2017-01-23 08:44


Posibilii succesori ai lui DSK. Marile economii ale lumii îşi joacă influenţa pentru a impune viitorul şef al FMI

 |  17:58
Posibilii succesori ai lui DSK. Marile economii ale lumii îşi joacă influenţa pentru a impune viitorul şef al FMI
Presiunilepentru demisia lui Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, şi lupta pentrusuccesiune se intensifică, comentează presa înternaţională. În timp ce Kahn seaflă în custodie în faimoasa închisoare Rikers din New York, după ce a fostarestat sâmbătă, pentru că ar fi încercat să violeze o cameristă, economiştiiau început negocierile în spatele culiselor.

Au început deja dezbaterile cu privirela potenţialii candidaţi pentru şefia FMI, mai ales că adjunctul său, JohnLipsky, a declarat deja că va demisiona în luna august. Aşa cum este de aşteptat, economiile emergente vor încerca săinfluenţeze numirea viitorului director al FMI, în conformitate cu influenţaeconomică în creştere. Lupta acestora pentru a obţine o putere mai mare pescena mondială, ar putea crea divergenţe între Asia şi America Latină, pe de oparte, şi Europa, de cealaltă parte, avertizează analiştii. Experţii spun ca este puţin probabil ca Occidentulsă cedeze prea mult control, mai ales, având în vedere preocupările în curs cuprivire la solvabilitatea unor membri ai zonei euro, potrivit CNN."Posturile-cheie la nivel mondial, de la FMI şi Banca Mondială, vor fi încontinuare reprezentate ca privilegii pentru Statele Unite şi zona euro",spune Rachel Ziemba, analist senior la Roubini Global Economics din Londra. Oficialiieuropeni subliniază că, din cauza problemelor legate de deficitele bugetare dinregiune, succesorul său ar trebui să fie tot european. De altfel, potrivittradiţiei, FMI este condus de un european, iar Banca Mondială de un american."Există o nemulţumire din ce în ce mai mare, în special în rânduleconomiilor emergente, privind această împărţire a rolurilor", a avertizatşeful biroului de analiză a riscului suveran la IHS Global Insight, JanRandolph. Potrivit acestuia, Beijingul şi-ar putea folosi influenţa pentru asusţine un candidat dintr-o ţară emergentă. "Contribuţia financiară enormăa Chinei în 2008 a triplat, practic, puterea de creditare a FMI în cursulcrizei financiare", a adăugat analistul.

Numelevehiculate1. Mohamed El-Erian. CEO şi CIO la Pimco, este francez şiegiptean, care ar putea satisface diviziunile dintre Occident şi economiileemergente. Ca şef al celui mai mare fond de obligaţiuni din lume, el gestionează aproximativ 1.200miliarde de dolari. Ca atare, el are o experienţă în gestionarea bugetelor marişi o cunoaştere complexă a acestor pieţe de obligaţiuni, urâte de mulţiminiştri de finanţe din zona euro. El-Erian nu este străin de la FMI, lucrând 15 ani în cadrul instituţiei.

2. Kemal Dervis. Fostulşef al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a servit ca ministru de finanţe alTurciei. Acesta a negociat un pachet vital de 16 miliarde dolari de la FMI, a stabilizatlira şi a introdus reforme pentru a combate corupţia. Elnu este străin de Washington, lucrând pentru Banca Mondială timp de 22 de ani. 3. Carstens Augustin. Un fost ministru de finanţe - în administraţia luiFelipe Calderon - în Mexic, unul dintre partenerii comerciali ai SUA. El este în prezent guvernator al băncii centrale din Mexic. Claderona lucrat pentru FMI şi a fost director general adjunct.

4. Ahluwalia Montek Singh. Dupăce a absolvit Universitatea Oxford din Marea Britanie, Ahluwalia a intrat la BancaMondială, unde a devenit unul dintre cei mai importanţi şefi de divizie la doar28 de ani. El a servit ca secretar la Ministerele de Finanţe şi Economieidin India şi este un membru al unui organism consultativ influent, Grupul de30, din Washington. 5. Stanley Fischer. Guvernatorul Băncii deIsrael, Fischer este un fost vice-preşedinte al Citigroup. Între 1994 şi 2001 alucrat pentru FMI, atingând poziţia de prim- director general adjunct. Caatare, el a fost la FMI în timpul crizei financiare din Asia. Cu toate acestea, candidaţiifrancezi au dominat istoric conducerea FMI din 1944. Este de amintit faptul că omulde la conducerea Băncii Centrale Europene este un francez, Jean-Claude Trichet.Şi, în timp ce Trichet este probabil înlocuit de Mario Draghi la sfârşitulanului, analiştii spun că este puţin probabil ca Franţa să-şi ia la revedere dela influenţa sa în ambele instituţii, în acelaşi an. "UEşi SUA ar putea să decidă alegerea Christinei Lagarde, ministrul francez definanţe", spun experţii.La rândul lor, britanicii l-ar dori pe Gordon Brown, fostul premier britanic,sau pe succesorul său, David Cameron. Alte surse susţin că şansele îi aparţinguvernatorului Băncii Centrale indiene, Tharman Shanmugaratnam, preşedinte alComitetului Monetar şi Financiar internaţional (CMFI), instanţa care decideorientările politice ale FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image