2017-01-23 02:35


Preşedintele Comitetului Nobel: Liderii europeni se joacă cu focul

 |  21:00
Preşedintele Comitetului Nobel: Liderii europeni se joacă cu focul

Liderii europeni se „joacă cu focul” dacă utilizează retorica de dreapta atunci când se discută despre multiculturalism, riscând să inflameze sentimentele de extremă-dreapta şi antimusulmane, a semnalat preşedintele norvegian al Comitetului Nobel,Thorbjørn Jagland.

Mai marii europeni au fost avertizaţi să adopte o abordare mai precaută atunci când se discută multiculturalismul. Thorbjørn Jagland, care este şi secretar general al Consiliului Europei, a cerut liderilor politici să schimbe şi terminologia pe care o folosesc. El a recomandat folosirea cuvântului „diversitate” în loc de „multiculturalism”, deoarece acesta din urmă a fost definit în moduri diferite de către diverse grupuri. Totodată, Jagland a atenţionat că utilizarea formulării „terorismului islamic”, care indică faptul că terorismul are legătură cu Islamul, nu este adecvată. Potrivit acestuia, ar trebui spus că terorismul este terorism şi nu este legat de religie, făcând aluzie la declaraţia premierului britanic care a spus că „extremismul islamist” este sursa terorismului.

Diviziunea culturală

Ca ideologie a diversităţii, multiculturalismul are menirea de a oferi un cadru de afirmare pentru identităţile de grup. Musulmanii sunt în centrul dezbaterilor legate de multiculturalism. Declaraţiile privind eşecul multiculturalismului a doi lideri importanţi ai UE - cancelarul german, Angela Merkel şi premierul britanic, David Cameron - au fost luate ca reper  de grupurile antiimigraţie şi anti-Islam. Acestea din urmă au o reprezentare din ce în ce mai puternică în parlamentele din întreaga Europă, în timp ce ţări precum Franţa şi Belgia au interzis ţinutele islamice, cum ar fi burqa, baticuri şi voaluri - mişcări care reprezintă o provocare pentru mult proclamatul ideal european al societăţii liberale, tolerante. Deşi multiculturalismul a luat o conotaţie negativă, în general, în Europa, sensul cuvântului diferă în funcţie de perspectiva politică a persoanei care utilizează pe termen lung, spun analiştii.

Potrivit Fundaţiei Pew, numărul musulmanilor se ridică la aproximativ 16 milioane în Uniunea Europeană.În ţări precum Franţa, Germania şi Marea Britanie, ei au migrat din fostele colonii sau au venit ca „muncitori” încă din anii 1960, pentru a completa deficitul forţei de muncă în economiile în plină dezvoltare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-09-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image