2018-12-11 06:47


Ponta atacă pentru prima dată funcţionărimea care plimbă hârtii. Schimbarea tardivă a legii prevenirii incendiilor

 |  19:18
Ponta atacă pentru prima dată funcţionărimea care plimbă hârtii. Schimbarea tardivă a legii prevenirii incendiilor

Guvernul a decis marţi să acorde puteri sporite Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în privinţa localurilor şi cluburilor, respectiv să închidă prin „sigilare” orice local sau club care nu respectă normele de siguranţă şi pune în pericol viaţa oamenilor. Executivul a aprobat cu această ocazie şi normele de aplicare pentru noile reglementări privind prevenirea incendiilor care au fost adoptate în iulie şi nu puteau fi puse în practică. Raed Arafat a recunoscut, în conferinţa de presă, că a durat cam mult aprobarea normelor de aplicare, dar… aşa e birocraţia în România.

„Adoptăm ordonanţa de urgenţă prin care le dăm putere direct celor de la ISU, nu autorităţi locale, nu altcineva, să verifice aceste localuri în care au loc acţiuni care implică foarte multă lume să le verifice din punctul de vedere al respectării condiţiilor şi protecţia împotriva incendiilor şi a catastrofelor şi să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilare până la momentul la care îşi îndeplinesc condiţiile“, a spus premierul. În opinia sa sunt măsuri „dure”, „extreme”, dar vor fi aplicate doar împotriva celor care nu repectă legea. În plus, nu sunt definitive, localurile respective vor rămâne închise „pe perioada în care trebuie să-şi facă ceea ce de fapt trebuiau să facă din timp şi anume să aibă toate măsurile necesare ca să nu se mai repete tragedia care a avut loc vineri” şi vor putea deschide după ce îşi rezolvă problemele de siguranţă.

Victor Ponta a mai declarat că înăsprirea legislaţiei este necesară pentru a nu se mai repeta o tragedie cum a fost cea din clubul bucureştean.

Prim-ministrul a criticat apoi funcţionarii pentru „birocraţie şi lipsa lor de responsabilitate” şi vrea să transmită un mesaj clar către Ministerul de Finanţe şi autorităţile locale: „Aud zilnic cereri de măriri de salarii. (...) Nu vrea nimeni să fie mai responsabil, toată lumea vrea salariul mai mare. Salarii mai mari o să fie când o să fie mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate”.

Premierul, faţă cu funcţionarii

Pentru prima dată Ponta ia poziţie împotriva sistemului birocratic şi crede că vom mai avea loc „nenorociri” dacă nu se schimbă modul de funcţionare a administraţiei. Dar i-a acuzat în bloc şi pe „cei care desfăşoară activităţi comerciale în care sunt implicaţi foarte mulţi oameni” de „lăcomie şi iresponsabilitate”.

„Nu cred că putem spune că în 25 de ani am progresat, dimpotrivă, avem mai multă birocraţie şi lipsă de responsabilitate. (…) Pe de-o parte avem iresponsabilitate şi chiar lăcomie din partea celor care desfăşoară activităţi comerciale în care sunt implicaţi foarte mulţi oameni, pe de altă parte măsurile dure nu putem să le lăsăm doar la autorităţile locale, pentru că nu au capacitatea de a implementa măsuri atât de dure şi combinaţia de iresponsabilitate şi lăcomie din partea celor care au asemenea activităţi comerciale, lipsa de capacitate instituţională a autorităţilor locale şi birocraţia, cea pe care o ştiţi foarte bine şi pe care o reproşez dumneavoastră, miniştrilor, pentru că aveţi mii de funcţionari care sunt de 5 ani, de 10 ani, de 20 de ani în ministere, în primării care plimbă hârtii şi când apar necazuri schimbăm guverne, schimbăm miniştri, schimbăm primari, dar de fapt ei rămân tot acolo şi fac tot ce au făcut până acum şi o să avem iarăşi nenorociri şi degeaba am câştigat bătălia cu economia că bătălia cu birocraţia nu am câştigat-o şi ştiţi foarte bine acest lucru“, a spus Victor Ponta.

Ajutoare pentru familii

Familiile celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din clubul Colectiv vor primi câte 5.000 lei, iar familia Mariei Ion, mamă a 5 copii care a decedat, de asemenea, în incendiu, va beneficia de un ajutor financiar de 10.000 lei, potrivit unei decizii de marţi a Guvernului.

„Identificarea beneficiarilor şi plata ajutoarelor de urgenţă se va face de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de domiciliul familiilor. Ajutorul va fi acordat în baza unei cereri adresate agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială din raza teritorială a domiciliului şi a unei copii a actului de identitate. (R.M.M.)

Critici pentru lipsa PF Daniel şi BOR de la locul tragediei

Patriarhul primeşte titluri

Conform unor surse PUTEREA, joi Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universtităţii Creştine „Dimitrie Cantemir“. Şeful BOR se află în centrul unui nou scandal pornit de la faptul că nu a mers la clubul Colectiv, şi nici reprezentanţi ai Bisericii nu au fost.

PF Daniel a participat marţi la slujba de înmormântare a femeii de serviciu care a murit în incendiul de la club. La ieşire, jurnaliştii i-au reproşat absenţa preoţilor ortodocşi de la locul tragediei. Patriarhul le-a răspuns că preoţii îşi fac datoria după rânduielile Bisericii şi nu vor „să facă spectacol”. Dialogul cu jurnaliştii a fost unul tensionat. „Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă. (...) Să vină lumea la biserică, nu la club. Asta este rânduiala Bisericii. Nu mai judecăm pe nimeni. Să ne rugăm pentru ei”, a replicat PF Daniel, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că preceptele Bisericii Ortodoxe nu îndeamnă să fie ruptă „liniştea şi tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă”. „Astăzi au fost preoţi acolo şi au făcut slujbă. Nu vrem să se considere că facem spectacol“, a mai adăugat Patriarhul. Preafericitul a susţinut că între cei care îşi exprimă solidaritatea cu victimele tragediei sunt mulţi ostili Bisericii împotriva căreia „au scris lozinci”. „Nu am vrut să îi supărăm şi mai tare”, a spus PF Daniel.

De asemenea, a susţinut că BOR a sprijinit familia săracă a femeii de serviciu cu o sumă de bani pentru fiecare dintre copiii ei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-03

TAGURI: ponta, incendii, lege
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...