2018-07-18 06:17


Ponta se împiedică de Constituţie şi de PDL

 |  21:00
Ponta se împiedică de Constituţie şi de PDL

Victor Ponta a propus devansarea alegerilor parlamentare din toamnă pentru luna octombrie, motivând necesitatea adoptării bugetului ţării, precum şi grăbirea campaniei electorale. Dar Constituţia prevede ca parlamentarele să aibă loc la termen, imediat după terminarea mandatului, nu mai devreme.Voci din PSD şi UDMR au spus că sunt de acord cu devasarea alegerilor. În schimb, PDL a spus că vrea alegeri la termen.

Actualul premier a invocat două argumente raţionale pentru ca alegerile să aibă loc în octombrie. „Cred că toată lumea preferă în octombrie, din două motive raţionale. În primul rând, să nu ajungem de Sfântul Nicolae umblând prin zăpezi în campanie electorală. În al doilea rând, şi este un argument la fel de raţional, oricine va câştiga alegerile parlamentare, eu sper că USL, trebuie să-şi adopte bugetul înainte de Crăciun. În ultimii ani, ştiţi foarte bine cum a fost. Cu două-trei zile înainte de Crăciun fuga-fuga se vota totul ca la o maşină de vot. Or, trebuie să aibă măcar o lună în care să se prezinte în Parlament, să se discute, să ştim ce buget avem pentru 2013, pentru că ştim că bugetul pentru 2013 va avea cu totul şi cu totul altă gândire decât cel din 2012”, şi-a argumentat Ponta propunerea.

Totodată, el susţine că alegerile organizate mai repede nu vor avantaja vreo formaţiune politică anume. Conştient de rigorile pe care le impune Constituţia, Ponta a spus că va duce negocieri cu „forţele politice raţionale” pentru ca alegerile să aibă loc mai devreme. Cei mai reticenţi la propunerea lui sunt cei din PDL. Mai mult, Cristian Preda a scris într-o postare pe blogul personal că Ponta nu este bine informat, întrucât respectând prevederile Constituţiei, alegerile pot ave aloc la termen abia din decembrie, şi nu din noiembrie, după cum a susţinut şeful Executivului.

Cum împiedică Constituţia

Articolul 63 din Constituţie, la alineatele 1, 2, 3 şi 4, prevede durata şi regulile de organizare a alegerilor parlamentare. Pornind de la acesta vom face o analiză a datei la care alegerile parlamentare pot avea loc, potrivit Legii fundamentale.

Ca atare, iată prevederile articolului 63, pentru durata mandatului Parlamentului:

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

În mandatul anterior, alegerile parlamentare au avut loc pe 30 noimbrie 2008. Potrivit alineatului 3, noul Parlament a trebuit să se întrunească la convocarea preşedintelui în termen de 20 de zile, fapt care a avut loc pe 15 decembrie. De pe 19 decembrie, Parlamentul şi-a început existenţa sa legislativă, când a avut loc prima întrunire legală. Astfel, raportat la alineatul 4, mandatul Legislativului a intrat în vigore la 19 decembrie 2008. Pe logica alineatului 1, mandatul va fi valabil încă 4 ani, adică până pe 19 decembrie 2012. Revenind acum la alegerile parlamentare din acest an, deoarece pe 19 decembrie va expira mandatul, trebuie stabilită o zi în care să aibă loc alegerile. Conform alineatului 3, de la data desfăşurării alegerilor, în cel mult 20 de zile Parlamentul trebuie să fie convocat de preşedinte. Pe acest mecanism, vedem că singura dată ca alegerile să fie în termen este 2 decembrie 2012, zi de duminică. Există aici o libertate a organizării alegerilor parlamentare, deoarece alineatul 2 spune că acestea pot fi organizate în maximum 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului. Astfel, întrucât mandatul expiră pe 19 decembrie 2012, alegerile pot fi organizate în orice dată până pe 19 martie 2013. Ca atare, interpretarea lui Preda este justă, conform Constituţiei, iar fixarea unei zile înainte de 2 decembrie duce la alegeri anticipate, care presupun demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului de către preşedinte, după ce, în prealabil, Parlamentul a respins două propuneri de Guvern, consecutiv.

Maghiarii vor mai devreme

UDMR a anunţat prin Kelemen Hunor că vor ca alegerile să aibă loc mai devreme, dar doar cu respectarea Constituţiei. „Noi am susţinut necesitatea organizarea de alegeri anticipate cât mai repede. Însă credem că orice modificare a datei alegerilor parlamentare se poate face numai parcurgând toate etapele şi procedurile constituţionale. Nu putem accepta o soluţie prin care clasa politică face o înţelegere să încălcăm Constituţia cu toţii, cu bună ştiinţă. Procedura constituţională este aceea a dizolvării Parlamentului şi ştim cum se poate face acest lucru conform Constituţiei”, a declarat Kelemen Hunor, făcând referire la dizolvarea Parlamentului de către preşedinte.

PDL, pentru alegeri la termen

Sever Voinescu şi Cristian Boureanu au anunţat că PDL nu vrea alegeri devansate, întrucât există o imposibilitate a Constituiţiei: „Constituţional, nu se poate, au spus foarte clar specialişti în drept constituţional, inclusiv colegi ai mei din partid, că alegerile nu se pot desfăşura decât începând cu weekendul din 2 decembrie sau eventual mai devreme în cursul săptămânii, până în 19 decembrie”, a susţinut deputatul Boureanu. Democrat-liberalul a cerut, astfel, premierului Victor Ponta să facă bugetul pe anul 2013 în septembrie-octombrie 2012, înainte de alegerile parlamentare. La rândul său, Sever Voinescu a declarat că PDL nu va susţine alegeri comasate fără să fie respectată Constituţia: „Trebuie să vedem de ce doresc domniile lor să se întâmple aşa. Noi avem totuşi nişte termene constituţionale clare. Eu văd că USL se joacă, jonglează cu Constituţia, cu voinţa suverană a poporului. PDL nu poate accepta lucrurile acestea. Termenul de patru ani este stabilit constituţional”, a explicat Voinescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-07-26

TAGURI: Victor_Ponta, PDL, algeri anticipate, Constituţie, PDL

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova