2018-12-11 17:47


Preşedintele are o nouă temă de consultări. Iohannis vrea să salveze Institutul Cantacuzino

 |  21:01
Preşedintele are o nouă temă de consultări. Iohannis vrea să salveze Institutul Cantacuzino

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat miercuri Institutul Cantacuzino, unde a purtat o discuție cu angajații. El a susținut în fața acestora că „este inadmisibil sau exclus ca institutul să dispară”.

La sosire, președintele a fost întâmpinat de Adrian Onu, directorul demisionar al instituției. „Am văzut că nu se clarifică lucrurile şi am vrut să vin personal, să vorbesc cu conducerea şi să încercăm să clarificăm lucrurile”, a mai spus Iohannis. Cei de la Cantacuzino i-au spus președintelui că pleacă specialiștii din institut, dar vizita sa le dă speranță că situația se va rezolva. Șeful statului i-a încurajat și le-a cerut să fie optimiști.

El a vizitat centrul de producere a vaccinului gripal, laboratorul microbiologie moleculară şi laboratorul infecţii nosocomiale şi rezistenţă la antibiotice, laboratorul de infecţii transmise prin vectori, laboratorul zoonoze şi laboratorul infecţii respiratorii virale, precum şi muzeul Institutului Cantacuzino.

Nu există soluții miraculoase

La finalul vizitei și după discuțiile pe care le-a avut cu echipa de conducere a institutului, președintele Iohannis a declarat că îl preocupă soarta acestei instituții și, de aceea, mai întâi s-a documentat, apoi a cerut „materiale informative de la toți cei care au putut să producă astfel de materiale” și abia apoi a decis să facă o vizită personală la Cantacuzino, să vadă cum funcționează și să înțeleagă problemele institutului.

„Este o situație complicată, care s-a creat în ani, nu vreau să intru acum în diferite detalii de natură funcțională sau managerială, dar pot să vă spun că, după părerea mea, Institutul Cantacuzino trebuie salvat și trebuie să funcționeze în continuare. Cum va funcționa, care vor fi metodele vom vedea, sunt hotărât să pun această problemă peste tot unde cred că s-ar putea găsi soluții, iar în viitorul destul de apropiat, după ce voi avea discuții cu cei care pot veni cu soluții, o să vă spun ce am găsit și cum am găsit, însă cred că simpla mutare a Institutului de la un minister la altul nu poate să rezolve problema, eu cred că aici este nevoie de o decizie politică. Trebuie să știm ce vrem cu Institutul. Dacă ne lămurim ce vrem cu Institutul, sunt convins că vom găsi și soluții”, a promis președintele. Totuși, el a recunoscut că nici un din materialele pe care le-a primit până acum „nu a arătat care ar fi soluția” și nu crede „că există o soluție miraculoasă”. „Dacă ar exista soluții simple, s-ar fi găsit până acum. E complicat, de aceea este nevoie de toți actorii implicați și de o voință politică”, a mai precizat Iohannis

Ponta nu le dășanse

Din drumurile sale, premierul Ponta a declarat că l-a informat pe Iohannis despre situația de la Cantacuzino, dar nu a uitat să arunce găina și la liberali în curte: „E o situație complicată, pentru că (...) în 2013 i-am dat ministrului de atunci, dl Nicolăescu, banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit și tot nimic n-au făcut. Acum am propus Universității de Medicină și Farmacie să ștergem toate datoriile, să plătim absolut tot și să-l ia ei. Nu l-au vrut. (...) Cred că împreună o să găsim o soluție pentru Cantacuzino. Aici ține însă de faptul că din 2010 s-a retras autorizația și sunt slabe perspective ca într-un termen foarte scurt să obțină autorizație. Deci, între timp, tot o să băgăm bani și n-o să producă nimic concret pentru piață mai repede de un an, un an și jumătate”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-13

TAGURI: presedinte, consultari, klaus, iohannis, institut, cantacuzino
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


STRATEG
14 Mai 2015

Aici are dreptate . In acest caz este mai Roman decit Romani . Interesul national . Dar si interese la mafia medicamentelor .
Random imageUltimele stiri


loading...