2018-11-15 02:03


Ponta este soluţia raţională pentru PSD la prezidenţialele din 2014,dacă sondajele vor arăta în primăvară că Victor Ponta este deasupra lui Antonescu la încredere

 |  21:06
Ponta este soluţia raţională pentru PSD la prezidenţialele din 2014,dacă sondajele vor arăta în primăvară că Victor Ponta este deasupra lui Antonescu la încredere

Analistul şi sociologul Alfred Bulai a acordat ziarului Puterea un interviu în care a explicat jocul politic din interiorul USL, pentru nominalizarea candidatului la prezidenţialele din 2014. Astfel, Bulai a declarat că singurul moştenitor bun pe care poate să îl lase Traian Băsescu este Victor Ponta şi a adăugat că şansele ca USL să se rupă chiar şi cu o lună înainte de campania pentru prezidenţialele din 2014 sunt de 90%, adăugând că Ponta ar fi în acest scenariu soluţia raţională pentru PSD la prezidenţiale. În plus, sociologul a mai precizat că din partea dreptei, şanse la prezidenţialele din 2014 mai au Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu sau Crin Antonescu. În ultima parte a interviului, Bulai a explicat cauzele pentru care electoratul român are încredere de doar 26% în Guvern şi a prezentat argumente pentru creşterea capitalului politic pe care îl are Victor Ponta, în comparaţie cu liderul PNL, Crin Antonescu.

Puterea: Domnule Bulai, în ultima jumătate de an au tot avut loc neînţelegeri între Victor Ponta şi Crin Antonescu.  Întrucât vorbim de viitori candidaţi pentru postul de şef de stat şi premier, ce efect au aceste neînţelegeri asupra USL?

Alfred Bulai: Sunt distanţări fireşti şi normale. Pe de altă parte, sunt şi sănătoase. Sunt două partide care au avut un obiectiv comun, câştigarea alegerilor, pe care l-au îndeplinit. Au şi ajuns la guvernare. Dar au o ideologie radical diferită, dacă ne raportăm la politici de dreapta şi politici de stânga. Guvernarea este păguboasă pentru ambele partide, dar e mult mai păguboasă pentru PNL, pentru că partidul se află pe tuşă. Pe de altă parte sunt nemulţumirile interne. Şi dacă ne uităm la distribuţia din Guvern, PNL are cartofi fierbinţi. Dacă te uiti la distribuţia negociată de PNL, este una destul de anemică, de fapt ei nu au nimic serios în Guvern. Le-au dat Transporturi şi Economie şi Finanţe, dar fără Buget.

“Există oameni în PSD care spun că este inadmisibil ca Antonescu să candideze la preşedinţie”

Puterea: Pe de altă parte, Victor Ponta i-a criticat de multe ori pe miniştrii liberali chiar în timpul şedinţei de Guvern. Face parte din aceeaşi distanţare faţă de PNL?

Alfred Bulai: Evident face parte dintr-un joc politic care se dă între cine va conduce anul următor România la nivel de Preşedinţie. Din acest punct de vedere există cu siguranţă în PSD oameni care spun că e inadmisibil să fie Crin Antonescu candidat. Punct. Au spus-o şi înainte dar au înţeles că trebuie să se pupe în piaţa centrală ca să câştige alegerile. Se pot certa oricând cu PNL, a fost şi cazul cu Roşca Stănescu, care a fost foarte bine jucată de PSD, pentru că au băgat puţin frica prin declaraţiile critice venite din interior. E o poziţie relativ dificilă pentru PNL.

 

“Dacă în primăvară s-ar rupe USL-ul, Crin Antonescu nu ar avea ce să facă, decât genoflexiuni, fără un PSD alături”

Puterea:  O poziţie dificilă pe termen lung ce poate schimba jocurile la prezidenţiale?

