2018-11-18 03:44


UPDATE. Ponta: România va avea redevenţe la media europeană

 |  14:02
UPDATE. Ponta: România va avea redevenţe la media europeană

UPDATE, ora 15.40: Obiectivul strategic pentru România este acela de a avea un număr de angajaţi cel puţin egal cu cel al pensionarilor, a afirmat premierul Victor Ponta care a menţionat că ţara noastră ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte crearea locurilor de muncă stabile, în ultimul an.

"Despre locuri de muncă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform procedurilor de calcul la nivel european, există un număr de 100.000 de salariaţi stabili calculaţi pe contracte de muncă în firme cu peste patru salariaţi şi care lucrează 22 de zile pe lună. (...) Evident că obiectivul nostru strategic pentru România este acela de a avea un număr de angajaţi cel puţin egal cu cel al pensionarilor în aşa fel încât să putem să avem o proiecţie sustenabilă pe următorii 5, 10, 15, 20 de ani, iar efortul principal se va îndrepta spre creşterea acestui număr de salariaţi stabili", a spus premierul joi, în cadrul conferinţei de presă cu tema "Planul naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă".

El a precizat că, potrivit statisticilor din ultimele 12 luni, Germania este ţara europeană în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă stabile - 489.000. Urmează Marea Britanie - 330.000 de locuri de muncă stabile create în ultimele 12 luni, România - 100.000, Cehia - 74.000 şi Ungaria - 35.000.

"Vreau să vedem de fiecare dată dezvoltarea României în context european, pentru că suntem o economie interdependentă şi tot ceea ce se întâmplă în Europa ne influenţează. Când erau lucurile bune ne influenţa în bine, acum în mod sigur influenţele sunt mai puţin pozitive. Însă vreau să înţelegem de fiecare dată cu ce ne comparăm şi în ce Europă trăim, în care creşterea - evident - 2,2 este o creştere firavă pentru ţările pe care le-am vizitat în Asia, dar reprezintă cea mai importantă creştere alături de încă două ţări baltice din UE", a spus primul ministru.

De asemenea, conform informaţiilor furnizate de biroul de presă al Guvernului, care citează INS, efectivul salariaţilor stabili (anagajaţi pe contracte de muncă în firme cu peste patru salariaţi şi care lucrează 22 de zile pe lună) este de 4,37 de milioane, în România. În acest sens, s-a înregistrat o creştere cu 100.000 a numărului de salariaţi stabili în ultimul an. La aceştia se adaugă alte tipuri de contracte, până la 5,1 milioane, precum şi lucrătorii din agricultură.

UPDATE, ora 14.55: Negocierile privind realizarea proiectul Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, dar lucrările de investiţie vor începe doar dacă Legislativul va lua o decizie favorabilă în acest sens, a declarat joi premierul Victor Ponta.

Întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când va fi demarat proiectul Roşia Montană, premierul a răspuns că Parlamentul trebuie să decidă "dacă va fi demarat".

"Din punctul de vedere al Guvernului, la începutul sesiunii parlamentare, va avea finalizat negocierea şi proiectul de lege", a spus Victor Ponta.

El a afirmat că Executivul a luat toate măsurile necesare, inclusiv cu privire la standardele de mediu, considerate nesatisfăcătoare în forma iniţială a proiectului.

"Nu pot să vorbesc în numele Parlamentului, pot să vorbesc în numele Guvernului: cred că 13 ani de când se tot plimbă prin diverse structuri guvernamentale sunt e de ajuns. Cred că decizia finală într-un proiect atât de controversat, cu avantaje şi dezavantaje, poate fi luată doar de Parlament. Sunt convins că aici toată lumea, inclusiv preşedintele, va considera că e bine să avem o lege, că nu furăm cu legea, ci dimpotrivă, sprijinim cu legea, dar repet: noi am luat toate măsurile, în primul rând cele referitoare la standardele de mediu, după aceea cele referitoare la nivelul redevenţelor şi la participarea statului român, pe care le consideram - toate trei - nesatisfăcătoare în forma iniţială a proiectului. Dacă acum sunt şi s-a ajuns prin negociere la standarde satisfăcătoare, trimitem spre Parlament şi Parlamentul decide", a afirmat premierul. 

