2018-12-16 10:46


Poveştile nespuse din Golful Porcilor

 |  18:22
Poveştile nespuse din Golful Porcilor

Mai multe documente declasificate din arhiva CIA au relevat o imagine deplorabilă despre eşecul invaziei Cubei din Golful Porcilor, în 1961. Conform informaţiilor date publicităţii la începutul acestei luni, unul dintre ofiţerii CIA care conduceau operaţiunile împotriva regimului cubanez, Grayston Lynch, ştia că invadarea insulei se îndreaptă spre eşec, scrie Newsweek.

Cubanezii aflaţi în exil, aduşi de Lynch în timpul operaţiunilor, şi-au abandonat posturile, lăsându-l pe acesta la comanda unor mitraliere postate pe plajă. Ofiţerul CIA a început să tragă în avioanele care zburau deasupra sa, neştiind că acestea aparţin de fapt tot agenţiei şi că au rolul de a-i proteja pe cubanezii exilaţi de tirurile forţelor conduse de Fidel Castro. Abia mai târziu Lynch şi-a dat seama ce consecinţe puteau decurge din acţiunea sa, acesta fiind doar unul dintre episoadele care au marcat eşecul invaziei SUA din Cuba.

Un alt detaliu picant dezvăluit de documentele declasificate din arhiva CIA se referă la alocarea unei sume de bani pentru plata „unor grupări de tip mafiot” angajate pentru a-l asasina pe Fidel Castro. Transferul de bani a fost făcut într-un regim atât de secret, încât nici măcar şeful operaţiunii de invadare a Cubei, Jacob Esterline, nu a fost informat cu privire la destinaţia reală a banilor.

Informaţiile despre operaţiunile SUA în Cuba prezintă mai degrabă o serie de acţiuni haotice, conduse de mai multe centre de putere, despre care preşedintele John Kennedy nu avea cunoştinţă în totalitate. Chiar dacă ulterior Kennedy şi-a asumat public întreaga vină pentru rezultatul operaţiunilor, în spatele uşilor închise, discuţiile au fost foarte aprinse, iar conflictul dintre Casa Albă şi CIA a culminat cu demisia şefului agenţiei, Allan Dules.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...