2018-07-18 06:06


Prăbuşirea sistemelor de sănătate europene

 |  21:00
Prăbuşirea sistemelor de sănătate europene

Sistemele de sănătate din Grecia şi Spania se clatină sub greutatea crizei economice. În timp ce oamenii politici întârzie să găsească soluţii, pacienţii formează cozi lungi la farmacii de unde lipsesc medicamente vitale.

Grecii nu au medicamente

În Grecia, ca urmare a adâncirii crizei şi a blocajului politic, spitalele de stat nu au medicamente vitale, operaţiile care nu implică urgenţe sunt limitate şi se raţionalizează chiar şi materiale medicale de bază. Statul elen se află în al cincilea an de recesiune profundă, fiind dependent de ajutorul internaţional pentru a-şi plăti în continuare facturile.

În farmaciile din ţară lipsesc în jur de 160 de tipuri de medicamente - de la antibiotice la antidepresive din cauza lipsei creditelor pentru plata furnizorilor externi.

Grecia se bazează aproape exclusiv pe importuri, în primul rând de medicamente patentate şi nu de generice. Dacă la câteva farmacii care încă mai vând pe credit se formează cozi lungi, majoritatea cer plata în avans până când guvernul va achita o restanţă de 762 milioane de euro la medicamentele subvenţionate.

Austeritatea, inamicul Sănătăţii

Pentru implementarea unui pachet mai amplu de măsuri de austeritate, Uniunea Europeană şi FMI au cerut tăieri substanţiale în sectorul de sănătate. Guvernul elen caută o soluţie, dar nu are puterea de a forţa o schimbare în contextul în care lobby-urile medicale şi sindicatele s-au opus până acum cu vehemenţă reducerii de cheltuieli în acest sector.

Despre lipsa de materiale de bază din instituţie - vată, catetere, mănuşi chirurgicale, cearşafuri de unică folosinţă, care ajung să fie utilizate pentru mai mulţi pacienţi - a vorbit chiar un medic elen. Pe deasupra, unii medici examinează 40 de pacienţi într-un schimb, mulţi dintre aceştia nu pot primi tratament, iar bolile lor tind să se agraveze.

Orientarea către chinezi

Promiţând achitarea către furnizori a 600 milioane de euro, sumă care acoperă doar arieratele până în martie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au afirmat că relatările despre penurii sunt exagerate.

Companiile elene ar putea renunţa la furnizorii europeni şi s-ar putea orienta spre concurenţii chinezi, deoarece aceştia sunt dispuşi să ofere credite, în contextul agravării crizei de numerar. De aceea, nu costul este principalul motiv pentru care unele companii cumpără materiale din China, în loc de statele europene.

Spania taie şi ea

Ministrul spaniol al Sănătăţii, Ana Mato, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă nu va mai compensa, de la 1 august, 425 de medicamente, fiind luat în considerare faptul că au mică utilitate terapeutică şi pentru a economisi 458 milioane de euro la buget.

Medicamentele care nu vor mai fi compensate erau destinate simptomelor minore, iar ieşirea lor din sistemul public garantat va permite introducerea altora, mai noi şi cu mai mare valoare terapeutică, a explicat ministrul. Totodată, autorităţile vor avea grijă ca măsurile să includă excepţii pentru bolnavii cronici sau chiar alte cazuri, decise de medici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-30

TAGURI: sisteme, sanatate, europene

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova