2018-11-19 16:24


Ponta se întâlneşte cu camaradul Ayrault. Premierul francez vine cu dosarul romilor sub braţ

 |  20:04
Ponta se întâlneşte cu camaradul Ayrault. Premierul francez vine cu dosarul romilor sub braţ
Răzvan Mateo Mateescu

Vine premierul francez, să fiţi pregătiţi, i-a îndemnat prim-ministrul Victor Ponta pe miniştrii săi, anunţând că are aşteptări mari de la întâlnirea cu oaspeţii. În programul lui Jean-Marc Ayrault este şi o întâlnire cu Traian Băsescu, la Cotroceni, iar Ambasada Franceză de la Bucureşti va sărbători Ziua Naţională a Franţei cu două zile mai devreme, pentru a participa şi şeful guvernului de la Paris. Contextul nu este tocmai fericit, în Franţa se speculează asupra motivului real al vizitei spunând că problema romilor a atins punctul de fierbere, cum de altfel se poate observa şi prin incidentele apărute zilele acestea. Dar nu numai subiectul ţiganilor îl mână pe Ayrault la Bucureşti, spun „surse din anturajul prim-ministrului francez” citate de AFP, ci reafirmarea diferitelor dimensiuni şi perspective ale parteneriatului strategic dintre Paris şi Bucureşti.

Ponta şi Ayrault, doi premieri din grupul socialist european, se văd la şase ani după ultima vizită a unui şef de Guvern al Franţei în România. Dominique de Villepin, premier de dreapta, s-a întâlnit atunci cu Tăriceanu, şeful Cabinetului de la Bucureşti. Jean-Marc Ayrault va fi însoţit de patru miniştri: Stéphane Le Foll (Agricultură), Nicole Bricq (Comerţ Exterior), Philippe Martin (Ecologie) şi Thierry Repentin, ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Cu temele făcute

 

Premierul Victor Ponta pare să fie foarte hotărât să scoată tot ce se poate din vizita omologului său şi îi avertizează pe miniştrii ce vor participa la întâlnirile bilaterale să îşi facă temele bine, să nu dea greş. „Cei patru-cinci miniştri care aveţi discuţiile bilaterale, vreau să fie nu doar o vizită de prietenie, ci şi una în care să avansăm cu proiectele economice şi de colaborare. (...) să fiţi pregătiţi pentru discuţiile cu omologii dvs. şi această vizită (...) să fie una plină de rezultate“, a cerut Ponta, la şedinţa de Guvern.

Programul anunţat pe pagina de internet a Guvernului francez pare să nu fie actualizată la zi, deoarece nu pomeneşte nimic despre primirea lui Jean-Marc Ayrault la Cotroceni. Administraţia Prezidenţială a anunţat că pentru ora 15.00, joi, este programată întâlnirea cu Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. În schimb, la francezi pe site scrie că la ora aceea se vede cu Ponta şi apoi, în formulă lărgită, cu miniştrii. Anunţul Cotrocenilor este mai proaspăt, e adevărat.

Sărbătoare devansată

Ambasadorul francez la Bucureşti, Philip Gustin, a anunţat că pentru a marca vizita lui Ayrault la Bucureşti, Ziua Naţională a Franţei va fi celebrată în acest an, în mod excepţional, pe 12 iulie, în loc de 14 iulie. Se sărbătoresc, de asemenea, 120 de ani de „prietenie indestructibilă” între România şi Franţa. Festivităţile vor avea loc în grădina Reşedinţei Ambasadei Franţei.

Gustin a declarat, pentru Agerpres că, în februarie, Ponta a semnat la Paris, cu omologul său, o „foaie de parcurs” a parteneriatului strategic. Acesta a mai spus că parteneriatul strategic dintre cele două state pune accent pe dezvoltarea relaţiilor economice şi a subliniat că oamenii de afaceri francezi din România, „ca toţi investitorii din lume, aşteaptă stabilitate politică şi predictibilitate“. Ambasadorul a declarat că Franţa şi România au abordări similare cu privire la independenţa energetică sau la chestiuni privind apărarea. Cu prilejul vizitei la Bucureşti a premierului Franţei, va fi inaugurat şi noul Liceu francez „Anna de Noailles“.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-10

TAGURI: Ayrault, romi, premier, francez
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...