2017-01-24 11:07


Povestea abdicării lui Zeus. Băsescu, dispus să renunţe la doi ani de mandat în schimbul unui parlament unicameral cu 300 de aleşi

 |  18:46
Povestea abdicării lui Zeus. Băsescu, dispus să renunţe la doi ani de mandat în schimbul unui parlament unicameral cu 300 de aleşi
Sebastian Lăzăroiu, până nu demult sfetnic oficial al lui Traian Băsescu,lansează un nou mesaj de senzaţie: şeful de la Cotroceni e dispus să renunţe ladoi ani de mandat dacă Opoziţia acceptă să voteze în Parlament transformareaLegislativului într-unul unicameral, cu maxim 300 de membri. Dorinţa băsescianăa unicameralului face parte din proiectul prezidenţial al noii Constituţii, datde Traian Băsescu publicităţii miercuri. Pentru modificarea legii fundamentaletrebuie ca două treimi din numărul total de parlamentari să fie de acord. Cumcoaliţia Puterii nu are acest număr de aleşi, e nevoie de un vot „pro” şi dinpartea parlamentarilor PSD şi PNL. Opoziţia anunţase deja că nu va votavarianta Băsescu a proiectului derevizuire a Constituţiei.

Fostul consilier prezidenţialpe analiză şi planificare politică Sebastian Lăzăroiu anunţă că Traian Băsescuar fi de acord să facă un troc important cu USL. Dacă Opoziţia votează trecereala parlament unicameral şi reducerea aleşilor la maxim 300, atunci şefulstatului poate renunţa la doi ani din mandatul de preşedinte. Cel puţin aşasusţine fostul consilier prezidenţial. Lăzăroiu nu mai ocupă nici o funcţieoficială în prezent, însă preşedintele a recunoscut de curând că păstreazălegătura cu el şi că încă îi mai cere sfatul.

„În condiţiile date, nu (poate trece propunerea derevizuire - n.r.), în mod evident, pentru că e nevoie totuşi de două treimi(din voturile parlamentarilor - n.r.), dar preşedintele a introdus şi elementede negociere, inclusiv scurtarea propriului mandat. Până la urmă, se poate ajunge la un «deal» (înţelegere - n.r) de genul: voi acceptaţi ce a vrutpoporul la referendum şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecarezi şi renunţ la doi ani de mandat. A sugerat asta preşedintele, că duratamandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din Opoziţie. Aş vedeaposibil ca preşedintele să ajungă la o astfel de negociere”, a declaratSebastian Lăzăroiu la RFI. El a mai precizat că sunt şi printre parlamentariiPDL membri care nu sunt încântaţi de ideea unui parlament unicameral cu maipuţini membri - 300 faţă de 470, cât sunt în prezent.

Asul din buzunar

TraianBăsescu lansase în februarie ideea că ar fi dispus să îşi scurteze mandatul depreşedinte dacă se va găsi un consens politic pentru recuplarea alegerilorprezidenţiale cu cele parlamentare. Însă în proiectul noiiConstituţii nu s-au făcut modificări la durata de cinci ani a mandatuluipreşedintelui României. Ceea ce înseamnă că recuplarea alegerilor parlamentarecu cele prezidenţiale nu este posibilă nici dacă s-ar adopta variantabăsesciană a legii fundamentale. Întrebat de ce nu a inclus în proiectul demodificare a Constituţiei scurtarea mandatului preşedintelui, fapt ce ar fifăcut din nou posibilă suprapunerea anilor alegerilor preşedintelui şi aparlamentarilor, Traian Băsescu a motivat că a omis intenţionat aceastăprevedere pentru a nu se duce „fără nimicîn buzunar” la negocierile din Parlament. El a declarat că nu a renunţat laideea cuplării alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare, care ar putea fifăcute prin revenirea la un mandat de 4 ani pentru şeful statului. „Poatefi subiect de negociere, de discuţie între mine şi Parlament, o soluţie derecuplare a alegerilor. Nu puteam să înscriu aici acest lucru, dar este unelement pe care sunt dispus să-l negociez cu Parlamentul. Nici eu nu mă potduce în faţa Parlamentului fără nimic în buzunar”, a spus Băsescu.

Va accepta Opoziţia?

MembriiPSD şi PNL declaraseră că nu vor vota textul legislativ propus de şefulstatului. Victor Ponta, preşedintele PSD, susţine că USL ar fi deacord cu o modificare a Constituţiei doar după ce va fi ales un nou Parlament.În plus, social-democratul afirmă că pentru reducerea numărului de parlamentarinu e nevoie de o revizuire a legii fundamentale. „Cel actual (Parlamentul - n.r.) nu mai este legitimpentru că sunt foarte mulţi traseişti care au trecut dintr-o parte în alta. Dacăpropune Guvernul Boc, nu e nevoie de modificarea Constituţiei, dacă propuneGuvernul Boc reducerea numărului de parlamentari la 300, USL nu se opune. Săvină cu proiectul”, a declarat Ponta ca reacţie la proiectul prezidenţial deschimbare a Constituţiei..

Revizuirea, la anul

Lăzăroiunu crede că o modificare a Constituţiei poate fi posibilă în acest an, însă în2012 revizuirea ar putea fi posibilă. „Nu, anulacesta în nici un caz. La anul ar avea şanse, dar trebuie să intervină elementespectaculoase de negociere între Putere şi Opoziţie, altfel nici la anul nucred că e posibil”, a mai afirmat fostul consilier de la Cotroceni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-08-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
03 Iun 2011

Ce Zeus mai loazelor? Tiranul! Dictatorul!
Random image