2019-01-16 08:31


Ponta, gata de schimbare. Constituţia, potrivită după Comisia de la Veneţia

 |  14:47
Ponta, gata de schimbare. Constituţia, potrivită după Comisia de la Veneţia

Modificările Constituţiei, considerate de către delegaţia Comisiei de la Veneţia împotriva standardelor europene, vor fi schimbate, a anunţat premierul Ponta. Pe de altă parte, vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, insistă ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie realizat în 2013 cu respectarea procesului de regionalizare.

"Am răspuns la întrebările legate de rolul Guvernului şi al primului-ministru şi cred că e foarte bine să dăm toate explicaţiile necesare. În toamnă vom avea punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia. Dacă sunt lucruri pe care Comisia le consideră ca fiind împotriva standardelor europene, le schimbăm. Nu e nicio problemă. Însă în momentul în care Comisia de la Veneţia sau, iată - cum a fost ieri - Curtea Constituţională a spus că 30% e un cvorum normal, restul... că ţipă PDL-iştii şi oamenii lor - e treaba lor", a precizat primul-ministru, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Privind propunerea lui Dragnea, care consideră că referendumul pe regionalizare ar putea fi organizat în octombrie, pe parcursul a trei zile, primul-ministru a declarat că urmează să se discute. "Putem să facem referendumul atunci când discutăm, în cadrul USL, după aceea cu UDMR, cu PP-DD, cu toate forţele politice responsabile şi o să luăm o decizie", a afirmat acesta.

Vineri, la Palatul Parlamentului, membrii delegaţiei Comisiei Consiliului Europei pentru democraţie prin drept (Comisia de la Veneţia) s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu Asociaţiile Profesionale ale Magistraţilor şi cu membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. 

Referendum  în 2013

"Eu n-am renunţat la ideea că referendumul pentru modificarea Constituţiei poate fi realizat în acest an cu şanse de a fi validat. Regiunile în România trebuie să existe. Că vom reuşi să le înfiinţăm în acest an, dacă vom reuşi să avem un referendum validat, dacă vom reuşi să-l facem la anul, asta nu înseamnă decât că România pierde un an din dezvoltare. Că e mult sau puţin, cert este că proiectul de regionalizare merge în continuare. Vom analiza - i-am spus primului ministru ieri - vom analiza toţi care sunt posibilele acţiuni sau măsuri în cadrul legii pe care le putem adopta, astfel încât să asigurăm o prezenţă de peste 50 la sută plus unu pentru validarea referendumului de modificare a Constituţiei", a declarat vicepremierul.

 Referitor la absorbţia fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar, în condiţiile în care argumentul principal al USL pentru modificarea Constituţiei în acest an era ca regiunile să existe deja, Liviu Dragnea s-a arătat convins că se va reuşi găsirea unei variante de rezervă intermediare care să ofere posibilitatea negocierii cu Comisia Europeană a unui nou acord de parteneriat în aşa fel încât gradul de absorbţie al fondurilor europene la nivel regional să fie unul mult mai bun faţă de exerciţiul anterior. El nu a dorit să dea detalii în acest sens, argumentând că nu a renunţat la ideea de a avea un referendum valid în această toamnă.  "Eu voi continua dezbaterile publice, voi continua seminariile cu prezenţă internaţională, voi continua campania de informare publică şi, dacă vom ajunge la concluzia, undeva în septembrie, că exista posibilitatea ca oamenii să fie interesaţi într-o măsură suficientă să vina la referendum, eu voi susţine în continuare organizarea lui", a explicat  ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Dragnea a precizat că săptămâna viitoare se va afla în comunitatea maghiară, la Balvanyos, unde va avea o discuţie extrem de interesantă, o dezbatere deschisă şi transparentă despre regionalizare şi descentralizare. Ministrul Dezvoltării a reafirmat că proiectul de regionalizare/descentralizare este unul mult prea important, ţara noastră având un prezent un sistem rigid, care a transformat cetăţeanul roman într-un curier de instituţii, un sistem care frânează dezvoltarea.  "Avem obligaţia morală, politică, să facem tot ce ne stă în putinţă, chiar dacă în înţelepciunea lor judecătorii Curţii Constituţionale au decis că o lege poate fi constituţională dar dintr-un anumit moment încolo, suntem obligaţi să facem tot ce ne stă în putinţă să convingem cetăţenii de oportunitatea unui astfel de demers. Dar asta nu înseamnă că ne-am pus toate energiile pe o singură variantă. Absorbţia fondurilor europene e un proiect major şi nu va fi pus în pericol, chiar dacă vom amâna referendumul", a precizat vicepremierul. Liviu Dragnea a mai spus că principalul său interes nu este să prezinte posibile variante în mod public înainte de a fi definite, pentru că interesul major este acela de a se putea constata dacă este atins pragul de 50 la sută plus unu. El s-a referit între altele la un pachet de măsuri, de acţiuni de informare publică masivă şi de conştientizare a populaţiei. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-05
Citeste si:
Referendum. Varianta raţională
Cătălin Predoiu: Revizuirea Constituţiei, monopol de putere pentru USL
Blaga nu vrea o Constituţie “revanşardă”
Constituţie. Obiecţiile CL
Băsescu despre Constituţia USL: O gaşcă politică şi-a făcut Constituţie. Antonescu şi Năstase: Propagandă cunoscută. Declaraţii iresponsabile

TAGURI: ponta, constitutie, comisie, venetia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...