Alfred Bulai: Acum nu se discută public pentru că nu se doreşte. Dar să spunem că în primăvară, vor fi sondaje şi moţiuni, iar din perspectivă prezidenţială, Crin Antonescu nu va fi primul ca nivel de încredere în România. Să spunem că Victor Ponta va avea încredere mai mare. Ce credeţi că vor spune oamenii din PSD: “Băi, suntem tâmpiţi? Pe cine vrem să punem?” Crin Antonescu ar fi trebuit să îşi facă o campanie prin care să fie greu de înlocuit din perspectiva de candidat la prezidenţiale.  Mai ales, dacă în primăvară s-ar rupe USL-ul, Crin Antonescu nu ar avea ce să facă, decât genoflexiuni, fără un PSD alături. Oricum orice candidat de la PSD îi reduce şansele dramatic pentru ca Antonescu să fie măcar pe locul doi. Sigur că lucrurile sunt mai complicate, în această ecuaţie în care Ponta şi Băsescu se înţeleg foarte bine, contrar a ceea ce cred unii, pentru că au interese comune, dar nu se iubesc. Şi mai sunt nişte scheme mari: doamna Udrea a fost încercarea de a controla PDL-ul şi de a-l reşapa. N-a funcţionat şi e primul mare insucces după mine al lui Traian Băsescu. N-a reuşit şi atunci are un plan doi.

Puterea: Care ar fi acest plan doi?

Alfred Bulai: Mişcarea Populară care nu contează de fapt, e făcută doar ca să ia ochii în acest moment sunt tot felul de consilieri de care nu a auzit nimeni, iar cei care sunt mai importanţi nu ies în faţă. Doamna Udrea a fost lăsată în continuare în PDL, iar după cum vedeţi, domnul Blaga are tot mai multe probleme: îi pleacă primarii, cei de acolo sunt tot mai nemulţumiţi. Şi mai ales, cine dă în el? Ponta, deşi nu are niciun interes, aparent. Atenţie, Ponta a susţinut-o pe Elena Udrea la Congresul PDL. Apoi,  Băsescu mai dă în Blaga. Blaga nu pare să aibă vreun prieten acum. Iar din punctul meu de vedere, zilele lui Blaga sunt numărate.  E Titanicul lovit de iceberg PDL-ul acum, lumea nu şţie cum să plece.

“Băsescu mai repezintă doar un partener. În 2014 iese din politică”

Puterea: Mai daţi vreo şansă de creştere PDL-ului?

Alfred Bulai: În mod natural, pentru cei fideli, PDL mai poate creşte. Dar ei nu fac nimic. Sigur că după alegeri, când USL a câştigat cu 70%, nu ai ce să faci. Poate să te duci pe o bancă să stai de rezervă câteva luni. Sunt prost organizaţi, sunt debusolaţi. Gândiţi-vă ca după condamnarea lui Fenechiu, Blaga a ieşit după două zile într-o conferinţă de presă în care cerea sesiune extraordinară. El trebuia să iasă după cinci minute, când toată atenţia era îndreptată pe subiect. Şi oricum a fost o glumă ce a cerut. Şi oricum se ştia că urma condamnarea, nu era flagrant, se ştia şi ora. Asta e ceva impardonabil. De asta e greu să creşti când tu nu faci nimic. Şi mai ales, Blaga nu are suficientă charismă pentru a fi un bun preşedinte de partid. E un om de execuţie, poate fi un bun ministru, dar nu e bun comunicator. Ei oricum nu au comunicatori buni. Aveau dar nu mai apar: Berceanu, Videanu, Boagiou, Negoiţă. Partidul pare astfel că nu mai are oameni. Dacă nu ai 10 oameni care să iasă în spaţiul public, eşti în plus în jocul ăsta.

Puterea: Trecând către relaţia preşedinte-premier, cum vedeţi colaborarea dintre cei doi, în condiţiile în care la nivel de discurs se tot atacă?

Alfred Bulai: E un joc politic. Ponta e mult mai inteligent decât crede lumea. Băsescu mai reprezintă doar un posibil partener. Sigur că poate să îţi fie frică de Băsescu, dar Băsescu va ieşi din scena  politică. El vrea să lase un moştenitor bun. Singurul moştenitor bun este Victor Ponta în acest moment. Nu are pe altcineva.

Puterea:  Deci pe nimeni din partea dreaptă a politicii?

Alfred Bulai: Pe cine? Baconschi, MRU? Sigur că are varianta să te joci cu iepuraşi. Mai multe variante vin de la liberali. În afară de Crin Antonescu care nu are cum să fie în cărţile lui Băsescu, dar din păcate pentru Antonescu, el nu este în cărţile multora.

“Meleşcanu şi Tăriceanu, posibili candidaţi la prezidenţiale”

Puterea: Pe cine vedeţi candidat la preşedinţie din partea dreaptă?

