2017-01-23 00:36


Pregătiri pentru violenţe fără precedent în Europa

 |  21:00
Pregătiri pentru violenţe fără precedent în Europa

Ameninţările crizei economice din Europa încep să provoace îngrijorări majore în domeniile securităţi interne şi sociale ale ţărilor afectate cel mai grav de posibilitatea de a intra în faliment. În ciuda tuturor eforturilor politice şi financiare de a salva statele afectate de criza datoriilor suverane, scenariul colapsului a numeroase bănci şi chiar a monedei europene prinde tot mai mult contur în strategiile pe care autorităţile naţionale europene le iau în calcul.

Guvernul Marii Britanii a pregătit un plan complex pentru protejarea cetăţenilor săi care trăiesc în statele europene. Toate ambasadele europene ale Regatului Unit, dar mai ales cele din Spania şi Italia, au fost avertizate că posibilitatea falimentului economic al acestor state, precum şi declanşarea unor violenţe din această cauză ar putea pune în pericol securitatea cetăţenilor britanici din străinătate. Trezoreria britanică a confirmat deja că există un plan de urgenţă în cazul colapsului întregii zone euro, relatează „The Telegraph”. Totodată, protestele violente din Grecia au tras un semnal de alarmă că astfel de evenimente se pot repeta, cu o amploare mult amplificată şi în alte ţări.

Nici o garanţie

O altă îngrijorare pentru autorităţile britanice o constituie faptul că tratatele europene care au creat moneda unică şi care au stabilit regulile de funcţionare nu prevăd nici o ieşire de siguranţă a membrilor care părăsesc eurozona, făcând ca orice eveniment de acest gen să aibă un potenţial ridicat de a provoca haos şi dezordine socială. Dacă guvernele din zona euro nu vor mai putea scăpa de criza datoriilor, băncile europene care deţin o mare parte din obligaţiuni riscă la rândul lor să colapseze. Mai mulţi analişti au atras, de altfel, atenţia că unda de şoc a unui astfel de fenomen ar putea să provoace prăbuşirea întregului sistem financiar, lăsând băncile în imposibilitatea de a returna banii către micii depozitori şi distrugând companiile dependente de creditul bancar. Autoritatea pentru Servicii Financiare a atras deja atenţia băncilor britanice să-şi îmbunătăţească planurile de urgenţă în vederea prevenirii prăbuşirii monedei unice. Unii economişti au prevăzut că, în cel mai rău caz, consecinţele colapsului euro ar putea provoca reducerea până la jumătate a PIB-ului statelor din eurozonă, atrăgând totodată o rată a şomajului imensă. Analiştii băncii de investiţii UBS au avertizat că printre consecinţele extreme ale unei dezintegrări a eurozonei se numără riscuri privind drepturile asupra proprietăţii sau ameninţarea legată de dezordinea socială. „Când consecinţele legate de şomaj sunt luate în calcul, este practic imposibil să iei în considerare un scenariu al colapsului eurozonei fără consecinţe sociale seriose”, au atras atenţia reprezentanţii UBS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image