2016-10-24 08:25

POLITICA


Prea târziu pentru suveranitatea Greciei

 |  19:30
Prea târziu pentru suveranitatea Greciei

Furioşi că trebuie să justifice în faţa electoratului că urmează să bage din nou bani în gaura neagră care este Republica Elenă, liderii germani au propus într-un document ca Grecia să abandoneze suveranitatea sa în materie de politică fiscală unui comisar european. În realitate, ambele state au încercat să profite unul de pe seama celuilalt, comentează pentru CNN Yanis Varoufakis, profesor de economie la Universitatea din Atena şi autor al cărţii „Minotaurul Global: America, adevăratele cauze ale crizei financiare şi viitorul economiei mondiale”.

 “Având în vedere adaptarea sa dezamăgitoare până în prezent, Grecia trebuie să accepte o deplasare a suveranităţii sale bugetare către un organism european pentru o anumită perioadă”, a recomandat Berlinul într-un document care a fost trimis celorlalte ţări din zona euro.Imediat, liderii greci au profitat de „păcatul” german. Pentru că acesta le oferă o scuză minunată pentru a duce în prim-plan fervoarea lor patriotică într-un moment când politicienii sunt la un nivel scăzut pe legitimitate în ochii unui electorat lovit, demoralizat, potrivit lui Varoufakis.

De ce s-a ajuns aici

În fapt, dincolo de retorica ameninţărilor între cele două state, în ultimele 18 luni, liderii germani şi greci au lucrat împreună pentru a nega adevărul despre trei falimente simultane: falimentul ireversibil al statului grec, insolvenţa efectivă a unor bănci franco-germane, şi, nu în ultimul rând, lipsa de sustenabilitate a sistemului euro, aşa cum se prezintă el acum. Pentru a ascunde aceste adevăruri, politicienii germani şi greci, fiecare pentru propriile lor scopuri, stabilite în funcţie de împrumuturile gigantice pentru Grecia, au acţionat ca pansament pe rănile purulente ale falimentelor menţionate. Astfel, liderii germani, care nu au dorit să se confrunte cu bancherii, au pretins că problema a fost Grecia şi că Grecia ar putea fi "vindecată" prin intermediul unor împrumuturi şi austeritate. În acelaşi timp, liderii greci, care nu au dorit să se confrunte cu electoratul, au pretins că acestea sunt obiectivele cerute de Germania.

Era doar o chestiune de timp până când realitatea să lovească. După ce a devenit clar că obiectivele la care s-a angajat Grecia sunt nerealiste, coaliţia germano-grecească s-a deteriorat. Şi nici una dintre părţi nu este dispusă să admită că pachetul de salvare a fost o idee greşită de la început. Pentru că:  1. insolvabilitatea din zona euro nu ar fi trebuit trată ca o problemă de lichiditate rezolvată de împrumuturi de la bănci în faliment şi state, 2. nu este o idee bună să faci împrumuturi mari pentru o economie deja în scădere, condiţionată de reducerea în continuare a venitului naţional.

În aceste condiţii, cineva trebuie să plătească. Şi Grecia a intrat deja într-un cerc vicios din care nu mai poate ieşi. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17

TAGURI: Grecia, suveranitate, Yanis Varoufakis, Germania, zona euro, faliment, bănciComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Românii înglodați în datorii își pot declara falimentul, de la 1 noiembrie Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți Proiectul de Lege privind... 04 Oct 2016 | (1)
Producătorii de ouă, falimentați de importurile ieftine din Polonia România este invadată de importuri de ouă ieftine şi „cu o prospeţime îndoielnică”, în... 05 Oct 2016 | (0)