Alfred Bulai: Din punctul meu de vedere actor  politic în joc, cu potenţial este Teodor Meleşcanu. Are notorietate, nu are nevoie de asta, e şarmant, acum e mai politician decât atunci a candidat el şi era prea diplomat, dar are un gen de şansă în această ecuaţie.  Apoi, mai e Călin Popescu Tăriceanu, care a intrat într-un con de umbră. Sigur, mai e Crin Antonescu, rămâne cu un potenţial ca şi candidat, pentru că îl ştie lumea. Şi cam atât. Şi dacă e să vorbim de persoane, ar mai fi Oprescu, care se tot vântură ca idee, are notorietate şi are apreciere mai mare ca toţi, mai ales la nivel de Bucureşti. Dar totuşi mai are nevoie de multe ca să corespundă modelului cultural de şef de stat. Există modele de lideri. Cum era şi în 1989, Ceauşescu era înjurat de mulţi, dar mulţi vroiau să fie ca Ceauşescu. Aşa şi acum, toţi îl înjură pe Băsescu, dar toţi vor să fie un fel de Băsescu. Oricum politicianul trebuie să înveţe să atragă lumea. O problemă în sensul ăsta o au Tăriceanu şi Antonescu atunci când vorbim de a da mâna cu oamenii pe stradă. Trebuie să arăţi că eşti disponibil, să vină la lumea la tine.

Puterea: Dacă e să ne gândim la un candidat din parta PSD, pe cine aţi nominaliza?

Alfred Bulai: Victor Ponta

Puterea: Vedeţi o confruntare între Ponta şi Antonescu în 2014?

Alfred Bulai: Nu ştiu dacă mai candidează Antonescu, dacă mă întrebaţi pe mine. Mă îndoiesc că Ponta îşi mai doreşte ca Antonescu să fie preşedinte. Este o situaţie de şah. Ponta nu vrea să iasă din politică în anii următori.  Iar opt ani cu Crin Antonescu ar putea să nu prindă Ponta nici măcar postul de portar la Guvern. Pe de altă parte, nu are altă variantă. Pe cine să propună preşedinte din PSD, iar el să fie premier? Poate să accepte poate pe cineva agreat pe plan extern din zona serviciilor. Dar varianta cea mai bună s-ar putea să fie el. Mai ales, e posibil să fie o situaţie unică.

Puterea: Până la finalul mandatului de preşedinte, cum vedeţi relaţia Ponta- Băsescu şi care ar fi cele mai importante mize?

Alfred Bulai: Ţine de mize externe. Puterile importante vor să ştie cine este viitorul preşedinte, vor să ştie că e cineva cu care se poate dialoga. Mai ales că şeful statului controlează servicii, apărare, puncte strategice. Mai ales, acest raport dintre Ponta şi Băsescu ţine şi de dorinţa lui Băsescu de a avea o bătrâneţe liniştită. Nu vrei să ai probleme după mandat. Deocamdată ce văd eu e colaborare dintre cei doi. Ce e rău li se întâmplă doar liberalilor. Şi mai observ că Blaga are probleme cu toată lumea. Mi se pare că Băsescu şi Ponta au interese comune. Interesul lui Ponta este să crească PSD-UL, că doar e partidul lui. Eu sunt convins că în acest moment, Victor Ponta nu are o strategie să fie neapărat anul viitor preşedinte. Am zis doar că e posibil să fie într-o situaţie în care să nu poată refuza.  Problema este că  Victor Ponta nu va vrea să fie vioara a doua. E totuşi şef de partid. Apoi, relaţia Băsescu Ponta mai depinde şi de cât de vertical va rămâne Ponta adică cât de mult va cădea în picioare, că totuşi, nu e o prietenie între cei doi. Dar domnul Băsescu nu va avea o problemă să îl lase şi să îl sprijine pe Victor Ponta. Pe de altă parte, este posibil ca cel care va fi preşedinte în decembrie 2014, să nu ştie că va candida.Sunt jocuri care se vor juca atunci.

Puterea: Pe o scară de la 1 la 10, cât mizaţi pe o candidatură a lui Ponta la prezidenţiale?

