2019-01-20 23:26


Ponta îl vrea demis pe Băsescu: Am fost peste 50% la referendum

 |  20:04
Ponta îl vrea demis pe Băsescu: Am fost peste 50% la referendum

După ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat rezultatele finale ale recensământului din 2011, premierul Victor Ponta a afirmat, joi, în şedinţa de Guvern, că potrivit cifrelor INS, la referendumul din iulie anul trecut pentru demiterea preşedintelui s-au prezentat la urne peste 50% dintre alegători, iar astfel, pragul de participare ar fi fost atins, iar, implicit, Traian Băsescu, demis, dar a subliniat că “rezultatele nu le mai folosesc acum”. În replică, preşedintele a declarat că afirmaţiile lui Victor Ponta arată “din nou” o lipsă de responsabilitate.

Ponta: Am fost peste 50%

“Am văzut şi eu datele finale ale recensământului, mai bine mai târziu decât niciodată. Am fost peste 50% în 29 iulie care am dat «lovitura de stat», cum ar spune unii rămaşi în urmă, dar nu ne mai foloseşte prea mult acum”, a spus premierul Ponta în şedinţa de Guvern.

Afirmaţia lui Victor Ponta vine după ce INS a declarat că rezultatele definitive ale recensământului din 2011 arată că  numărul total al populaţiei  stabile care avea peste 18 ani era de 16.269.839 de persoane din populaţia stabilă a României. Astfel, întrucât la referendumul din iulie 2012 s-au prezentat la vot 8.459.053 cetăţeni, rezultă că pragul de participare de 50% plus 1 (din 16.269.839 milioane) ar fi fost atins, conform raţionamentului premierului.

Băsescu: Ponta e lipsit de responsabilitate

La scurt timp, şeful statului a răspuns declaraţiilor făcute de premier.  Preşedintele Traian Băsescu a precizat, joi, răspunzând unei întrebări, că premierul Victor Ponta arată că a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate în ceea ce spune dacă a afirmat, în urma analizării datelor INS, că la referendum s-ar fi întrunit cvorumul pentru demitere: “Afirmaţia lui Ponta (potrivit căruia la referendumul de demitere din 2012 s-a întrunit cvorumul, n.r.) arată că a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate în ce spune. Recensământul face o situaţie a populaţiei care locuieşte în România, nu a milioanelor de majori care sunt în afara frontierelor”, a spus, joi, Traian Băsescu.

 Potrivit datelor definitive ale INS, populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane, faţă de recensământul anterior, din 2002. Populaţia stabilă evaluată în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2011 cuprinde persoanele care au reşedinţă pe teritoriul ţării pe o perioadă de minim 12 luni, indiferent de cetăţenie.

Boc: iresponsabil politic

Fostul premier Emil Boc susţine că şeful Executivului, Victor Ponta, este “iresponsabil din punct de vedere politic pentru că, în calitate de prim-ministru, atacă o decizie a CCR care a fost dată în baza datelor oferite de Guvernul pe care l-a condus” şi în condiţiile în care “induce o suprapunere între rezultatul de la referendumul din 2012 şi populaţia cu drept de vot”, lucruri care “nu se confundă”.

Şi Boc a explicat că INS oferă, prin recensământ, date despre evidenţa populaţiei României, în timp ce populaţia cu drept de vot este înregistrată la Ministerul Afacerilor Interne.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-04

TAGURI: Basescu, Ponta, recensamant, INS, demitere, prag validare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GICA
04 Iul 2013

CC are acum NOI date .. ce poate pune in accord si chiar modifica HOTARARILE sale anterioare si prezente. In instanta cand apar noi elemente .. se redeschide ''dosarul''... in speta cel al REFENDUMULUI 2012! - succes!
Random imageUltimele stiri

loading...