2018-10-20 05:11


Ponta îl ameninţă pe Ungureanu

 |  21:00
Ponta îl ameninţă pe Ungureanu

Forurile de conducere ale PSD, PNL şi PC au validat miercuri componenţa noului cabinet propus de premierul desemnat Victor Ponta. Premierul desemnat a declarat că secretarii de stat şi prefecţii vor fi schimbaţi, pentru că lucrează cu Guvernul şi îl reprezintă, el precizând că schimbările politice se vor opri la acest nivel.

Crin Antonescu a declarat că în prima şedinţă de Guvern una dintre măsurile care vor fi adoptate va fi anularea acelei hotărâri privitoare la UMF Târgu-Mureş. „Este o prioritate absolută, pentru că noi nu suntem nici caraghioşi, nici nu glumim. Noi am socotit că este o chestiune pentru care merită să plece un guvern, una din cele trei pentru care am făcut moţiunea de cenzură”, a declarat Antonescu la finalul şedinţei conducerii PNL.

Victor Ponta a transmis un avertisment actualului Cabinet Ungureanu că ar putea răspunde în faţa legii dacă mai alocă bani către aleşii locali ai PDL: „Am discutat şi cu actualul ministru în funcţie, domnul Drăgoi, şi am transmis un avertisment foarte clar şi foarte dur. Dacă astăzi Guvernul Ungureanu, încă în funcţie, aşa cum a negociat, înţeleg, cu baroni pedelişti, mai dă drumul la vreun leu către baronii PDL şi către contractele clientelare ale PDL, va răspunde în faţa legii pentru acest lucru”.

Banii bugetarilor şi pensionarilor

Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Florin Georgescu, a promis că noul cabinet va face toate eforturile pentru bugetari şi pensionari, fără a fi însă riscate stabilitatea financiară şi echilibrele macroeconomice. El a evitat să dea un răspuns de unde vor fi luaţi banii necesari pentru majorarea salariilor şi pensiilor. Vicepremierul propus nu a vrut să ofere un răspuns nici când a fost întrebat despre reţinerile sale în acceptarea postului de ministru de finanţe, aşa cum a afirmat marţi seară premierul desemnat, Victor Ponta.

Restituirea celor 15 procente din salariile bugetarilor şi găsirea surselor pentru ca pensionarii să-şi primească înapoi sumele oprite pentru contribuţia la asigurările sociale se numără printre priorităţile în următoarele şase luni ale ministrului propus la Muncă, Mariana Câmpeanu. Referindu-se la restituirea banilor pensionarilor, Câmpeanu a spus că ea a avut o propunere pe care a oferit-o vechiului Guvern de restituire a contribuţiei asigurărilor sociale până la sfârşitul anului, în tranşe egale, prin diminuarea sumelor către Casa de Asigurări de Sănătate, iar această soluţie trebuie analizată.

Şef adjunct la PNL

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost învestit, miercuri, prim-locţiitor al preşedintelui liberalilor, Crin Antonescu, urmând să participe la coordonarea activităţii USL. „Dl deputat Relu Fenechiu - vicepreşedinte al partidului cu atribuţii politice, nefiind nici membru al Guvernului, nici candidat la locale - a fost învestit cu calitatea de prim-locţiitor al preşedintelui - numărul doi al partidului - şi împreună cu mine, cu partenerii din PSD - Liviu Dragnea - şi cine va fi numit de la PC vom coordona activitatea USL”, a anunţat, la finalul forurilor de conducere ale PNL, Crin Antonescu. El a explicat că decizia a fost luată deoarece nu doreşte „să se amestece activitatea guvernamentală cu cea de partid”.

PNL îl propune pe deputatul Mihai Voicu pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor pe un loc care va fi oferit de PSD, a anunţat, miercuri, preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Copilotul trece la volanul Guvernului

Premierul desemnat Victor Ponta (39 de ani). Ponta a ajuns preşedintele PSD în 2010, când l-a învins pe preşedintele în funcţie de atunci, Mircea Geoană. Înainte a fost vicepreşedinte al PSD, „avansat” din poziţia de preşedinte al Tineretului Social Democrat în 2006.

A absolvit Facultatea de Drept, cu un master în Drept Penal Internaţional obţinut în Sicilia şi doctor în Drept Penal Internaţional al Universităţii din Bucureşti cu teza „Curtea Penală Internaţională”. În 2002 a devenit lector universitar al Universităţii Româno-Americane la catedra de Drept Penal.

A fost procuror la Judecătoria Sectorului 1 (1995-1998), apoi procuror la secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă (1998-2001). În fine, în Guvernul Năstase, a coordonat Biroul de Combatere a Spălării Banilor (2000-2001), după care a ajuns şeful Corpului de Control al Guvernului, până în 2004.

Din 2004 este deputat de Gorj, membru în diferite comisii, în prezent face parte din cea de politică externă.A fost ministru pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Boc, din decembrie 2008 până în octombrie 2009, când PSD şi-a retras miniştrii din Cabinet.

Victor Ponta este cercetat de DNA, de ANAF şi de ANI.

ANAF are un dosar pe numele lui Ponta, pe care l-a trimis şi la DNA. Acesta se referă la contractul de asistenţă juridică în valoare de peste un milion de euro pe care firma de avocatură a lui Dan Şova, în care Victor Ponta era senior partner, l-a avut cu complexurile energetice de la Rovinari şi Turceni. În acelaşi timp, firma lui Şova i-a acordat o sponsorizare de 50.000 de euro lui Ponta pentru a participa la raliuri, dar care nu apare în declaraţiile de avere. Acest dosar se leagă de un altul cercetat de ANAF. Fostul preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, l-a acuzat pe Ponta de primirea a peste 300.000 de dolari de la Robert Negoiţă, Umbrărescu şi Vîntu, pentru a-şi finanţa pasiunea pentru raliuri. Problema este legată de felul în care au fost primiţi aceşti bani, respectiv sub formă de plată a unor servicii care ar fi fost prestate de SRL-ul lui Ponta, clubul care se ocupă de participarea lui în raliuri.

LISTA MINIŞTRILOR GUVERNULUI PONTA

Ministrul finanţelor şi vicepremier - Florin Georgescu

Ministrul afacerilor externe - Andrei Marga

Ministrul agriculturii - Daniel Constantin

Ministrul economiei - Daniel Chiţoiu

Ministrul de interne - Ioan Rus

Ministrul apărării naţionale - Corneliu Dobriţoiu

Ministrul justiţiei - Titus Corlăţean

Ministrul muncii - Mariana Câmpeanu

Ministrul educaţiei - Corina Dumitrescu

Ministrul transporturilor - Ovidiu Silaghi

Ministrul sănătăţii - Vasile Cepoi

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului - Eduard Hellvig

Ministrul mediului - Rovana Plumb

Ministrul culturii - Mircea Diaconu

Ministrul comunicaţiilor - Dan Nica

Ministrul administraţiei - Victor Paul Dobre

Ministrul afacerilor europene - Leonard Orban

Ministrul delegat pentru dialog social - Liviu Marian Pop

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri - Lucian Isar

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul - Mircea Duşa

Ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă - Victor Alistar


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-02

TAGURI: Govern, victor_ponta, pnl, usl, guvern, pensionari, salarii, bugetari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...