2018-11-12 20:08


UPDATE. Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Chinei

 |  10:26
UPDATE. Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Chinei

UPDATE, ora 15.55: Premierul Victor Ponta le-a propus preşedintelui chinez, Xi Jinping, şi premierului Li Keqiang ca relaţia dintre România şi China să fie ridicată la nivel de parteneriat strategic, în contextul în care anul viitor vor fi marcaţi 65 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

"Noi am propus, în cursul întâlnirilor şi cu presedintele şi cu primul-ministru, ridicarea relaţiei dintre România şi China la nivelul cel mai înalt pe care îl are România, acela de Parteneriat strategic. Sunt câteva ţări cu care avem un parteneriat strategic şi ne-am dori - anul viitor sunt 65 de ani de relaţii diplomatice - să avem un parteneriat strategic şi cu China. Un asemenea parteneriat strategic presupune multe domenii, pornind de la colaborarea politică, evident cea economică este cea de substanţă, dar şi cea culturală, educaţie şi alte domenii. (...) Şi preşedintele şi primul-ministru au spus că apreciază foarte mult această propunere, că o văd cu ochi foarte buni şi că, evident, intrăm în procedura de analiză, o procedură diplomatică standard pentru a o finaliza", a precizat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la Beijing.

El a menţionat că ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova, semnează marţi un memorandum de parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Chinei, care este a doua bancă din China ca volum al tranzacţiilor, însă este prima în ceea ce priveşte investiţiile în străinătate.

UPDATE, ora 11.23: Preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat marţi, la întâlnirea cu premierul român Victor Ponta, să dezvolte cooperarea între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, transmite Xinhua.

Xi Jinping a subliniat că China şi România sunt prieteni buni, care se înţeleg şi se sprijină reciproc, iar prietenia bilaterală reprezintă o condiţie preliminară şi o bază importantă pentru o cooperare pragmatică.

China este pregătită să lucreze cu România pentru a extinde schimburile şi cooperarea în toate domeniile, pentru a spori coordonarea în afaceri multilaterale şi pentru a promova legăturile bilaterale la un nivel mai înalt, a spus el, în contextul întrevederii cu Victor Ponta, aflat în vizită în China.

Crearea unui cadru de cooperare între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est a oferit o nouă platformă pentru cooperarea Chinei cu ţările din această regiune, inclusiv cu România, a precizat şeful statului chinez, potrivit Xinhua.

Xi Jinping a mai subliniat că ţara sa este dispusă să lucreze cu cele 16 state din Europa Centrală şi de Est pentru a spori dimensiunea şi nivelul cooperării, pentru a obţine mai multe rezultate în domeniul cooperării.

Preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping l-a primit marţi pe premierul Victor Ponta. Premierul i-a transmis preşedintelui chinez cele mai bune gânduri din partea României şi şi-a exprimat dorinţa de a continua "relaţia extraordinară" cu această ţară.

"Vă rog să-mi permiteţi să vă transmit cele mai bune gânduri din partea României, succes în importantul mandat pe care l-aţi primit pentru conducerea ţării dvs. După vizita pe care aţi făcut-o în România în 2009, aveţi deja foarte mulţi prieteni şi oameni care vă apreciază în mod deosebit", i-a spus Victor Ponta preşedintelui chinez Xi Jinping.

În cursul zilei de marţi, premierul Victor Ponta va avea o întrevedere cu omologul său chinez, Li Keqiang.

Primul ministru Victor Ponta efectuează în perioada 26 iunie - 3 iulie un turneu prin Asia, care a mai inclus Azerbaidjan, Kazahstan şi Uzbekistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02

TAGURI: victor, ponta, xi, jinping, china
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...