2019-01-22 00:31


Premiile politice pentru trădare. Categoria: „Cele mai ascuţite pumnale înfipte în spate”

 |  20:17
Premiile politice pentru trădare. Categoria: „Cele mai ascuţite pumnale înfipte în spate”

Anul 2011 prinde Opoziţia căutând parlamentari care săîşi schimbe opţiunea politică. Mai pe româneşte spus, care să trădeze Guvernul.Un guvern construit el însuşi în urma unei trădări în masă. Anul 2011 începe,deci, sub semnul trădării. Însă de la Revoluţia din decembrie ‘89, politicaromânească a fost dominată permanent de trădări. Prieteni care au devenitduşmani. Aliaţi transformaţi peste noapte în inamici. Ziarul Puterea” vă propune să retrăimcâteva trădări care au făcut vâlvă la vremea lor, pentru a nu uita că actultrădării stă scris în ADN-ul politicianului român.

Unii dintre cei maiputernici politicieni de la noi au fost trădători. Sau au fost trădaţi. Ori, şiuna, şi alta. Vă prezentăm cazurile lui Traian Băsescu, Crin Antonescu, VictorPonta, Mircea Geoană şi ale altora. Iar pentru a nu ne otrăvi cu atâteatrădări, să ne amintim şi cazurile opuse, când cei mai mari duşmani au devenitaliaţi de nădejde.

Băsescu preşedinte-trădător

Însuşi şeful statuluişi-a început ascensiunea printr-o trădare. Traian Băsescu a fost multă vrememâna dreaptă şi totodată protejatul lui Petre Roman, după ce acesta din urmărupsese o bucată din FSN-ul lui Ion Iliescu pentru a înfiinţa şi conduce PartidulDemocrat. Băsescu a stat sub protecţia lui Roman atât în primul executiv postdecembrist,cât şi în cele trei din perioada 1996-2000 - Ciorbea, Vasile, Isărescu. Nu doarîn Guvern, ci şi în PD Traian Băsescu era nedezlipit de Petre Roman, fiindchiar coordonatorul campaniei sale prezidenţiale din anul 1996. Prieteniadintre cei doi s-a rupt dintr-un motiv simplu: Băsescu şi-a dorit scaunul luiRoman. Şi când spunem scaun, nu ne referim la articolul de mobilier, ci lafuncţia de preşedinte al partidului pe care Roman îl înfiinţase. Dorinţa i s-aîndeplinit fostului comandant de navă în anul 2001, când a devenit preşedintelePD. Declaraţia pe care Băsescu i-o făcea cândva în public mentorului său, „Petre, eşti cel mai bun!”, a ajuns o amintire. Astăzi, Petre Roman nuratează nici o ocazie de a-l critica pe Traian Băsescu. De partea cealaltă,şeful statului nu mai vorbeşte deloc de fostul său şef de guvern şi de partid.

Soţii Săftoiu au schimbat taberele

Traian Băsescu a avutocazia să stea şi de cealaltă parte a trădării. El a simţit pe propria pielesentimentul de a fi părăsit de protejaţii şi colaboratorii săi. Dar asta aveasă se întâmple abia după ce ajungea în funcţia supremă în stat. Adriana Săftoiuîşi dădea demisia din funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui României înanul 2007, la doar câteva zile după ce şi soţul său, Claudiu Săftoiu, demisionade la şefia SIE în urma unor declaraţii privind activităţile de interceptare aconvorbirilor efectuate de serviciul secret pe care îl conducea. AdrianaSăftoiu a fost un colaborator permanent al lui Băsescu încă din anul 2000, cândacesta încă era ministru al transporturilor, Săftoiu fiind, rând pe rând,director al Cabinetului său de ministru, director al biroului de presă al PD,iar apoi deputat ales pe listele fosteialianţe D.A. Buna relaţie a celor doi a încetat după demisia Adrianei Săftoiu,ea câştigând în anul 2008 o funcţie de deputat PNL tocmai în Prahova, fieful luiDinu Patriciu, vechiul inamic al lui Băsescu. Astăzi, Adriana Săftoiu, dinpostura de parlamentar al Opoziţiei, este un critic al şefului statului.

Oprea a fost reevaluat pe pârtie

Preşedintele Băsescu cunoaşteşi profundul sentiment al iertării păcatelor, atunci când “interesul naţional”o cere. Gabriel Oprea este astăzi ministru al apărării, după ce odinioarăTraian Băsescu spunea despre el că este „şeful mafieipersonale a lui Adrian Năstase”. Nu numai că faptele lui Oprea au fost iertate,dar se pare că au fost chiar şi uitate. Recent, şeful statului declara că Opreaeste pentru el „un om reevaluat”. Atât de reevaluat, încât cei doi au petrecutîmpreună primele clipe ale lui 2011, ca doi vechi prieteni, la munte, înstaţiunea Predeal.

