2018-12-15 09:29


Premierul desemnat, în turneu pe la partide. Cioloș are sprijin majoritar în Parlament

 |  21:01
Premierul desemnat, în turneu pe la partide. Cioloș are sprijin majoritar în Parlament

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a făcut un tur al partidelor parlamentare, miercuri, pentru a-și prezenta intențiile și pentru a discuta eventuala susținere în Parlament. Din declarațiile lui Vasile Blaga de după întâlnire, a rezultat că prim-ministrul desemnat va prezenta lista de miniștri sâmbătă, ceea ce poate face posibilă ca noul Executiv să fie învestit la începutul săptămânii.

Și Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre un „calendar” în care miniștrii propuși ar putea fi prezentați luni și audiați în comisiile Parlamentului, apoi marți să aibă loc votul de învestitură.

Miercuri dimineață, premierul desemnat a fost la liberali pentru discuții. Alina Gorghiu a declarat la ieșire că PNL i-a cerut lui Cioloș „depolitizarea administrației și transparentizarea tuturor procedurilor din administrație, altfel îi va fi greu unui cabinet tehnocrat să facă față aparatului de stat aproape plin de PSD-iști de sus până jos”. De asemenea, ea a mai declarat că, potrivit spuselor lui Cioloș, miniștrii pe care îi va propune vor fi specialiști „fără carnet de partid”. „Eu am convingerea că, în ciuda faptului că misiunea acestui Cabinet nu este ușoară, Dacian Cioloș se va descurca foarte bine. Cu înțelepciune la selecția miniștrilor, cu atenție la selecția eventualilor secretari de stat, cu atenție mare la proiectele cu care va veni în fața Parlamentului cred că lucrurile pot intra pe un făgaș normal și evident că e o noutate pentru România să aibă un Cabinet tehnocrat", a spus Gorghiu. La rândul său, Vasile Blaga a declarat că Dacian Cioloș este interesat în păstrarea macrostabilității economice astfel încât să nu fie pus în dificultate guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 2016. În ceea ce privește discuțiile cu lista de miniștri în față, Blaga a spus că acestea ar putea avea loc sâmbătă sau duminică.

A urmat o altă întâlnire, cu liderii UNPR, unde a primit asigurări din partea lui Gabriel Oprea că va avea sprijinul acestui partid la învestitură și, în continuare, în Parlament. Ulterior, progresiștii au transmis un comunicat în care anunță că îl vor susține pe Cioloș și cabinetul pe care îl va propune: „UNPR și-a reafirmat susținerea pentru președintele României pe toate proiectele din domeniul securității naționale”. Oprea spune că România are nevoie de stabilitate și că partidul său „a înțeles așteptările românilor”.

După-amiaza, Dacian Cioloș s-a întâlnit cu ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Tăriceanu a declarat că i-a înmânat o listă de 20 de propuneri economice și politice, dar fără să îi pună „de o manieră brutală condiții”, dar i-a spus că sunt lucruri la care ALDE nu poate  să renunțe. Printre propunerile lor se numără reducerea TVA, reducerea impozitului pe dividende, reducerea CAS, legislație pentru lobby, reglementarea impozitării IMM-urilor.

Tăriceanu apreciază experiența căpătată de Cioloș la Comisia Europeană care „îi va fi utilă”. Concluzia: ALDE nu poate să spună deocamdată cum va vota, ci doar după prezentarea echipei și programului de guvernare.

Colegul lui Tăriceanu, Daniel Constantin crede că Cioloș și echipa sa vor obține numărul necesar de voturi, dar după aceea, nefiind un Guvern politic, așa cum ar fi vrut ALDE, vor apărea probleme în susținerea proiectelor. Și primul test va fi Legea Bugetului, unde va avea nevoie de o majoritate.

El a întărit faptul că ALDE nu are nimic de reproșat premierului desemnat ca persoană.

La închiderea ediției, Dacian Cioloș se afla în discuții cu liderii PSD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-11

TAGURI: premier, turneu, partide, ciolos, parlament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...