2017-01-23 04:42


Ponta se aruncă în braţele lui Băsescu

 |  21:00
Ponta se aruncă în braţele lui Băsescu

Liderul Opoziţiei, Victor Ponta, a anunţat ieri că formaţiunea sa, USL, este deschisă ideii de modificare a Constituţiei în cursul acestui an. Cu doar o lună în urmă, acelaşi Victor Ponta declara că Opoziţia nu este de acord, sub nici o formă, cu modificarea Legii Fundamentale în 2012, ci numai după alegerile parlamentare de la finele acestui an.

După întâlnirea de la Bruxelles, la care a participat şi Traian Băsescu, unul dintre obiectivele decise la nivel european a fost acela de introducere a deficitului structural de 3% în Constituţie. Potrivit preşedintelui, modificarea trebuia făcută cât mai repede, cu actualul Parlament. La acea vreme, pe 9 decembrie, reacţia lui Ponta, ca lider al Opoziţiei, a fost una foarte fermă, acuzând faptul că Traian Băsescu a luat o decizie în numele României, fără să organizeze o dezbatere publică pe această temă sau să consulte Opoziţia: „Refuzăm abordarea iresponsabilă a lui Traian Băsescu şi reafirm că modificarea Constituţiei trebuie realizată doar de un nou Parlament, legitimat de alegeri”, spunea liderul PSD într-un material postat pe Facebook, numit „Suntem de acord cu modificarea Constitutiei, dar modificarea trebuie să o facă un Parlament legitim, după alegeri”.

Ulterior, în urma consultărilor de la Cotroceni, la care liderii Opoziţiei au fost chemaţi de preşedinte, Ponta avea aceeaşi părere: „Eu am fost la consultări şi am spus foarte clar că nu mă opun. Facem revizuirea Constituţiei în 2013, după alegeri”. Doar că, între timp, a bătut un vânt al schimbării, iar Ponta a uitata de condiţiile  impuse.

Luni seară, la TVR, liderul PSD a declarat că nu exclude total modificarea Constituţiei până în alegerile din noiembrie: „Am fost cu domnul Crin Antonescu la consultări la Cotroceni cu preşedintele, el ne-a spus că se punea problema unei modificări rapide a Constituţiei pentru implementarea a ceea ce se decisese la nivel european privind deficitul structural. Noi atunci am spus şi de principiu am fost de acord şi suntem de acord, dacă ard lucrurile, le facem mai repede, dacă nu, le facem o dată cu toate celelalte. Preşedintele a spus apoi că a renunţat. L-am auzit spunând în decembrie că a renunţat la modificare, dar dacă s-a gândit mai bine peste sărbători, şi în ianuarie vrea din nou să reia tema, suntem oricând dispuşi să dialogăm”, a explicat Ponta.

Constituţia nu este, de altfel, singurul aspect prin care PSD se apropie de PDL. Dacă în decembrie, Ponta spunea că USL exclude orice colaborare cu UDMR, luni a revenit şi a afirmat că nu exclude o colaborare cu UDMR pentru a guverna. Zilele trecute, Gyorgy Frunda a întărit această declaraţie: „Dacă USL va avea 50%, ne va închide uşa în nas, dacă nu, va fi doar drăguţă cu noi”.

De altfel, au existat voci care au lansat ipoteze conform cărora este posibilă o apropiere a PSD de PDL. Fost ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu declara: „După alegeri, singura posibilitate este o mare coaliţie la guvernare pe care, dată fiind aritmetica, nu o pot asigura decât PSD şi PDL şi, probabil, încă un partid, UNPR. Va fi un fel de ofertă de nerefuzat după parlamentare”. Ion Iliescu (PSD) a catalogat declaraţiile lui Lăzăroiu, drept „aiureli”.

Din PDL, Daniel Buda, deputat de Cluj, preconiza: „Este prematur să vorbim de alianţe, dar o putem face. Pot să vă spun că mi-aş dori o alianţă cu PNL, din foarte multe puncte de vedere. În acelaşi timp, şi PSD are oameni de valoare, astfel că nu exclud nişte alianţe de conjunctură”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-10

TAGURI: deficit_ structural, Bruxelles, modificare, Parlament_legitimComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CETATEAN
10 Ian 2012

Atit ponta, cit si antonescu au fost desemnati de basescu - pentru a elimina orice posibilitate de concurenta
PERSEVERENT
11 Ian 2012

Vorbe degeaba! Articolul asta este pentru fraieri, are rostu sa bage batu prin gard. Ziceri "a la Lazaroiu", pentru fraierii care se lasa prinsi in plasa.
RED WALL
11 Ian 2012

Nu sunt indicate astfel de oscilatii in probleme de o asemenea importanta. Acestea pot fi considerate slabiciuni si predispozitie la compromisuri dezavantajoase.
CETATEAN
11 Ian 2012

Intocsicatii!!!.Nu ne mai puteti prosti!!!!!!!!!
ALEGATOR NETURMENTAT
11 Ian 2012

specific echipei pontacrin, tot ce nu vrea sa faca basescu ar face ei!
CIUPINGHER
11 Ian 2012

Articol de kkt,articol diversionist,nimic nu este adevarat!
DENISA
11 Ian 2012

Deci...atatea speculatii nu am mai vazut....fffffff prost articol....atat am de spus...ar trebui sa ne informati nu sa incercati sa spalati mentalitatea oamenilor...asta nu e presa, din pacate.
GOGU
13 Ian 2012

Daca la acest ziar lucreaza ziarista Sorina Matei?

Adauga un comentariu

Random image