2017-01-21 17:36

POLITICA


Posibil complot în cazul atacului asupra ambasadei britanice din Iran

 |  21:21
Posibil complot în cazul atacului asupra ambasadei britanice din Iran

Conservatorii religioşi care doresc să-i facă rău preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad ar putea fi sursa atacului asupra ambasadei Marii Britanii de la Teheran, potrivit cercetătorului Academiei ruse de ştiinţe, Viktor Sajin.

Teoria specialistului rus, care activează în cadrul Institutului de studii orientale este susţinută de ipoteza că forţele islamiste din Iran doresc să-l discrediteze pe preşedintele Iranului, în detrimentul liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khomenei. Sajin susţine că este puţin probabil ca protestul să se declanşeze spontan, în condiţiile în care pietrele, cocteilurile molotov şi drapelele britanice ce urmau să fie incendiate nu puteau fi pregătite şi aduse pe loc. Totodată, televiziunea iraniană a sosit imediat la faţa locului, în timp ce forţele de ordine au reacţionat târziu. Expertul rus a mai explicat şi că diplomaţia iraniană a fost „puţin derutată”, subliniind că acest lucru întăreşte faptul că „guvernul n-a participat în mod vizibil la această acţiune”. ''Iranul n-avea nici un interes să-i ofere Occidentului o nouă ocazie de a-l critica'', a subliniat Safarov.

Conflict pe termen lung

Preşedintele iranian s-a aflat de mai multe ori în opoziţie cu viziunea conservatoare promovată de linia dură a regimului ideologic de la Teheran. Ahmadinejad a intrat în conflict de mai multe ori cu ayatollahul Ali Khomenei din cauza unor poltici liberale pe care a încercat să le promoveze. În urmă cu câteva luni, preşedintele a lipsit în semn de protest de la câteva şedinţe guvernamentale, în timp ce Parlamentul l-a sancţionat pentru că şi-a asumat portofoliul de ministru al Petrolului şi Energiei în urma unei remanieri. Ayatollahul Khamenei a declarat, la rândul său, că nu exclude o reformă constituţională pentru desfiinţarea funcţiei de preşedinte, urmând ca guvernul să fie condus de un prim-ministru.

Diplomaţii iranieni au fost expulzaţi

Între timp, relaţiile britanico-iraniene au consumat un nou episod al tensiunilor, întregul personal diplomatic iranian părăsind capitala Marii Britanii în cursul după-amiezii de vineri. Un purtător de cuvânt al diplomaţiei britanice a confirmat că reprezentanţii ambasadaei iranieni au părăsit teritoriul britanic în cursul după-amiezii de vineri. „'Este o măsură care reduce relaţiile noastre cu Iranul la cel mai scăzut nivel compatibil cu menţinerea relaţiilor diplomatice”, a declarat acesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-08-17

TAGURI: atac ambasada britanica Iran, conflict Mahmoud Ahmadinejad, ayatollah Ali Khamenei, relatii Iran Marea BritanieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image