Alfred Bulai: Nu aş da o şansă pe o scară, pentru că există o şansă foarte mare ca un context politic să îl oblige să candideze. Este legat de faptul că pentru PSD, Ponta va fi decizia raţional-politică. Sigur, dacă se inveşte vreun scandal, Ponta poate ieşi din joc cu totul. Că sigur, şi scandalurile astea apar când trebuie, nu apar aiurea în tramvai. Sigur, e posibil să existe şi un al treilea candidat să fie agreat de toată lumea. Depinde de ce o să facă PNL-ul, iar aici vă pot da o proiecţie foarte mare. Până nu iese de la Guvernare, nu are ce să facă. Fiecare ministru PNL care a încercat să îşi facă puţină imagine a fost criticat de Ponta.  Vosganian, Nicolaescu, oameni care au experienţă. Iar Fenechiu şi-a luat condamnare. Dar au avut avantajele lor. Şi probabil că USL se va sparge înainte de alegeri.

“USL, şanse de 90% să se spargă”

Puterea: Care ar fi scenariul pentru ruperea USL şi cum ar arăta propunerile pentru candidatura la prezidenţiale?

 Alfred Bulai: După mine se va sparge, dacă startegia rămâne că va candida cineva de la PSD. Evident, trebuie să se spargă.  Şansa e de 90% să se spargă anul viitor şi cât mai aproape de alegeri. Deşi dacă va rămâne candidat Antonescu, ceea ce nu cred, nu se va sparge. Însă sunt foarte mulţi factori care ar trebui să ducă la asta: ar trebui să scadă Ponta. Dacă Ponta are avea 40%, iar Antonescu 30%, care ar fi logica? Ar mai fi varinta rocadei întere cei doi, dar nu cred că PSD nu ar vrea să aibă şi preşedinte şi premier PSD.

Puterea: Se poate rupe USL şi cu două luni înainte de campania electorală pentru prezidenţiale?

Afred Bulai: O, da. Se poate rupe şi cu o lună, şi cu două săptămâni înainte de prezidenţiale. Rocada între Băsescu şi Stolaj s-a făcut cu o săptămână. Depinde de jocurile politice. PNL poate fi adus în situaţia în care să nu mai critice PSD-UL şi Ponta până cu o lună înainte de alegeri.

“Guvernul va avea serioase probleme din toamă încolo, atunci va pierde din încredere”

Puterea: Domnule Bulai, ultimul sondaj  Eurobarometru arată că doar 26%  dintre romani au încredere  in Guvern. Care credeți ca sunt cauzele pentru un nivel atat de scazut al încrederii românilor?

Alfred Bulai: Încrederea în Guverne este în general mică, nu numai în România. Raportarea la putere este critică, media o face critic, pentru că ziariștii au descoperit de cel puțin 15o de ani că dacă lauzi Guvernul, pierzi din audiență.  Acum mai există o nemulțumire firească, pentru că nu s-a întâmplat mare lucru, să nu uităm că totuși a trecut un an și ceva de când s-a schimbat Puterea.  Guvernul actual în forma lui, Guvernul Ponta 2, e în funcție de șapte luni și jumătate.

Puterea: Pe de altă parte, același tip de sondaj indica în 2011, doar 10% încredere în Guvernul de atunci, condus de Emil Boc în acea perioadă.

Alfred Bulai: Bine, evident, Guvernul Boc căzuse foarte mult atunci. Gândiți-vă că în 2010 a fost surpriza aceea cu 25% din salarii. E vorba de 1,5 milioane de bugetari care înseamnă  3 milioane de persoane active care erau lovite într-o formă sau alta, părinți, copii. Acum revenind, cifra este destul de scăzută pentru primul an de guvernare, pentru că în primul an nu ar trebui să ai o erodare atât de mare.  Există în schimb, un alt efect care se produce: vedeți, USL a venit cu un capital mare de simpatie și de obicei, plătești foarte scump chestia asta. Adică creezi așteptări. În sociologie se numește teoria frustrării relative. Lumea este frustrată sau nemulțumită în funcție de frustrarea relative, nu în funcție de frustrarea  reală. Cu alte cuvinte, oamenii se frustrează în funcție de frustrările pe care le au. Adică, dacă am așteptări înalte, cu atât mai puțin mulțumit voi fi, pentru că se creează un decalaj între așteptări și realitate. Din acest punct de vedere, e într-o capcană Guvernul Ponta, pentru că la 70% ai așteptări mari.  A fost o guvernare  PDL monstruoasă pentru acei  70%, și evident,  oamenii așteaptă lucruri spectaculoase. Lucruri care totuși, nu prea s-au întâmplat.

Puterea: Mai există un aspect. În toamna anului trecut, același sondaj arăta în noimebrie 2012, 20% încredere în Guvernul Ponta, chiar înainte de alegeri. Credeți că alegerile parlamentare au constituit justificarea pentru creșterea cu 6%? 

