2018-07-16 12:08


Ponta şi Antonescu, limbaj dublu faţă de Comisia de la Veneţia

 |  21:00
Ponta şi Antonescu, limbaj dublu faţă de Comisia de la Veneţia

Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au tot schimbat poziţia faţăde Comisia de la Veneţia, de la referendumul de suspendare a lui Băsescu pânăzilele trecute, când premierul a declarat căva cere Comisiei săacorde asistenţăRomâniei în procesul de revizuire a Constituţiei. În schimb, vara trecută, Crin Antonescu nu a acordat atenţie Comisiei de la Veneţia care a reproşat României căs-au făcut presiuni pe judecătorii CCR pentru a da verdictul pe referendumul din vară. Liberalul Antonescu catalogase CCR drept „o ruşine”.  Apoi, în septembrie, Antonescu s-a răzgândit, iar când membrii Comisiei au venit în România, liberalul a replicat cărecomandările Comisiei sunt „foarte interesante”.

Şeful Executivului a explicat că va formula o cerere către Comisia de la Veneţia pentru a avea asistenţă la modificarea Contituţiei: „Mi-am exprimat dorinţa şi cererea oficială pentru a avea asistenţa Comisiei de la Veneţia în procesul de modificare a Constituţiei României. Îmi doresc foarte mult ca acest proces să fie unul deschis nu doar pentru societatea românească, ci şi pentru toţi partenerii noştri europeni, iar expertiza şi prestigiul Comisiei de la Veneţia ne va ajuta să avem acele modificări care corespund standardelor europene. Voi face o solicitare oficială, la fel voi ruga conducerea Parlamentului să facă această solicitare oficială şi asistenţa Comisiei de la Veneţia va fi esenţială pentru procesul de modificare a Constituţiei“, a spus Ponta, după întâlnirea cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, aflat în vizită oficială în România.

Comisia de la Veneţia a apărat Curtea

Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, a precizat vara trecută că presiunea asupra CCR e inadmisibilă, după ce judecătorii CCR au trimis o plângere Comisiei de la Veneţia, în care au denunţat presiuni şi ameninţări: „Este surprinzător pentru mine, chiar șocant, că, într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului European și al UE se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneția pentru a-și proteja independența. Fac apel către toate autoritățile statului și la partidele politice din România să respecte în totalitate independența Curții Constituționale și să înceteze să facă presiuni“, se mai arată în comunicat.

Antonescu: CCR e o ruşine!

Pe de altă parte, în luna iulie, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, a avut o serie de critici la adresa CCR, pe care a catalogat-o drept „o ruşine”: „În actuala ei componenţă, CCR este o ruşine. Mă refer la oameni. Vă pot argumenta asta prin câteva decizii atât de străvezii partizane şi probabil comandate pe care le-a dat CCR. Cum să guvernezi o ţară când ţie îţi interzice Curtea Constituţională, un Zegrean (preşedintele CCR - n.red.), să te duci la Bruxelles? Când tu eşti prim-ministru, ai votul Parlamentului“, a continuat copreşedintele USL.

Ulterior, la întâlnirea din luna septembrie cu reprezentanţii Comisiei, Antonescu a fost mai moderat în declaraţii: „Activitatea, documentele, ideile Comisiei dumneavoastră sunt de multă vreme pentru noi un subiect foarte important şi foarte interesant. Întâmplarea face ca în ultima perioadă, o perioadă tensionată din punct de vedere politic în România, instituţia dumneavoastă, recomandările ei au fost deserori invocate. Iată un motiv în plus pentru care socot această întâlnire cât se poate de binevenită“, a spus Antonescu, în debutul discuţiilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-06-15

TAGURI: Crin Antonescu, Comisia de la Veneţia: Respectaţi independenţa CCR, Ponta

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova