2019-01-20 17:42


Premierii Victor Ponta şi Mariano Rajoy au perfectat un parteneriat strategic

 |  20:30
Premierii Victor Ponta şi Mariano Rajoy au perfectat un parteneriat strategic

Un calendar ambiţios cu proiecte pe multiple domenii a fost pus la punct la întrevederea dintre şeful Executivului român, Victor Ponta şi omologul său spaniol Mariano Rajoy. Astfel, Spania şi România vor fi parteneri strategici, iar relaţiile bilaterale vor fi intensificate şi pe viitor, prin diferite reuniuni sectoriale la nivel de miniştri, a declarat luni premierul Mariano Rajoy, la finalul reuniunii avute la Madrid cu premierul Victor Ponta.

În plus, şeful Executivului de la Madrid a precizat că aceste relaţii bilaterale intensificate vor fi cu atât mai potenţate de extinsa comunitate românească stabilită în Spania, cea mai mare între străini. „Spania şi România sunt parteneri strategici, vom intensifica contactele bilaterale, inclusiv reuniuni la cel mai înalt nivel, cu diferiţi miniştri. (...) Ţinem cont şi de marea comunitate românească, oameni care trăiesc în Spania şi formează cea mai extinsă comunitate de rezidenţi străini. Societatea spaniolă este primitoare şi recunoscătoare pentru toţi cei care vin să muncească aici şi contribuie la ieşirea din criză“, a declarat premierul Mariano Rajoy, conform Agerpres.

Investiţii în infrastructură şi telecomunicaţii

Pe de altă parte, premierul spaniol a precizat care sunt domeniile în care relaţiile bilaterale dintre România şi Spania au un potenţial sporit şi s-a referit la investiţii ale companiilor spaniole în infrastructură, telecomunicaţii sau energii regenerabile - domenii în care acestea au căpătat un prestigiu cunoscut în toată lumea. „Companiile spaniole au experienţă, competenţă, sunt competitive, se prezintă la licitaţii pentru lucrări publice, autostrăzi, căi ferate, vor să investească în bănci sau energie şi vor să ajute ca lucrurile să meargă bine şi să contribuie la bunăstarea tuturor cetăţenilor, şi în acest caz, la cea a românilor”, a precizat Rajoy.

Cei doi şefi ai Executivelor de la Madrid şi Bucureşti au abordat şi chestiunea crizei economice şi a reformelor structurale întreprinse în cele două ţări. Mariano Rajoy a susţinut că rezultatele se văd, şi începând de acum, situaţia se va îmbunătăţi, pentru garantarea prosperităţii pentru cetăţeni. Cei doi premieri au fost de acord că în cadrul UE au fost luate măsuri decisive pentru eforturile de relansare a economiei şi referitoare la problemele de lichiditate ale economiei reale.

Creştere a relaţiilor comerciale

„Am stabilit un calendar ambiţios de relaţii bilaterale. (...) Spania are în România un aliat extrem de hotărât în ceea ce priveşte politica europeană de creştere economică, de creare de locuri de muncă“, a declarat, la rândul său, Victor Ponta. El a precizat că România şi Spania au multe proiecte economice comune şi a amintit că s-a produs o creştere cu 14% a relaţiilor comerciale de la începutul anului. „L-am asigurat pe preşedintele Rajoy despre faptul că toate proiectele importante în care companiile spaniole activează în România sunt proiecte asupra cărora Guvernul pe care îl conduc se apleacă cu toată atenţia“, a arătat Ponta.

El s-a referit şi la relaţiile economice dintre cele două ţări, arătând că România are până la sfârşitul anului proiecte europene de peste un miliard euro numai în domeniul infrastructurii feroviare, la care companiile spaniole pot participa. Premierul Ponta a insistat însă, conform Mediafax, că este necesar ca la nivel european să existe o politică comună de creştere economică, „de o mai mare unitate şi solidaritate“, nu împărţită între ţările euro şi cele non-euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-22

TAGURI: Victor Ponta, Mariano, Rajoy, parteneriat, strategic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...