2019-01-19 10:28


Premieră. Fost şef al Biroului CIA în România, condamnat suplimentar pentru spionaj în favoarea Rusiei

 |  17:43
Premieră. Fost şef al Biroului CIA în România, condamnat suplimentar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Unagent dublu din cadrul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA),încarcerat din 1997 pentru spionaj în favoarea Rusiei, a primit o pedeapsăsuplimentară de opt ani, pentru că acesta a continuat să livreze ruşilorsecrete din închisoare, prin intermediul fiului său. Este pentru prima dată când un spion deja încarcerat este condamnat încăo dată pentru spionaj în favoarea unei ţări străine.

HaroldJames Nicholson este unul dintre cei maiînalţi oficiali ai CIA care a recunoscut acuzaţiile de spionaj. El a fost şefal biroului CIA din România la începutul anilor '90 şi director adjunct albiroului agenţiei din Filipine. A început să colaboreze cu serviciile ruse întimp ce se afla în misiune la Manila, în 1994. În schimbul a 300.000 de dolari,el a furnizat informaţii confidenţiale, inclusiv numele unor agenţi şi recruţiai CIA.

Anultrecut, ofiţerul, în vârstă de 59 de ani, a ple­­dat vinovat pen­tru o nouăserie de acuzaţii de spionaj şi a recunoscut că a încercat să transmităinformaţii confidenţiale prin intermediul unor colegi de celulă şi apoi prinfiul său, ca intremediar cu Rusia. Spionul era însă convins că mai are informaţiiimportante adunate în decursul carierei sale,în schimbul cărora putea primi în continuare bani frumoşi de la ruşi.Aşa că a început să caute modalităţi de a transmite aceste in­formaţii şi aajuns să-şi folosească fiul. Nicholson a recunoscut că,"prin intermediul fiului său, a acţionat în favoarea Rusiei, a livratinformaţii Rusiei şi a primit sume de bani în numerar pentru vechile saleactivităţi de spionaj". Între2006 şi 2008, tânărul Nicholson a avut întâlniri secrete cu agenţi ruşi dinîntreaga lume, stabilite prin e-mail-uri codificate. La aceste întâlniri, careau avut loc la Ciudad de Mexico, Lima, în Peru şi în Cipru, Nathaniel atransmis informaţii furnizate de tatăl său şi a primit în schimb 47.000 dedolari. Deţinutul i-a explicat lui Nathaniel cum să călătorească avândfondurile ruseşti asupra sa, fără să fie observat, şi cum să distribuie baniimembrilor familiei sale.

Nicholsonşi fiul său au fost puşi sub acuzare în ianuarie 2009 pentru spălare de bani şiconspiraţie în favoarea unui guvern străin. Nathaniel a pledat vinovat înaugust 2009 şi a fost de acord să depună mărturie împotriva tatălui său. Pedeapsasuplimentară de opt ani de închisoare a fost stabilită în urma unei înţelegericu Nicholson, care a pledat vinovat la acuzaţiile de complot în vedereaacţionării ca agent al unui stat străin şi complot în vederea spălării de bani.

Anchetaamericană dovedeşte că "spionajul internaţional rămâne o ameninţare pentruAmerica, după decenii de la sfârşitul Războiului Rece", a declarat unoficial FBI. Cazul lui Nicholson nu este singurul de spionaj în familie pentruRusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-23

Mai multe imagini:
Premieră. Fost şef al Biroului CIA în România, condamnat suplimentar pentru spionaj în favoarea Rusiei
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...