UPDATE, ora 14.40: Guvernul a atacat în 2013 marile zone de fraudă şi de drenare a banului public, a declarat joi premierul Victor Ponta, menţionând în acest sens domeniul restituirii proprietăţilor, Hidroelectrica, Poşta Română, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Şeful Guvernului a arătat că a fost soluţionată problema Hidroelectrica, una dintre "marile găuri negre", o companie care a fost "căpuşată şi fraudată din 2009 până la începutul lui 2012", dar care a redevenit una dintre piesele fundamentale ale sistemului economic şi energetic românesc.

"Aici, decizia pe care am luat-o anul trecut, extrem de riscantă şi contestată, dar pe care am identificat-o ca fiind singura în care puteam să reziliem contractele cu băieţii deştepţi şi să oprim pierderile de la Hidroelectrica, s-a dovedit, la sfârşitul lunii iunie, ca fiind o decizie, până la urmă, corectă şi bună. Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, este pe profit", a afirmat Victor Ponta în cadrul conferinţei de presă cu tema "Planul naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă".

El a spus că au fost atacate şi alte zone de fraudă iar rezultatele au început să se vadă.

"La fel, Oltchim, la restituirea proprietăţilor, ANAF, Poşta Română, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, marile zone de fraudă şi de drenare a banului public, pe care le-am atacat pe toate, asumându-ne riscuri, critici. Am deranjat foarte multe interese private, am călcat pe muşuroaie extrem de periculoase, dar rezultatele au început să se vadă şi vreau să continuăm în această direcţie", a subliniat primul-ministru.

Ponta a mai afirmat că reforma ANAF trebuie finalizată până în septembrie-octombrie iar activitatea efectivă a Direcţiei Antifraudă trebuie să înceapă să producă efectele aşteptate, transmite Agerpres.

Premierul Victor Ponta a anunţat joi că în acest an va fi finalizată şi probabil adoptată noua lege privind redevenţele.

"În acest an vom finaliza - şi probabil vom şi adopta - noua lege privind redevenţele. Expiră cei zece ani din contractul din 2004 cu Petrom, practic, anul viitor România va avea redevenţe pentru toate resursele sale naturale - redevenţe la media europeană", a precizat primul-ministru, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema "Planului naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă".

El a adăugat că OMV Petrom îşi continuă investiţiile de aproape un miliard de euro în dezvoltarea de noi zăcăminte.

"Petrom e companie românească, chiar dacă are o participaţie majoritară OMV. Îşi continuă investiţiile de aproape un miliard de euro în dezvoltarea de noi zăcăminte. Proiectul de la Suplacu de Barcău, de 200 de milioane de euro, este doar un proiect nou, care nu fusese prevăzut iniţial", a arătat Ponta.

Pe 16 iunie, premierul a declarat că noua lege a redevenţelor, care va fi adoptată în 2014, urmează să prevadă crearea unui fond special, după modelul norvegian, iar din banii astfel încasaţi vor fi finanţate proiecte importante pentru ţară.

"Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV în care nu puteam umbla la redevenţe. La anul viitor vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă nici cele mai mici, va fi exact media mondială, astfel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze. (...) Mai e un lucru pe care vreau să-l punem în lege: vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevenţele pe care le vom încasa pentru noile exploatări - fie că e vorba de offshore, fie că e vorba de gaz de şist - să fie puse într-un fond, nu în buget, de unde plătim diverse cheltuieli ale administraţiei sau salarii sau pensii, ci le punem într-un fond de dezvoltare şi le folosim numai pentru finanţarea obiectivelor prioritare: o să decidem - avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată ţara, să facem un centru cum e cel de la Măgurele", a afirmat Victor Ponta, la RTV.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: victor, ponta, romania, redevente
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...