 

“Guvernele au o perioadă de grație de șase luni de zile, un cec în alb de la populație indifrent ce măsuri iau”

Alfred Bulai: Evident, e o confirmare. Ce se întâmplă, cam 25% din electorat, adică un sfert sunt votanți ai Puterii,  se orienteză în funcție de Putere,  pur și simplu. Adică merg alături de Putere, oricare ar fi ea, pentru că e mai bine să fii cu Puterea. E mai convenabil să fii cu cel de la Putere, decât cu cel din Opoziție, după cum se întâmplă și în viața obișnuită. E mai convenabil și o mare parte din această populație intră în această ecuație. Automat, când ai alegeri care confirmă o nouă conducere, presa nu atacă, pentru că e foarte greu să ataci pe cel care a luat Puterea, pentru că știi că nu ai șanse. De multe ori nici nu ai de ce. E greu să ai material, ai nevoie de timp.

Puterea:  Nu au o relevanţă mai mare măsurile adoptate de conducerea respectivă? Asta în condițiile în care inactivitatea  unui Executiv nu  schimbă nivelul de trai sau încrederea electoratului.

Alfred Bulai: Sigur că da. Nu ai de ce să te iei. Pe de altă parte, atunci când preiau conducerea, Guvernele au o perioadă de grație de șase luni de zile, un cec în alb de la populație indifrent ce măsuri iau. Mai mult, pot da vina pe cei de dinainte, și legitim. ”Domnule, ne-au lăsat nu știu ce, nu avem fonduri”.  Dar după un an, nu mai merge să dai vina pentru că nu mai ești credibil.

Puterea: Datul vinei pe Guvernul precendet se practică mai ales în stabilirea bugetului, la începutul fiecărui an.  Fapt practicat şi de Guvernul Ponta care a criticat rectificarea bugetară pe 2012.

Alfred Bulai: Sigur că da:”au făcut ceilalți, au devalorizat ceilalți”. Asta se întâmplă întodeauna. De obicei, orice putere, după alegeri, urcă.  Există o repliere a oamenilor în funcție de cel care a câștigat, inclusiv oameni care dezertează de la cei pe care i-au susţinut anterior dar care nu au mai ajuns la Putere şi nu mai are niciun sens susţinere  faţă de ei, inclusiv, sunt dezamăgiţi. Uitaţi-vă la PDL, care este în derivă în acest moment. Vă daţi seama, pedelistul ăla pur sânge care a fost alături de PDL ,unul are confuzii valorice mari de tot, în sensul în care nu ştie care e PDL, care e Mişcarea Populară, ce şi cum a rămas. Au fost oameni care l-au susţinut şi pe Băsescu, dar şi PDL. Acum au o dramă, pentru că nu mai ştiu în ce parte să se ducă.  Şi totuşi, e o evoluţie normală pentru ciclul post-electoral.

Puterea:  Totuşi, care ar fi momentul critic pentru Victor Ponta în care poate pierde masiv din susţinerea electoratului?

Alfred Bulai: Pericolul pentru Ponta nu este cel de astăzi încă mai există acel cec în alb dat de electorat, acum este şi vară. Nu doare foarte mult, mai ales că nu se iau nici măsuri pozitive dar nici negative. Se tot anunţă dipsonibilizări care se tot anunţă. În schimb, Guvernul va avea serioase probleme a la longue, însemnând din toamă încolo, cele mai neplăcute momente sunt cele de iarnă-primăvară. Deci până în iarnă primăvară, nu cred că vor fi probleme, decât dacă se întâmplă nişte lucruri senzaţionale.

Puterea: Acum dacă ne raportăm la activitatea premierului, ce parte din electorat pierde Victor Ponta şi ce ce parte câştigă?

Alfred Bulai: În primul rând, Victor Ponta este dintre cei care au avut cel mai mult de câştigat. Gândiţi-vă că atunci când s-a creat USL, Ponta avea jumătatea nivelului de încredere a lui Crin Antonescu. Antonescu era pe val, să ne aducem aminte. Odată ce a ajuns la Putere, i-a crescut notorietatea, nu există zi în care să nu se vorbească despre Victor Ponta. 

