitoral premierului Boc fără ca acesta să-şi fi dat demisia nu se plasează în sferaconstituţionalităţii – afirmă Vasile Dâncu, sociolog şi analist politic. „Eu nusunt constituţionalist prin profesie, ci doar prin pasiune. La prima vedereînsă, nu e tocmai constituţional ce a făcut preşedintele. Nu suntem în situaţiaunei crize politice generate de lipsa unei majorităţi sau în situaţia în carepremierul să-şi fi dat demisia. Pe de altă parte, nici nu ştim cât de departe amers preşedintele cu discuţiile legate de intenţiile sale. Nu ştim dacă avorbit cu cineva şi a făcut o propunere de premier”, a declarat Dâncu pentruziarul „Puterea”.

Zoe Petre: Nu are atributul de a căuta premier

Zoe Petre, profesor universitar şi analist politic,afirmă şi ea că tentativa lui Traian Băsescu de a-l înlocui pe Emil Boc încădinainte ca acesta să-şi fi dat demisia reprezintă o ieşire din sferaatribuţiilor şefului statului. „Preşedintele nu are, cel puţin făţiş, atributulde a căuta un premier. Majoritatea parlamentară trebuie să-i înainteze opropunere. Or, din câte vedem, nu e cazul. Ba mai mult, coaliţia formată dinPDL, UNPR şi UDMR nu numai că nu a avansat o astfel de idee, ba chiar a şirespins propunerile preşedintelui Traian Băsescu. Oricum ar fi, domnia sarămâne consecvent propriilor idei. La fel a făcut şi în 2009, când majoritateaparlamentară de atunci i-a propus un premier”, spune Zoe Petre. „Până nu vaexista un articol în Constituţie care să spună explicit «Nu», preşedintele Băsescu se va amesteca în chestiunile interneale Guvernului şi ale PDL”, spune Zoe Petre.

Dan Pavel: Ce nu este interzis, este permis

Dan Pavel, profesor de ştiinţe politice, este singurulcare spune că Traian Băsescu este cumva acoperit de textul legii fundamentale. „Preşedintelenu poate demite premierul, dar în Constituţie nu e nicăieri precizat căpreşedintele nu are voie să discute despre înlocuirea lui, iar ceea ce nu esteinterzis este permis. Preşedintele nu poate cere demisia premierului. Însă,particularizând în cazul relaţiei dintre Emil Boc şi Traian Băsescu, dacă şefulstatului va face un semn, Boc va demisiona”, a declarat Dan Pavel pentru„Puterea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
16 Feb 2011

Fain titlu. Adica ce-au zis indivizii astia despre premierul cautat. Si ce au zis ei depre primierul asta. Pai au zis ca Traian Basescu a incalcat constitutia. Asa. Si despre Traian Basescu ce au zis?
NEA FANE
17 Feb 2011

salvarea tarii=demisia BADARANULUIsi a BO..Vului
SILE
17 Feb 2011

Pe de o parte asa ne trebuie. Daca am acceptat o constitutie gaunoasa, schweizer mai mult gaura decit brinza, toti politicienii cu sau fara bacalaureat sau studii de drept acuza puterea ca si-a barackobama-n ea.Data trecuta, daca mai tin bine minte C C a afirmat ca nu a fost violata intr-atit ca presedintele sa fie suspendat.S-o tina asa pina s-o enerva lumea si-o sa dea cu toti de pamint de-or sa se basescu. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image