2018-11-21 03:58


Premierul francez: Lupta anticorupţie ajută la Schengen. Ayrault a pus pe masă problema romă.

 |  19:57
Premierul francez: Lupta anticorupţie ajută la Schengen. Ayrault a pus pe masă problema romă.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a venit la Bucureşti cu problema romilor şi intensificarea luptei anticorupţie. Preşedintele Traian Băsescu a pus pe masă dosarul Schengen. De la Palatul Cotroceni, Ayrault a plecat la Palatul Victoria pentru discuţii cu Victor Ponta.

Jean-Marc Ayrault a reiterat poziţia Franţei privind aderarea României la Schengen în două etape: „În opinia noastră, aderarea României la spaţiul Schengen trebuie să se facă în două etape, în primul rând prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene. Desigur, această decizie se va lua în cele mai bune condiţii”. Oficialul francez a insistat asupra faptului că o continuare a măsurilor de combatere a corupţiei şi criminalităţii ajută obiectivului României de aderare la zona Schengen. „Cred, în plus, că trebuie evident duse în continuare toate măsurile de securizare şi protejare a acestui spaţiu, a frontierei externe a UE, deoarece avem o misiune comună din combaterea corupţiei, a criminalităţii de toate formele, iar acestea vor ajuta aderării”, a mai spus Ayrault.

Soluţii în plan european

Problema minorităţii rome este una urgentă pentru România, care şi-o asumă, însă trebuie găsite şi soluţii în plan european pentru rezolvarea acesteia, a susţinut preşedintele Traian Băsescu. „Este o problemă de imagine, dar ne-o asumăm. E problema legată de minoritatea romă şi aici trebuie să găsim soluţii care să rezolve în mod european problema acestei minorităţi”, a afirmat şeful statului român. El a subliniat că, în afara altor două probleme la fel de urgente pentru România precum aderarea la spaţiul Schengen şi zona euro, este şi problema competitivităţii economiei româneşti pe pieţele externe.

Fără engleză cu premierul Franţei

Dialogul celor doi oficiali a avut şi o parte amuzantă. Ayrault i-a mulţumit lui Băsescu pentru că la întrevedere a acceptat să fie folosită limba franceză, nu engleza, el observând că şeful statului înţelege şi franceza suficient de bine pentru a corecta greşelile traducătoarei. Preşedintele român l-a întâmpinat pe premierul francez folosind limba engleză. La discuţii, Băsescu a arătat că ar fi mai bine să fie folosite în dialog limbile română şi franceză, cu traducere simultană. „Nu poţi să foloseşti engleza când vorbeşti cu premierul Franţei”, a mai spus Băsescu.

Parteneriat strategic

Tema ţiganilor a revenit şi în discuţiile dintre cei doi prim-miniştri. Soluţia pe termen mediu şi lung pentru rezolvarea problemei minorităţii rome este integrarea acesteia în România, a afirmat premierul Victor Ponta în conferinţa de presă comună cu omologul sau francez. Şeful Executivului român a insistat, la fel ca şeful statului, că „România îşi asumă toate responsabilităţile care îi revin în acest domeniu”. El a adăugat că România are „nevoie de colaborare, de sprijin pentru ca acest obiectiv pe termen mediu şi lung să fie îndeplinit”.

Victor Ponta a mai afirmat că vizita omologului său francez reprezintă o relansare a parteneriatului strategic între România şi Franţa, exprimându-şi dezideratul de a pune un accent special pe relaţiile economice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: premier, tigani, romi, francez, ayrault, anticoruptie, schengen
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MUGUR
14 Iul 2013

GUVERNUL ROMANIEI SA CEARA ANCHETA LA TRANSPORTURI ! CINE CONTROLEAZA DEVALIZAREA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR DUPA DEBARCAREA LUI FENECHIU ? ORGANELE ABILITATE ALE STATULUI TREBUIE SA-SI FACA DATORIA . OPRITI JAFUL LA CFR CALATORI, INFRASTRUCTURA, MARFA , METROREX, ETC !
Random imageUltimele stiri


loading...