Crin Antonescu a avut o şansă uriaşă vara trecută să fie spectaculos şi nu a fost”

Puterea: Atunci, care este explicaţia pentru decalajul din sondaje dintre Ponta şi Antonescu? Totuşi, Crin Antonescu este un lider politic ce se află la Putere, dar care nu are putere de decizie la nivel guvernamental. Este preşedintele Senatului, atât.

 Alfred Bulai: Tocmai. Vorbim în prmul rând de funcţii. Când eşti la Putere, automat creşti, asta până când să te înjure lume pentru ce ai făcut. Ăsta este motuivul pentru care s-a schimbat total raportul dintre Ponta şi Antonescu. Funcţia de şef de Senat nu înseamnă nimic pentru populaţie , mulţi nici nu ştiu care este diferenţa dinte Camera Deputaţilor şi Senat. Senatul este în plus. Petre Roman s-a prins pe vremuri că este în cădere liberă pentru că nu avea vizibilitate din funcţia asta, de aia s-a dus el ministru de Externe. Şi oricum, peste tot Parlamentul este văzut mai prost pentru că este cea mai transparentă instituţie, nu doar în România. Crin Antonescu a avut o şansă uriaşă vara trecută să fie spectaculos şi nu a fost, putea să fie opusul lui Traian Băsescu şi probabil cucerea imens.  Acum dacă e să ne întoarcem la Ponta, este un comunicator bun, mult mai bun faţă de Crin Antonescu, contrar a ceea ce cred unii.Crin Antonescu are probabil printre cele mai bune discursuri din România, dar de tip parlamentar, adică pentru un anumit gen de public şi pentru o anumită situaţie, inclusiv pentru media, şi numai când se pregăteşte. Deci nu întotdeauna. Ponta e altfel. E şcola PSD-ului, Iliescu şi alţii. E chiar mai bun ca Năstase la vorbit cu oamenii. Adică din punctul ăsta de vedere, e un mai bun comunicator.

Puterea:  Victor Ponta se află şi în topul liderilor politici ca număr de apariţii tv. Totuşi, suparaexpunerea nu are şi dezavantaje?

Alfred Bulai: Aici face o greşeală din punctul meu de vedere pentru că supraexpunerea poate fi şi periculoasă.  La un moment dat, mai spune lumea, “hai mă, lasă-ne în pace”. Trebuie să ştii să le şi dozezi, şi glume, şi poante, şi apariţii.

Puterea: Putem vorbi şi despre o supraexpunere şi în cazul interviurilor date presei străine? Îmi aduc aminte că anul trecut a dat un interviu pentru “El Mundo”, în care a spus textual că va demisiona dacă plagiatul pe lucrarea sa de doctorat va fi dovedit. Reporterul respectiv a publicat interviul, dar Victor Ponta a negat că ar fi făcut declaraţia respectivă, spunând că reporterul nu a înţeles bine. Apoi, reporterul a dat inregistrarea audio, în care Ponta spunea că va demisiona.

Alfred Bulai:  Asta a fost o naivitate, pentru că Ponta mai confundă jurnalistul străin cu talk-showrile pe unde mai merge el. Nu e acelaşi lucru.  El a fost obligat să de a declaraţii pe plan extern, pe care  dacă le urmărim, au fost complet diferite faţă de cele de pe plan intern, pentru că a înţeles jocul mult mai complicat în care se afla România anul trecut. Disputa era la cu totul alt nivel. A înţeles că Traian Băsescu va rămâne şi a înţeles că schemele pe care le-a gândit USL au fost pregătite prost şi nu erau agreate pe plan internaţional. Şi mai ales, trebuie să ţii cont de jocuriule strategice internaţionale atunci când eşti partener NATO, când ai şi tu nişte obiective.  Cu toate astea, pe parcurs, Ponrta a încercat şi a reuşit, pe plan extern să îşi recupereze imaginea. Şi cei de acolo sunt interesaţi să vadă ce spun ziarele mari de acolo.  Pe de altă parte, Ponta s-a mai distanţat în timp şi de Crin Antonescu li de o parte a membrilor PNL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-28

TAGURI: interviu, Alfred, Bulai, Crin Antonescu, candidat, prezidenţiale, Ponta, Basescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LIANA
29 Iul 2013

Nu mi se pare a fi un geniu Victor Ponta din nici un punct de vedre dar probabil asta place romanilor sau mai binezis unora dintre ei:un mincinos,un iresponsabil, un demn urmas al lui Ceausescu.
Random imageUltimele stiri


loading...