Ponta, povestea finului pierdut

Oprea a închegat otrainică amiciţie cu Traian Băsescu, dar a pierdut alta, pe cea cu VictorPonta. Gabriel Oprea este naşul de botez al fiului lui Ponta.Relaţiile dintre ei s-au deteriorat atât de tare, încât ministrul apărăriispunea, la un moment dat, că „i-a dus copilul la biserică, dar Ponta nu arenici un Dumnezeu”. La rândul său, actualulpreşedinte al PSD afirma că îi pare rău că nu mai este în bune relaţii cu naşulsău, întrucât ei erau cândva tinerele speranţe promovate de Adrian Năstase înpartidul social-democrat.

Geoană,inamicul nr. 1 la Cluj

Ponta nu e singurulşef al PSD implicat în trădări. Mircea Geoană a fost prigonit multă vreme de Grupul de la Cluj după ce în anul 2008 îl decapita pe liderul Grupului,Vasile Dâncu, de la şefia PSD Cluj. Furia Grupului de la Cluj nu eraîntâmplătoare. Cu doar trei ani înainte, Mircea Geoană primea şefia partiduluiîn urma sprijinului acordat de echipa lui Rus.

LaPNL, un Crin otrăvit

Nici liberalii nu aufost ocoliţi de trădări. Însuşi şeful partidului, Crin Antonescu, a aflat cum esă dormi cu spaima de a pierde şefia în faţa celui care ţi-a fost mâna dreaptă.Ludovic Orban a fost un apropiat al lui Antonescu mulţi ani în PNL, iar apogeulamiciţiei lor a fost atins în primăvara lui 2009, când cei doi au concurat întandem la funcţiile de conducere din partid (Antonescu, preşedinte, iar Orban -prim-vicepreşedinte), câştigând în faţa echipei lui Tăriceanu. Orban spuneaatunci că au mers „umăr la umăr pentruaceleaşi valori şi idealuri”. Drumul lor s-a despărţit în primăvara lui 2010,când Orban şi Crin s-au bătut pentru funcţia de preşedinte al liberalilor.

Bizarii Gigi şi Vadim

O altă relaţie cestârneşte interesul este cea dintre Vadim Tudor şi Gigi Becali. Nu ştim exactîn ce termeni să o caracterizăm, aşa încât vom spune că e o relaţie „bizară”.Cei doi sunt astăzi europarlamentari, Gigi Becali obţinând postul de laBruxelles pe listele partidului lui Vadim Tudor. Însă cine nu-şi mai aminteştenopţile glorioase când cei doi se certau şi apoi se împăcau, în direct la OTV,înseamnă că, fie nu trăieşte în România, fie nu era născut încă pe atunci.

Religia l-a apropiat pe Constantinescu de Iliescu

Una dintre celemai interesante prietenii din politica de la noi este cea dintre EmilConstantinescu şi Ion Iliescu. Foştii preşedinţi se sprijină unul pe celălalt.La propriu spus, dacă ne gândim că în 2007, la ceremonia de înscăunare aPatriarhului Daniel, lui Constantinescu i s-a făcut rău, iar cel care i-areadus stabilitatea a fost însuşi Ion Iliescu. Acum se bat pe umăr pe lafestivităţile şi evenimentele unde sunt invitaţi, fac împreună analize şipreviziuni politice şi îşi dau sfaturi unul altuia. Anii când cei doi erauaprigi inamici politici sunt deja uitaţi. Celebra întrebare „Domnule Iliescu,credeţi în Dumnezeu?” pusă de Constantinescu în 1996, pare că nici nu a existatvreodată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-20

Mai multe imagini:
Premiile politice pentru trădare. Categoria: „Cele mai ascuţite pumnale înfipte în spate”
zoom
Premiile politice pentru trădare. Categoria: „Cele mai ascuţite pumnale înfipte în spate”
zoom
Premiile politice pentru trădare. Categoria: „Cele mai ascuţite pumnale înfipte în spate”
zoom

Premiile politice pentru trădare. Categoria: „Cele mai ascuţite pumnale înfipte în spate”
zoom
Premiile politice pentru trădare. Categoria: „Cele mai ascuţite pumnale înfipte în spate”
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...