2018-11-20 19:51


Premierul Ponta cucereşte Beijingul. Parteneriat strategic România - China

 |  19:27
Premierul Ponta cucereşte Beijingul. Parteneriat strategic România - China

Premierul Victor Ponta le-a propus preşedintelui chinez, Xi Jinping, şi premierului Li Keqiang ca relaţia dintre România şi China să fie ridicată la nivel de parteneriat strategic, anul viitor, când se vor împlini 65 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

„Un asemenea parteneriat strategic presupune multe domenii, pornind de la colaborarea politică, evident cea economică este cea de substanţă, dar şi cea culturală, educaţie şi alte domenii. (...) Şi preşedintele, şi primul-ministru au spus că apreciază foarte mult această propunere, că o văd cu ochi foarte buni şi că, evident, intrăm în procedura de analiză, o procedură diplomatică standard pentru a o finaliza”, a precizat premierul, la Beijing.

Potrivit lui Ponta, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova, va semna marţi un memorandum de parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Chinei, care se află pe primul loc în topul băncilor chineze din punctul de vedere al investiţiilor în străinătate şi pe locul doi ca volum al tranzacţiilor.

Ponta jr învaţă chineza

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Beijing, că fiul său, Andrei, învaţă limba chineză la şcoală, adăugând că noua generaţie acordă importanţa cuvenită Chinei. Preşedintele chinez i-a spus premierului român că şi una dintre fetele preşedintelui Obama învaţă chineza. „Înseamnă că toată lumea şi, în special, noua generaţie acordă importanţa cuvenită Chinei. A fost o discuţie, sigur, relaxată, dar în primul rând foarte prietenească”, a susţinut premierul după întâlnirea cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

Prim-ministrul a declarat că a discutat cu preşedintele „în principal relaţia politică de colaborare, repet, la nivel bilateral, internaţional şi modul în care România, în cadrul UE, este un partener serios pentru China”, iar cu premierul chinez a abordat „mult mai în concret” proiecte economice şi, la propunerea acestuia, în septembrie se va reuni o comisie economică mixtă, cu proiectele discutate acum în stare avansată, iar la sfârşitul anului, se vor şti primele rezultate concrete ale acestei vizite. „Cred că România are mare nevoie de o relaţie specială cu China”, a fost concluzia lui Ponta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

TAGURI: premier, victor, ponta, romania, xi, jinping, li, keqiang, beijing
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...