2018-12-18 13:34


Poticnelile lui Cioloș. La Justiție a nimerit-o din a treia încercare

 |  21:01
Poticnelile lui Cioloș. La Justiție a nimerit-o din a treia încercare
Răzvan Mateo Mateescu

Guvernul Cioloș a încheiat cu succes cursa de învestitură, în ciuda celor câteva poticneli cu numirile de la Sănătate și Justiție. Ultimele audieri, cele ale lui Vasile Dâncu (vicepremier și ministru al Dezvoltării) și Raluca Prună (Justiție). Jurământul de marți seară de la Cotroceni a consfințit oficializarea acestui cabinet.

În privința echipei, foarte probabil, Cioloș a primit propuneri din diverse surse, el le știe, pentru o parte din ministere. Mai mult ca sigur nu a avut timp sau, mai rău, nu i-a venit ideea să le și verifice pe… internet. Oameni cu mai mult timp l-au găsit pe propusul pentru Sănătate, Andrei Baciu în chiloți, deși acesta este un motiv care ține mai degrabă de scorțoșenia unei gândiri retrograde. Pe de altă parte, sistemul sanitar, cu somitățile lui nici nu avea cum să fie altfel decât jignit de numirea manechinului rezident. Ar trebui să explice cum l-au acceptat pe Bănicioiu, cu un CV la fel de slab ca și Baciu, stomatolog, fără altă experiență spitalicească sau în sistem. În fine, lipsa de experiență în interiorul sistemului și în lupta cu sistemul este de departe cel mai serios motiv, mai degrabă singurul, pentru a nu fi acceptat manechinul. Soluția găsită pentru înlocuirea lui este una mai mult decât rezonabilă: conferențiarul universitar doctor Patriciu Achimaș-Cadariu, în prezent director al Institutului Oncologic Cluj-Napoca. Rămâne să sperăm că va aduce mari surprize celor care vor să păstreze situația din sănătate, în care se fură ca în codru.

Imunitatea, bat-o vina

La Justiție a fost altă poveste. Că a fost ideea lui Cioloș sau a altcuiva, cel puțin ca intenție era bună pentru că răspundea solicitărilor generale privind luptei anti-corupție. Dar prestația Cristinei Guseth în fața parlamentarilor dezlănțuiți care au orchestrat un atac concertat împotriva ei a fost sub așteptările publicului. Să le fi fost frică de ea? Că tot o întrebau dacă știe cum e cu imunitățile și ce are de gând să facă în acest sens. La umbra atacurilor din presa aservită care au demonizat-o și ale adversarilor ei, de exemplu cei din justiție sau cei din societatea civilă, sursele spun că PSD a condiționat votul pentru învestirea Executivului cu schimbarea ei. În ciuda faptului că ea a primit aviuz favorabil de la comisie, Cioloș a renunțat la ea. Motive de înlocuire? Lipsa studiilor de drept și „prestația” precară în fața violenței verbale a comisiei parlamentare la audiere. Dar și vechea marotă a PSD și a extremiștilor, „conspirația lui Soros împotriva României” a fost invocată din nou, pentru că Guseth este director al Freedom House România, o fundație americană care îl are printre sponsori și pe miliardarul evreu de origine maghiară George Soros. Prietenia cu Macovei sau faptul că se poza în costum de baie la Vama Veche au fost alte „reproșuri” aduse lui Guseth în spațiul public, printre alții și de fostul președinte Băsescu, pe care Cristina Guseth l-a apărat cu mare aplomb, mai ales în 2012, când a fost suspendat de USL.

În consecință, Cioloș a anunțat luni seara că o retrage. Apoi a anunțat altă propunere: Mihai Selegean, nimeni altul decât fostul director de cabinet al fostului ministru PSD al Justiției, controversata Rodica Stănoiu. Dar Selegean era director juridic la BRD și, în consecință, numele lui este prea aproape de dosarul creditelor ilegale oferite de această bancă. Deja presa a speculat acest lucru și este cauza probabilă pentru care Dacian Cioloș s-a răzgândit a doua oară în privința Justiției.

Propunerea finală, care a și trecut de audieri și va fi noul ministru este Raluca Prună. Și de la ea parlamentarii au vrut neapărat să afle cum se poziționează față de imunități: „cum se poziționează orice cetățean”, le-a răspuns aceasta. Este absolvent de Drept şi Filosofie, a lucrat, în 2000, la delegaţia Comisiei Europene din România şi a fost preşedinte al Asociaţiei Române pentru Transparenţă. Din 2007 lucrează la Comisia Europeană și acum era şefa Direcţiei Generale Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri din Executivul european.

Explicațiile premierului

„Eu cred că dacă nu aș fi făcut ceea ce am făcut ați fi putut spune că am început cu stângul. Sunt un om deschis, clar, transparent, nu am de ascuns lucruri atunci când trebuie să iau anumite decizii. Și am considerat că este important ca acest Guvern să plece de la început cu o legitimitate clară. Așa că atunci când am considerat că trebuie să iau anumite decizii le-am luat", a explicat Dacian Cioloș schimbările de la Sănătate și Justiție. El a insistat că deciziile din aceste zile le-a luat singur, pentru că singur și-a asumat acest guvern. „Doamna Cristina Guseth — eu o cunosc și am încredere în dânsa, pentru că altfel nu aș fi propus-o, nu știu, probabil din cauza emoțiilor, din cauza anumitor tensiuni din sală, observația mea la urmă a fost că nu a convins. Și că e nevoie, dincolo de competențele și calitățile pe care doamna Guseth le are, e foarte important ca ministrul Justiției care este un om cheie în Guvern, să aibă încrederea partenerilor cu care lucrează, inclusiv a Parlamentului", a precizat Dacian Cioloș.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-17

TAGURI: dacian ciolos, guvern, justitie, vasile dancu, raluca pruna, cotroceni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...